Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Odakint zimankó – idebenn a konyhában fűszeres illatok. A fazék egész tartalma azon melegében tálalva, hogy valódi védelem legyen a hideggel szemben. Őszintén szólva kevés étel tud tetőtől talpig úgy átmelegíteni, sőt akár a betegségektől is megóvni, mint a jól megválasztott alapanyagokból készült leves.

Levest főzni és enni egyaránt jó dolog – egyszerű, variálható, nagyon ízletes, mindig jólesik. Sőt! Ha úgy adódik, szívesen választom a levest is levessel egy-egy étkezés alkalmával, főként télen. Nem is múlhat el nap a konyhában leves nélkül. Nem ritka, hogy akár többfélét is készítek – visszük munkahelyre, kortyoljuk vagy kanalazzuk idehaza.

Egyike a legősibb táplálékoknak – a szegények konyhájának felülmúlhatatlan klasszikusa, de a hazai étkezési szokások is úgy alakultak az évszázadok során, hogy elképzelhetetlen egy rendes menüsor leves nélkül. A levesek jó része pedig nem működik hagyma nélkül. Az ötezer évnél is régebb óta ismert zöldségféle a világ minden országában és minden néprétegének konyhájában fontos szerepet játszott, ma is így van. Ha pedig főszerephez jut, érdemes zamatos fajtákat választani.

 

Olcsó, zamatos, mindig kemény lilahagymát érdemes választani!
Olcsó, zamatos, mindig kemény lilahagymát érdemes választani!

 

A hagyma egyike a legkedvezőbb áron kínált, C-vitaminban leggazdagabb zöldségeknek. Alapvetően háromféle hagymát szoktak megkülönböztetni: az úgynevezett közönséges hagymát, amelyet mi vöröshagyma névvel illetünk, a póréhagymát és a fokhagymát. A vöröshagyma, az újhagyma, a lila-, a gyöngy-, a sonka-, a főző- és a mogyoró- vagy más néven: salottahagyma ugyanahhoz a fajtához tartozik. Mindegyiknek megvannak a maga jó tulajdonságai – hosszan lehetne sorolni, mikor melyik ételbe mit célszerű használni.

A lilahagyma azért is kiemelkedik a hagymák sorából, mert kellemes aromáinak köszönhetően gyakran kerül nyersen is salátákba – így őrzi meg leginkább magas C-vitamintartalmát –, színe pedig igazi változatosságot jelent a zöld levelű saláták között.

Talán kevésbé közismert, hogy B-vitaminokban, vasban, magnéziumban is igen gazdag. A benne található kvercetin nevű antioxidánsnak köszönhetően pedig nem egyszerűen tisztító és méregtelenítő hatású, de csökkenti a köszvény tüneteit, megköti a szabadgyököket, gátolja a daganatok, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását, segít azok leküzdésében. Egyes kutatások szerint ez a vegyület a lilahagymából szívódik fel leghatékonyabban az emberi szervezetben. Található még benne orotsav (régebbi nevén B13-vitamin), ami akár szépítő vegyületként is felfogható, mert a máj méregtelenítését segíti elő, kedvezően befolyásolja a zsíranyagcserét. Nem csupán bőrünk üdeségét, de fizikai erőnlétünket is segít megőrizni a lilahagyma.

 

Jótékony vitaminokkal teli – csak a szeletelése fakaszt könnyekre
Jótékony vitaminokkal teli – csak a szeletelése fakaszt könnyekre

 

A természetes vitaminokban mind ínségesebb hónapokban igazán hasznos, ha akad otthon néhány fej lilahagyma, amiből többek között mesés leves is kerülhet a tányérra. Jóllehet főzés közben színe és vitamintartalma is csökken, mégis ellenállhatatlan hagymaleves készülhet belőle. Hagymalevesből is rengeteg fajta létezik. Szinte mindenki másra esküszik. Habliliom Könnyed Konyhájában a jó hagymalevesben kellemes egyensúlyba kerül a karamellizált hagyma enyhén édeskés íze, amelyhez a fűszeres zöldségalaplé (vagy zöldségleves) gazdag, sós aromái járulnak, a pikáns ízélményről pedig a frissen facsart citrom leve gondoskodik – némi fűszerkombináció társaságában.

Ropogós, fűszeres kruton (lánykori nevén: pirított zsemlekocka) is jár a leveshez, hogy a puha hagymaszeletek is egyensúlyba kerüljenek.

Lilahagymaleves finom fűszerekkel

 

Azon melegében tálalva
Azon melegében tálalva

 

Hozzávalók 4 személyre:
½ kg lilahagyma
1 dundi gerezd fokhagyma (aki szereti, többet is tehet bele)
1 l zöldségalaplé (vagy zöldségleves)
3 db szárított babérlevél
1 teáskanál szárított kakukkfű
1 teáskanál szárított rozmaring
1 teáskanál barna nádcukor
2 teáskanál olívaolaj
½ dl vodka
½ dl főzőtejszín
1 teáskanál kukoricakeményítő
½ citrom leve
frissen őrölt bors – ízlés szerint

A krutonhoz:
2 db szikkadt zsemle
1 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint: tengeri só, bors, őrölt rozmaring

Elkészítés: A lilahagymát megtisztítom, félbevágom, majd egészen vékonyan, kb. 2 mm vastagon felszeletelem. A fokhagymát szintén vékonyra szeletelem.
Méretes fazékba kanalazom az olajat, majd a cukrot, néhány perc alatt karamellizálom. Erre dobom a hagymaszeleteket. Lefedve hagyom, hogy a hagyma összeessen. Mielőtt lepirulna, kevés zöldségalaplevet adok hozzá, de alapvetően a hagymának kevés folyadékon kell összeesnie. Kb. 15-20 perc főzési idő elteltével adom hozzá a babérlevelet, valamint a fűszereket. A már karamellizálódott hagymát felöntöm a maradék zöldségalaplével és a vodkával, további 10-12 percig főzöm. A tejszínben elkeverem a keményítőt. 
Mikor a hagyma teljesen megpuhult, besűrítem a tejszínnel. Amint felforrt, el is készült. A citromlevet csak a legvégén adom hozzá.

 

Amíg a kruton elkészül – egy kis ízpróba
Amíg a kruton elkészül – egy kis ízpróba

 

Amint elzárom alatta a lángot, máris elkészítem a krutont. A zsemléket kb. 1 cm-es kockákra vágom. A sütőt 175 fokra előmelegítem, a tepsit sütőpapírral bélelem. A zsemlekockákat elterítem az előkészített tepsin. Sózom, borsozom, megszórom őrölt rozmaringgal, meglocsolom az olajjal. 3-4 perc alatt aranyszínűre pirítom, a leves mellé kínálom.

 

Fűszeres, aromás – valódi csodatévő leves
Fűszeres, aromás – valódi csodatévő leves

 

Ez az aromás leves a legnagyobb hidegben is tökéletesen átmelegít – egy tányérnál garantáltan nem lehet megállni.

A 6 legjobb hagymaleves recept >>>

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.