Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
A kultúrákon és földrészeken átívelő kulináris hagyományok sokszor olyan elevenek a mindennapokban, hogy nem is veszünk tudomást róluk. A reggelihez elfogyasztott kifli kapcsán pl. kinek is jutna eszébe az osztrák pékekről, a török időkről vagy a magyar kávéházakról elmélkedni?

Az édes tölteléket rejtő pozsonyi kifli, vagy a sokféle formában készülő hókifli számos családban része a karácsonyi sütemény-repertoárnak. Van azonban egy csodálatos, édes kis kiflire emlékeztető téli apróság, amely a 20. században az USA-ban lett igazán népszerű, de gyökerei a közép-európai zsidó konyhákig nyúlnak vissza. Hogy pontosan mely országéihoz? A sok egymásra gyakorolt hatás következtében nehéz lenne megmondani – a tengerentúlról szemlélve pedig ezen konyhák egymástól különböző vonásai közel sem tűnnek olyan markánsnak.

Az askenázi konyha egyik legcsodásabb ajándéka: a rugelach
Az askenázi konyha egyik legcsodásabb ajándéka: a rugelach

A rugelach jiddis szó, jelentése mégsem egészen egyértelmű. Ha a végéről nézzük: az „-ach” végződés többes számra utal, míg az „el” kicsinyítő képző, a „rug” pedig a jiddis „rog” vagyis „sarok”, illetve más magyarázat szerint: „tekercs” szóra vezethető vissza. Ezen etimológia alapján tehát kis sarkokat vagy tekercseket jelent. Ha azonban a szó gyökere a „rugel”, akkor királyi jelentést nyer a szó – ez persze sokkal inkább utalhat fenséges ízére. Az eredete persze nem csupán nyelvi, hanem földrajzi értelemben is érdekes: nagy valószínűség szerint valahol egy galíciai stetlben készülhetett először rugelach (hogy a nyelvi zűrzavar fokozódjon: a lengyel „rogal” szó szarvat jelent).

Mint számos finomság, nagy valószínűséggel e sütemény is a „szegények konyhájából” eredeztethető, mint hanukai, valamint tu bisváti sütemény. Hagyományosan ugyanis e két alkalommal: a hősies makkabeus szabadságharc örömünnepén, valamint a fák újévének ünnepén került és kerül ma is a zsidó családi asztalra.

 A pirított, aprított mandula és a házi sárgabaracklekvár nagyszerű tölteléke lehet a kis rugelachnak!
A pirított, aprított mandula és a házi sárgabaracklekvár nagyszerű tölteléke lehet a kis rugelachnak!

A hozzávalók egykor nem tartoztak a költséges mulatságok közé, hisz tejtermékekhez vidéki körülmények között nem volt nehéz hozzájutni (elegendő felidézni Reb Tevjét a Hegedűs a háztetőnből…). A tésztához egy kis aludttejet (jó esetben: tejfölt) és lisztet összekevertek valamennyi vajjal, a töltelékhez pedig akadt a háznál némi szárított gyümölcs, dió.

Az elmúlt századok folyamán az USA-ba kivándorolt közép-európai zsidóság vitte magával szokásait, hagyományait éppúgy, mint ételeit, így a rugelachot is – természetesen a jócskán megváltozott életkörülmények között a recept is mind kifinomultabbá vált, és nem csupán a zsidó lakosság körében lett igen-igen kedvelt. Sokan nem is tartják számon ünnepi jellegét. Eredetét pedig ki-ki a legendás Óhazához kötötte.

A tészta lisztből, vajból és – Habliliom könnyed receptjében – krémes ricottából készül
A tészta lisztből, vajból és – Habliliom könnyed receptjében – krémes ricottából készül

Láng György Amerikában megjelent magyar szakácskönyvének receptjei alapján pl. sokan ma is magyar süteménynek gondolják, de természetesen a Lengyelországból elszármazottak is magukénak érzik. Alapvetően kétféle recept szerint készül. Az egyik (nálunk talán ismertebb) variáció élesztős tésztát ír elő, az eszerint sütött rugelach méretét és küllemét tekintve is leginkább a croissant-ra emlékeztet, míg a másik szerint krémsajttal készül, élesztő nélkül, és nagyon apró. Ez utóbbi igazán népszerű a tengerentúlon, s ez tűnik a régi recept igencsak kicsinosított változatának.

A Hámán táska és a fánk mellett a rugelach az a tradicionális sütemény, mely sok hanukai étkezés koronája ma is. A töltelék persze készülhet sárgabaracklekvárral, dióval, mandulával, mogyoróval, kerülhet bele mák vagy marcipán, aszalt szilva, szárított vörös áfonya, lehet fűszerezni fahéjjal, gyömbérrel, sőt akár csokoládé vagy cukrozott kakaópor is gazdagíthatja a kis tekercseket – csak a fantázia szab határt a sokféleségnek.

Kakaópor, gyömbér, barnacukor belül - porcukorréteg kívül
Kakaópor, gyömbér, barnacukor belül - porcukorréteg kívül

Az általam gyakran készített rugelach tésztája valamivel könnyebb, mint a Philadelphia krémsajtos amerikai változat. Az elkészítése igényel némi türelmet, de aki egyszer megkóstolja ezt a puha, illatos és nagyon gazdag – mással össze nem hasonlítható aprósüteményt, biztosan elkészíti az ünnepi időszakban: akár még hanukára, akár néhány hét múlva: karácsonyra!

