Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mákos guba  recept
Mákos guba
Ahogy elmúltak az ünnepek, mindenki jócskán telítődött a tartalmas fogásokkal, ideje a könnyű, gyorsan elkészíthető ételekre koncentrálni.

Január elején még bőségesen akad a háztartásban az év végi mulatságokhoz felhalmozott alapanyagokból, sőt nem vétek a szilveszteri buli után frizsiderben vagy mélyhűtőben landolt szendvicskrémek, saláták minél gyorsabb elfogyasztását is előtérbe helyezni.

Sokszor tényleg épp csak egy kis friss kiegészítő szükséges, hogy új étellé alakuljanak az otthon dekkoló hozzávalók - no meg egy kis fantázia.

Hozzávalók a házi készletből és egy kevés friss spenót a piacról
Hozzávalók a házi készletből és egy kevés friss spenót a piacról

Mivel az elmúlt hetek néhány nap kivételével valóban jórészt a konyhai ténykedés jegyében teltek, most csak a lightos és mérsékelten időigényes fogásokra igyekeztem koncentrálni. Friss spenótból még mindig szép a kínálat – de ha valakinek a mélyhűtőben vannak porciói, az is remek –, így egy gyors fasírtot készítettem belőle, ami akár salátával lehet könnyű ebéd, de mártogató szósszal is kínálható.

A szikkadt zsemle épp úgy helyet talál benne, mint a hűtő mélyén árválkodó sajtdarab. Jóllehet bőséges olajban is kisüthető, de sütőben, kevés olívaolajon is csupán alig több mint negyedóra alatt készre sül, és frissen tálalható.

Sajtos spenótfasírt – egyszerűen

Szépségversenyt ugyan nem nyernének, de igencsak ízletesek a kis fasírtok
Szépségversenyt ugyan nem nyernének, de igencsak ízletesek a kis fasírtok

Hozzávalók 16-18 darab kis fasírthoz:
3 db szikkadt vizes zsemle
2 db közepes méretű tojás
25 dkg friss spenótlevél felaprítva (mélyhűtöttel is helyettesíthető)
1 kis csokor friss petrezselyemzöld
10 dkg reszelt félkemény sajt (pl. trappista, edámi, gouda)
1 kisebb fej lilahagyma
1 teáskanál szárított, őrölt rozmaring
½ szerecsendió frissen reszelve

frissen őrölt bors – ízlés szerint
2 evőkanál olívaolaj (nem kell extraszűz!) a sütéshez

Elkészítés: A spenótleveleket alaposan megmostam, kissé összevágtam, leforráztam, lecsepegtettem. A petrezselyemzöldet finomra aprítottam, a hagymát felkockáztam. A zsemléket langyos vízbe áztattam néhány percre, majd alaposan kinyomkodtam, a sajtot lereszeltem.

Máris jöhet a botmixer!
Máris jöhet a botmixer!

Minden hozzávalót a fűszerekkel együtt egy nagy keverőtálba halmoztam, hozzáütöttem a tojásokat, és botmixerrel az egészet homogén masszává dolgoztam.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem, egy tepsire sütőpapírt borítottam, majd kenőecsettel felvittem rá az olívaolajat.

A játék kedvéért csíkosan landolnak majd a sütőben
A játék kedvéért csíkosan landolnak majd a sütőben

Nedves kézzel kis fasírtokat formáltam a masszából, nagyjából 5 cm átmérőjűeket. Mindegyiket egy villa hátuljával csíkosra igazítottam, 15-18 perc alatt megsütöttem úgy, hogy félidőben mindegyiket megfordítottam.

A külső része kissé ropogós, belül omlós, és az olvadt sajtnak köszönhetően kissé krémes állagú. Nem szívja magába az olajat és valóban könnyű, január eleji ebéd vagy vacsora. Frissen az igazi!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.