Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Szilvát is szilvával lenne jó ilyen tájban párosítani, nem egyszerűen azért, mert érnek a kitűnő kékszilvák, hanem mert annyira zamatosak, hogy vétek lenne ilyenkor kihagyni a jól bevált vagy épp mindig megújítható szilvás finomságokat.

Akárhogy is nézem, ha elkezdődik a szilvaszezon, minden évben kedvem támad valami újdonságot kipróbálni ezzel a remek gyümölccsel, most viszont valami igazán hagyományos, mondhatni békebeli pitét szerettem volna sütni.

A zamatos kékszilva lesz a  főszereplő
A zamatos kékszilva lesz a főszereplő

Persze más kérdés, kinek mit jelent a békebeli – kinek milyen gyerekkori emlékeket idéznek a gyümölcsös piték. Nálunk a jó almás pite is mindig hajszálvékony tésztából készült, egészen pontosan két vékony tésztaréteg közé került a bőséges és nagyon zamatos töltelék. Ezt a hagyományt örökítettem aztán tovább a saját konyhámban is, bármilyen pite is készüljön, a tészta hajszálvékony. Az sem baj, ha frissen kissé megreped a teteje, amikor szeleteli az ember, hisz a sütemény mindent betöltő otthonos illata már ekkor valósággal átöleli a konyhát.

Nem is tagadom, nagyon szívesen sütök mindenféle pitét, de azért valamelyest mindig igyekszem újítani is, változtatni, finomítani a receptúrán. A szilvás pite tésztájába például, ellentétben az almással vagy meggyessel, mindig csempészek egy kevés élesztőt, a tölteléket pedig, ha csak lehet, kevés fűszerrel is igyekszem izgalmasabbá tenni. Igaz, épp csak annyival, hogy a gyümölcs karakteres ízvilága még jobban érvényesüljön. Ráadásul nálunk a ropogós tészta – puha töltelék párosítás a nyerő, így a lédús szilva alá és fölé mindig kerül valami, hogy sütés közben valóságos krémes tölteléket képezzen a két vékony tésztaréteg között.

A jó tésztához a megfelelő hőmérsékletű és minőségi összetevők elengedhetetlenek
A jó tésztához a megfelelő hőmérsékletű és minőségi összetevők elengedhetetlenek

Sokszor csak egy apró trükk, némi odafigyelés olyan nagyszerű eredményre vezet, hogy a remek, jól bevált kombináció is új életre kel. Ez történt most is, mikor a szilvához kevés diós morzsa társult, amely vaníliával kevert porcukorral, leheletnyi fahéjjal és jókora csipetnyi őrölt gyömbérrel gazdagodott. Mi kell még hozzá? Hát a legjobb minőségű vaj a tésztába, ami csak kéznél volt, mesés szilva és egy kis lelkesedés, hogy igazi, hamisítatlan házi sütemény kerül az asztalra – a képzeletbeli egyszerű, de nagyszerű címkével ellátva.

Most már jöhet bárki, az biztos, hogy nem fog csalódni ebben a szilvás pitében!

Szilvás pite diómorzsával

Igazi otthonos ízek egy tál szilvás pitében
Igazi otthonos ízek egy tál szilvás pitében

Hozzávalók kb. 30 db 5x5 cm-es kockához:
A tésztához:
35 dkg süteményliszt
7 dkg porcukor
1 db közepes méretű egész tojás
½ dl langyos tej
¼ teáskanál szárított élesztő
15 dkg nagyon jó minőségű vaj
1 csipet só
A töltelékhez:
60 dkg szilva
A diómorzsához:
5 dkg dió
5 dkg zsemlemorzsa
5 dkg vaníliával kevert porcukor
1 késhegynyi őrölt fahéj
½ teáskanál őrölt gyömbér
A tetejére:
2 evőkanál vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A szilvákat felkockázom. A morzsához a diót finomra darálom, a többi hozzávalóval alaposan elkeverem.
A tésztához a lisztet tálba szitálom, a cukorral és a csipet sóval, valamint a szárított élesztővel elkeverem. A tojást a langyos tejjel kissé felverem. A vajat apró kockákban a lisztes keverékhez adom, alaposan elmorzsolom, majd a tejjel elegyített tojás segítségével gyors mozdulatokkal tésztává dolgozom. Pihentetni nem szükséges.

Már csak nyújtani és szórni kell
Már csak nyújtani és szórni kell

A sütőt 175 fokra elmelegítem, a tepsit sütőpapírral borítom.
A tésztát félbevágom, az egyik felét enyhén lisztezett felületen egészen vékonyra nyújtom, nyújtófa segítségével áthelyezem az előkészített tepsire úgy, hogy a peremére is kerüljön tészta. Villával kissé megszurkálom, a morzsa felét ráhintem, majd beborítom a szilvakockákkal.

Az apróra kockázott szilvából gazdagon kerül a vékony tésztarétegek közé
Az apróra kockázott szilvából gazdagon kerül a vékony tésztarétegek közé

Erre kerül a morzsa másik fele, végül a maradék tésztát is vékonyra nyújtom, ráillesztem a töltelékre. A tetejét villával kissé megszurkálom, 35-40 perc alatt világosra sütöm. Még melegen meghintem vaníliával kevert porcukorral.

Ha lenne elég türelem kivárni, míg teljesen kihűl, érdemes volna hidegen szeletelni, de mivel erre kevés esély mutatkozik, addig igyekszem türelemmel lenni, míg langyos lesz. Ekkor a széleit levágom, a pitét 5x5 cm-es négyzetekre szeletelem.

Mivel a szilva egészen kis darabokban kerül bele, nincs probléma a szeletelésnél. A diómorzsa magába szívja a sütés közben keletkező gyümölcslevet, és a gyömbérnek, fahéjnak köszönhetően mesés aromákkal teszi tökéletessé ezt az egyszerű, de nagyon finom házi süteményt.

Langyosan, hidegen egyaránt nagyon finom
Langyosan, hidegen egyaránt nagyon finom

Mindig van helye és ideje az újításnak úgy is, hogy a hagyományos ízeké legyen a főszerep! Ez a szilvás pite valóban attól ellenállhatatlan, hogy a legjobb alapanyagok kerülnek bele.

Még több szilvás pite Habliliomtól:

Szilvapite pirított mogyoróval >>>

Morzsás szilvás pite >>>

Ropogós habos pite szilvával, áfonyával és gránátalmával >>>

Szilvakrémes-szedres pite >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.