Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
A minyon nagyszerű találmány, és talán sokan nem is hinnék, de a 20. század első harmadában igen népszerű volt ennek a remek édességnek a házi készítésű változatai is. Ma már egyre ritkábban készül otthon, pedig nem túl bonyodalmas, ráadásul nagyon mutatósak.

Sokan csak a cukrászdákból ismerik a minyonok nálunk leginkább elterjedt vajkrémmel töltött, cukormázzal borított képviselőit. A minyon azonban messze többet jelent ezeknél a süteményeknél. Gyakorlatilag bármivel tölthető, a tészta és a forma is legalább olyan sokféle lehet, mint a méret – egy határig persze. A minyon lényege ugyanis épp abban rejlik, hogy apró, lehetőség szerint egyedileg díszített, és persze nagyon finom.

 

Az apró házi minyon nem csupán cukormázzal, de csokoládéval vagy ganache-sal is borítható
Az apró házi minyon nem csupán cukormázzal, de csokoládéval vagy ganache-sal is borítható

 

Nem kell hozzá különösebb konyhai felszereltség, és a cukormázból készített bevonat is bátran cserélhető mondjuk csokoládéra vagy marcipánra. Akik a vajkrémes süteményeknek kevésbé a barátai, a kevert tésztából vagy klasszikus piskótából sütött tésztalapokat tölthetik házi készítésű lekvárral vagy egy-egy különlegesebb alkalomra marcipánnal is.

Ezen a héten olyan minyonokat sütöttem, amelyeknek színes a tésztája – rózsaszín. Ez elérhető egy kevés természetes színezék (ami lehet akár bodzavelő, málnaszirup is) hozzáadásával. Nálam mostanában mindig akad a frizsiderben több vagy kevesebb frissen préselt céklalé, így abból adtam hozzá, de akár ételfestékből is mehet bele néhány csepp.

 

A tészta színét a hozzáadott céklalének köszönheti
A tészta színét a hozzáadott céklalének köszönheti

 

A töltelékhez marcipánt és mandulát használtam, amiből sűrű krémet kevertem. A kis minyonokat pedig csokoládé ganache-ba mártottam, végül kevés aranyszínű csokoládé-téglával szórtam meg.

Lehetséges, hogy nem olyan szabályosak, mintha egy mestercukrász kreálta volna, de garantáltan fényévekkel ízletesebbek a tömegesen kapható minyonoknál. Aprók és nem is mindennapiak, némiképp átmenetet képeznek a bonbon és a sütemény között. Ugyan várakozni kell, amíg tökéletes állagúak lesznek, de megéri!

Apró marcipános minyonok csokoládé ganache-ba mártva

 

Látványos és egyben nagyon finom marcipános minyonok, kis rafinériával házilag is készülhetnek
Látványos és egyben nagyon finom marcipános minyonok, kis rafinériával házilag is készülhetnek

 

Hozzávalók kb. 22-24 db süteményhez:
A tésztához:
2 db közepes méretű tojás szétválasztva
12 dkg süteményliszt
1 jó késhegynyi sütőpor (nagyjából 3 g, vagyis ¼ csomag)
6 dkg puha vaj
6 dkg porcukor + 1 teáskanál a szóráshoz
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál narancsvíz (delikátboltokban beszerezhető, de vízzel is helyettesíthető)
néhány csepp céklalé (vagy bármilyen természetes színezék)
1 csipet só
A töltelékhez:
1 evőkanál sárgabaracklekvár
15 dkg nyers marcipánmassza
5 dkg hámozott, őrölt mandula
5 dkg porcukor
1-2 teáskanál narancslikőr
A ganache-hoz:
15 dkg csokoládé (legalább 60% kakaótartalommal)
1,5 dl habtejszín
2 dkg vaj
A díszítéshez:
aranyszínű csokoládélapok (bármi mással helyettesíthető)

