Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Minestrone recept
Minestrone
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Az olívabogyó, a friss zöldségek olyannyira részei a nyári könnyű konyhának, hogy megszámlálhatatlan formában és variációban kerülnek a tányérra, szinte minden étkezés során.

A dél-francia konyha nagy találmánya (vagy tán már a régi rómaiban is jelen volt valamilyen formában) a fűszeres olívakrém: a tapenade. Az eredetileg olívabogyóból, kapriból, szardellából és olívaolajból krémesre dolgozott finomság kenyérre éppúgy halmozható, mint saláták, zöldségek vagy hús-, illetve halételek kiegészítőjeként is remek, és persze számtalan variációs lehetőséget tartogat. Egyszerű hozzávalók és fűszerek, mozsár helyett pedig bátran krémesíthetjük botmixerrel - és máris kész a reggelire, uzsonnára, társasági összejövetelre is tökéletes, ízletes krém.

 

Fekete olíva és sült paprika friss fűszerekkel kiegészítve – ezekből készül a könnyed tapenade
Fekete olíva és sült paprika friss fűszerekkel kiegészítve – ezekből készül a könnyed tapenade

 

Meglehetősen nagy mennyiségben érkezett a konyhába magozott és szeletelt fekete olíva, ez adta az ötletet. Tény, hogy remek nagyszemű, magunk magozta bogyóból lenne autentikus, de semmi drámai következménnyel nem jár, ha az ember azzal dolgozik, ami akad otthon. Különösen, hogy a saját nevelésű oregánó és bazsalikom olyan zamatokkal járult hozzá a könnyű olívakrémhez, hogy az első kísérleti porció pillantok alatt tűnt el.

Az augusztus nagy ajándéka a zamatos, szabadföldi paprika. A hazai, húsos, tölteni való édes paprikák épp olyan alkalmasak sütésre, grillezésre, mint mondjuk a kaliforniai. Most ezt a lehetőséget kiaknázva került ebből is a krémbe, hogy a sós és mély ízek kevés édeskés komponenssel is kiegészüljenek.

 

Gyorsan elkészül, akár így, ahogy van, mehet az asztalra
Gyorsan elkészül, akár így, ahogy van, mehet az asztalra

 

Az már valóban lelemény és kedv kérdése, hogy az ember miként tálalja, fogyasztja, de az is biztos, hogy friss, szabadföldi paradicsom társaságában is remekül érzi magát ez a lightos tapenade. A szokásos receptekhez képest ebbe ugyanis lényegesen kevesebb olaj került, és kapribogyó meg szardella helyett sült paprika és zöldfűszerek egészítették ki a fekete olívát.

Mediterrán ízek hazai zöldségekkel, kell ennél jobb gyors finomság? A sütőt pedig valóban csak a paprika grillezésének idejére kapcsoltam be, a munka néhány perces, és alaposan lehűtve az igazi a végeredmény.

Zöldfűszeres-sültpaprikás olíva tapenade – könnyedén

 

Kenyérre vagy pirítósra halmozva egyszerű, de annál finomabb szendvics lehet
Kenyérre vagy pirítósra halmozva egyszerű, de annál finomabb szendvics lehet

 

Hozzávalók egy 3 dl űrtartalmú üveghez:
15 dkg fekete olívabogyó (mag nélkül, tisztán mérve)
2 db nagyobb tölteni való paprika (kb. 30 dkg)
1 maréknyi friss bazsalikomlevél
1 szűk maréknyi friss oregánólevél
1 teáskanál extraszűz olívaolaj
½ citrom frissen préselt leve
1 karcsú gerezd fokhagyma
ízlés és az olíva sótartalma szerinti mennyiségben só
kevés frissen őrölt bors

Elkészítés: A paprikákat alaposan megmostam, a sütőt grillfokozatra (250 fokra) állítottam, és addig sütöttem, míg a héján fekete foltok jelentek meg. Ez kb. 15 percet vett igénybe. A paprikát hűlni hagytam, majd kicsumáztam, külső, fényes és égett héját eltávolítottam, nagyobb kockákra daraboltam.
Az olívabogyót a paprikával, a teáskanálnyi olajjal, citromlével, valamint a fokhagymanyomón áttört fokhagymával, kevés borssal és némi sóval keverőpohárba halmoztam, hozzárakosgattam a finomra tépkedett zöldfűszereket, és botmixerrel pürésítettem.
Kóstolást követően lehet még a só, valamint a bors mennyiségét növelni, de érdemes először óvatosan bánni mindkettővel!
A kész olívakrémet zárható tetejű üvegbe kanalaztam, alaposan lehűtöttem.

 

Friss oregánóval és bazsalikommal díszítve sorakoznak az olívás töltött paradicsomok
Friss oregánóval és bazsalikommal díszítve sorakoznak az olívás töltött paradicsomok

 

Friss kenyérrel, péksüteménnyel is remek, salátára is kerülhet, de itt a konyhában most magházuktól megszabadított paradicsomokba is került belőle. Egyszerű, de pompás finomság – nem csupán kánikulában!

 

 

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.