Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Végre megjelentek a piacon az első, tényleg hihetetlenül zsenge bébitökök. Annyira karcsú, friss mindegyik, hogy az ember legszívesebben az egész standot felvásárolná, hogy minél többféle fogás készüljön belőlük.

Erre természetesen még a magamfajta lelkes bébizöldség-rajongó esetében sem került sor, de azért jutott belőle bőségesen a konyhába. A zsenge zöldségfélékben az a legnagyszerűbb, hogy szinte azonnal fogyaszthatók, bármihez felhasználhatók. Jóllehet sokféle fogást szoktam bébitökkel készíteni, ezek a most megjelent fiatal példányok valósággal kívánkoztak a salátástálra. Majdhogynem egészben is tálalhatók, de egy kis szín, egy kis íz még a legjobbakból is előhozza a csodát.

Az apró és nagyon zsenge bébitök nyersen, grillezve egyaránt tökéletes tavaszi zöldségféle
Az apró és nagyon zsenge bébitök nyersen, grillezve egyaránt tökéletes tavaszi zöldségféle

A bébizöldségek zsengék, vitaminosak, különösen finomak, és nem mellesleg látványosak is – nem kell hozzájuk sok hozzávaló, a lényeg, hogy tökéletesen érvényre jusson frissességük. Nem vittem túlzásba sem a fűszerezést, sem a díszítést, a zsenge bébizöldségek minden könnyed, frissítő zamatát szerettem volna egyetlen, a legkevésbé sem bonyolult, mégis szemet gyönyörködtető és igen ízletes fogásba komponálni.

Egy jól működő zöldséghámozó segítségével néhány perc alatt elkészülnek a csinos szeletek
Egy jól működő zöldséghámozó segítségével néhány perc alatt elkészülnek a csinos szeletek

Az ugye nem is kérdés, hogy teljesen más íze van egy zöldségfélének, ha kockázza, karikázza, vagy - mint ezúttal tettem - vékonyan felszeleteli az ember. A vékonyra szeletelt zöldségekben rejlik valami könnyed elegancia amellett, hogy nagyon finomak. Mintha apró, szelíd hullámként csalogatnák az embert a kóstolásra, már a puszta formájukkal is bátorítva az asztalhoz ülőket, hogy nyugodtan, mindenféle lelkiismeret-furdalást mellőzve lehet belőlük falatozni. Mindezt könnyűszerrel kivitelezheti az ember egy jól megválasztott zöldséghámozóval. Ezzel az egyszerű háztartási eszközzel szinte milliméternyi vékony, hosszú szeletek kanyarodnak ki az ember keze alól, ami aztán pillanatok alatt átváltoztatható ínyenceket is megnyerő könnyű finomsággá.

A karcsú szeletek blansírozva, lecsepegtetve
A karcsú szeletek blansírozva, lecsepegtetve

Csodás kis koktélparadicsomokra is szert tettem, így aztán a színpompa sem maradt el. Hogy teljes legyen az ízharmónia, egy kevés napon szárított paradicsommal is megszórtam a fogást, aztán már csak egy könnyű dressszing, és akár köretként is tálalható pompás saláta kerül a tavaszi asztalra. Amilyen látványos, olyan zamatos - és hihetetlenül könnyű elkészíteni.

Zsenge bébitöksaláta koktélparadicsommal

Pompás, vitamindús tavaszi saláta – diétázóknak is ideális választás
Pompás, vitamindús tavaszi saláta – diétázóknak is ideális választás

Hozzávalók:
50 dkg nagyon zsenge bébitök
2 dl zöldségleves a tök blansírozásához
4-5 db koktélparadicsom
2-3 db napon szárított paradicsom
Az öntethez:
1 evőkanál tökmagolaj
½ evőkanál balzsamecet
½ mokkáskanál tengeri só
frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés: A zsenge bébitököket alaposan megmostam. Egy közepes méretű lábosban felforraltam 2 dl zöldséglevest. A tökök mindkét végét eltávolítottam, zöldséghámozóval hosszában felszeleteltem. A lobogva forró levesbe dobtam, de mindössze 2 percig blansíroztam, épp csak annyira, hogy élénk színt kapjanak. Azonnal leszűrtem, hűlni hagytam. A levest félretettem, és később felhasználtam máshoz.
A napon szárított paradicsomokat egészen apró, nagyjából ½ cm-es kockákra vágtam, a koktélparadicsomokat vékonyan felkarikáztam.

Már csak a paradicsom vár szeletelésre, és el is készült!
Már csak a paradicsom vár szeletelésre, és el is készült!

Egy csinos tálra helyeztem a már kihűlt és lecsepegtetett tökszeleteket, megszórtam a szárított paradicsommal, majd szépen rárakosgattam a koktélparadicsomot is. 10 percre lefedve betettem az egészet a hűtőszekrénybe, hogy minden jól lehűljön.
Az öntet hozzávalóit egy jól záródó üvegben alaposan összeráztam, meglocsoltam vele a salátát, végül bőségesen meghintettem frissen őrölt színes borssal. Azonnal tálaltam.

Igazi tavaszi frissítő saláta, ami grillezett, rántott zöldségek, halak, gomba vagy húsételek mellé is tökéletes kísérő.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.