Elkészítés: A töltelékhez a marcipánt nagylyukú reszelőn lereszeltem, hozzászitáltam a cukrot, majd belekanalaztam a mandulaőrleményt és a narancslikőrt. Az egészet habverővel alaposan összedolgoztam. Frissen tartó fóliába csomagolva betettem a frizsiderbe.
A tésztához a tojásokat szétválasztottam. A fehérjét a csipet sóval kemény habbá vertem. A lisztet a sütőporral kis tálba mértem, összekevertem. A tojások sárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig kevertem elektromos habverővel (ez legalább 3-4 perc). Hozzákanalaztam a puha vajat, és folyamatos keverés mellett hozzáadagoltam a céklalevet. Vigyázni kell a színezékkel, mert épp csak rózsaszínre kell színeznie a tésztát, nem érdemes túlzásba esni! Ezután jött a narancsvíz, majd kanalanként a sütőporral elegyített liszt. A szép rózsaszín tésztaalap szinte el is készült. Már csak a tojáshabot forgattam bele óvatos, mégis határozott mozdulatokkal egy evőkanál segítségével.

 

A tojáshabbal lazított tésztát egyenletesen elosztottam a tepsiben
A tojáshabbal lazított tésztát egyenletesen elosztottam a tepsiben

 

A sütőt 175 fokra elmelegítettem. Egy 24x24 cm-es, négyszögletű sütőformát sütőpapírral béleltem. Ebbe kanalaztam a tésztát. Szépen elsimítottam, és nagyjából 15-20 perc alatt megsütöttem. A sütők teljesítménye nagyon különböző, van, ahol hosszabb, másutt rövidebb idő is elegendő a sütéshez. Akkor van kész, ha a teteje fényes, rugalmas, és kiállja a tűpróbát. Ez az utóbbi annyit tesz, hogy a beleszúrt hústűre már nem ragad a tészta. A tészta tetejét 1 teáskanál porcukorral meghintettem. Néhány percet hagytam a formában hűlni, majd fogtam egy másik sütőpapírt, és egyszerűen ráborítottam a tésztát. A vékony porcukorréteg megakadályozza, hogy hozzáragadjon a papírhoz. Hűlni hagytam. 
Amikor szobahőmérsékletű lett, félbevágtam, és mindkét tésztadarabot vékonyan megkentem sárgabaracklekvárral. A sűrű marcipánkrémet elővettem a hűtőszekrényből, és ráigazítottam az egyik tésztafélre, majd ráhelyeztem a másikat. A széleit mind a négy oldalon levágtam, majd nagyjából 2,5 cm-es csíkokra vágtam, aztán a csíkokat elfordítottam, és merőlegesen is feldaraboltam. Így kaptam kis négyzetes hasábokat. Előfordul, hogy a gazdag töltelékből a szeletelés következtében a kis négyzetek oldalára is kerül. Semmi baj, ezeket hideg vízbe mártott késsel könnyedén helyre lehet igazítani, kissé érdemes megkenni a sütemények oldalát is vele.
A ganache-hoz a csokoládét a tejszínnel felolvasztottam, elkevertem benne a vajat. Minden süteményt megmártottam benne. Minden darabot egy sütőpapírral borított tálcára rakosgattam, hogy majd könnyen el tudjam távolítani, a lecsepegő csokoládé pedig egy helyre kerüljön. Végül mindegyik tetejére szórtam az aranyszínű lapokból. Hagytam, hogy a csokoládé kissé megszilárduljon, majd 1 órára betettem a tálcát a hűtőszekrénybe. 
Ezt követően minden minyont minyonpapírra ültettem, és ismét visszatettem a frizsiderbe. Legalább még 2 órát szerencsés, ha ott tölt, de akár egész éjszakára is maradhat. Ennyi idő alatt teljesen megszilárdul a csokimáz.

 

Ha a csokoládé megszilárdult, tálalható
Ha a csokoládé megszilárdult, tálalható

 

Könnyű, látványos és nagyon finom desszert – félig sütemény, félig bonbon, mindkettő erényeit egyesítve, és egyáltalán nem mondhatók töményen édesnek.

 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.