Mivel soha nem tudok elegendő mennyiséget sütni egyszerre, a téli időszakban többször, rendszerint kétféle töltelékkel készítem: egy gyümölcsös és egy csokoládés változatban. Bár a baracklekváros rugelach hasonló receptjét már megosztottam az oldalon, ez a tészta még könnyedebb. A sütemény titka, hogy lehetőség szerint hideg konyhai körülmények között és gyorsan kell vele dolgozni, liszt hozzáadása nélkül.

Rugelach – könnyedén, kétféle töltelékkel
Frissen a legfinomabb!
Frissen a legfinomabb!

Hozzávalók 48 apró tekercshez:
25 dkg krémes ricotta
20 dkg jó minőségű hideg vaj
30 dkg rétesliszt
15 dkg finomszemű kristálycukor
1/2 kávéskanál só

A mandulás-barackos töltelékhez:
24 db-hoz:
kb. 3 evőkanál savanykás házi baracklekvár
1 teáskanál barackpálinka
1 szűk maréknyi pirított, aprított mandula (dióval, mogyoróval is helyettesíthető)

A fahéjas-kakaós töltelékhez:
24 db-hoz:
1 púpozott evőkanál jó minőségű cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál barnacukor
1/2 kávéskanál szárított, őrölt gyömbér
1 késhegynyi fahéj

A kenéshez: 1 egész tojás kissé felverve

A tetejére: vaníliás porcukor – ízlés szerint

Elkészítés: A vajat nagylyukú reszelőn egy mély keverőtálba reszelem, hozzáadom a ricottát, a cukrot, a sót és a lisztet. Kézzel vagy a konyhai robotgép dagasztóbetétjével összedolgozom. A tésztát 4 részre osztom, egyenként fóliába csomagolom, és minimum 24 órára beteszem a hűtőszekrénybe (akár 48 órát is maradhat).

A kis gombócok indulnak a hűtőszekrénybe…
A kis gombócok indulnak a hűtőszekrénybe…

Előkészítem a kétféle tölteléket. A mandulát zsiradék nélküli serpenyőben enyhén megpirítom, apróra vágom. A sárgabaracklekvárt összekeverem a pálinkával, ha túlságosan híg lenne, kevés mandulamorzsával sűríthető.
A kakaóport, barnacukrot, gyömbért, fahéjat kis tálban összekeverem.
A tojást enyhén felverem.
Két nagy tepsit sütőpapírral borítok.

Hideg konyhai felületre terítek egy jókora darab fóliát, egy tésztagombócot kiveszek a hűtőszekrényből, ráterítek még egy fóliát, és a két lap között nagyjából 20-22 cm átmérőjű körlappá nyújtom.

Akkor lesz igazán finom a tészta, ha gyorsan és liszt hozzáadása nélkül sikerül kinyújtani: két fólialap között
Akkor lesz igazán finom a tészta, ha gyorsan és liszt hozzáadása nélkül sikerül kinyújtani: két fólialap között

A körlap közepét nagyjából 3,5-4 cm sugarú körben vékonyan megkenem tojással. A körfelület többi részét megkenem a lekvár felével, rászórom az aprított mandula felét. A körlapot éles késsel előbb félbe, majd a feleket negyedekre, a negyedeket pedig 3-3 körcikkre vágom – így lesz egy körlapból 12 apró cikkely. Kívülről befelé haladva szép sorban feltekergetem a kis tekercseket, majd a sütőpapírral borított tepsire helyezem. A következő tésztagombóccal hasonlóan járok el: két fólialap között nyújtom, ráhelyezem a tölteléket, felszeletelem, feltekerem. A kész tepsit hűtőszekrénybe helyezem addig, amíg a másikkal is elkészülök. A kakaós tölteléknél is ugyanez a módszer: a körlap közepét megkenem, körben elosztom az előkészített keveréket, feltekerem.

12 kicsinyke tekercsből 1 már elkészült!
12 kicsinyke tekercsből 1 már elkészült!

Mikor mindkét tepsi elkészült, előmelegítem a sütőt 175 fokra. A hűtőben pihenő tepsit előveszem, helyére kerül a másik. A lehűlt sütemények tetejét megkenem a felvert tojással,

18-20 perc alatt világosra sütöm, még forrón meghintem vaníliás porcukorral, rácson hagyom hűlni.

A mandulával töltött rugelachok kisültek, finom vaníliás porcukorral enyhén meghintve várják a kóstolást!
A mandulával töltött rugelachok kisültek, finom vaníliás porcukorral enyhén meghintve várják a kóstolást!

A lekvárral és mandulával töltött rugelachok csodásan puhák, míg a kakaóval töltöttek sütés közben enyhén karamellizálódnak, és leheletnyit ropogósabbak lesznek – a kis tekercsek struktúrájából következik, hogy a töltelék kívülről is kissé pirulni fog, de ez a legkevésbé sem válik a rugelachok hátrányára, sőt! Bármely variációban is készül, aromás és valóban „királyi” desszert.

Még egy tányérral az asztalra?
Még egy tányérral az asztalra?

Frissen fogyasztva az igazi, de ha megéri a másnapot, nem sokat veszít a minőségéből. Jó étvágyat hozzá!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.