Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Dubarry-csirkemell
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus grízgaluska leves
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Csupacsokis brownie
Mézes-mustáros csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel
Finomfőzelék
Vadas marha
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Epres blondie
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus stíriai metélt
Tárkonyos csirkeraguleves
Kapros tökfőzelék virslivel
Hagymás rostélyos
Megjelentek az első rügyek a kerti fákon, bokrokon, virítanak a hóvirágok – csalhatatlanul itt a tavasz! A tavaszi zöldségek még kissé váratnak magukra, de hamarosan jön a medvehagyma, az abszolút tavaszkezdet konyhai vonatkozású hírnöke. A téli hónapok után azonban (akár böjti, akár frissítő fogásként) igencsak jólesnek már a kímélő, színes, zöldséges ételek.

A főzelék igazi hungaricum, ezt nem is lehet eléggé hangsúlyozni – sokan sokféleképp készítjük, szeretjük. Ha eltekintünk a vaskos rántástól, sőt még a habarástól is, jól bevált módszer, ha maguk a főzelékalkotó zöldségfélék töltik be a sűrítő szerepét is akár önállóan, vagy épp tejszínnel, tejföllel elegyítve.

 

Sovány tejföl és friss zöldfűszer – a főzelékek többségéhez tökéletes
Sovány tejföl és friss zöldfűszer – a főzelékek többségéhez tökéletes

 

Hazai háztartásokban egyértelmű, hogy főzelék szinte bármilyen zöldségből készülhet – sőt, akár többféléből is. Gyerekkorom nagy kedvence volt pl. az otthoni finomfőzelék, amelyet édesanyám könnyű habarással sűrített, és valóban olyan finom volt, hogy nem is igényeltünk hozzá semmilyen feltétet.

A finomfőzelék (sokakhoz hasonlóan) nálunk is alapvetően zöldborsóból és sárgarépából állt – kifejezetten szemet gyönyörködtető látványt nyújtott a zöld és narancs színek kellemes összjátéka a tányéron, néha krumplival teljesedett trikolorrá a zöldségkontingens. Mindenféle módon szerettük.

 

Ötféle színes és vitaminos hozzávaló egy igazán finom főzelékhez
Ötféle színes és vitaminos hozzávaló egy igazán finom főzelékhez

 

Lényegében ez a jól bevált klasszikus (mégis valamiért évek óta marginalizálódott a repertoáromban) adta az ötletet az ötkomponensű tavaszváró főzelékhez. Zöldborsó ugyan nem került bele (megvárom az első zsenge példányokat), de sárgarépa, halványító vagy más néven szárzeller, burgonya és cukkini igen – mindezekhez még kevés napon szárított paradicsomot is tettem, nem csupán piros színe, de az intenzív, gazdag ízei okán is.

A színkavalkád mellett a fűszerezéssel is igyekeztem fokozni a tavasz-élményt – a friss petrezselyem- és zellerzöldhöz majoránnát és kakukkfüvet szórtam. Határozott, mégsem tolakodó fűszerek, amelyek rendkívül jól harmonizálnak a zöldségekkel.

A zöldségfélék aprítására fordított időt nem számítva (ami nem mellesleg remek levezetése a napi stressznek), bő negyedóra alatt el is készült a márciusi tavaszköszöntő főzelék.

Tavaszköszöntő főzelék

 

Tavaszi megújuláshoz – könnyű és színes főzelék
Tavaszi megújuláshoz – könnyű és színes főzelék

 

Hozzávalók 4 személyre:
2-3 szál sárgarépa (kb. 25 dkg)
2-3 szál szárzeller (kb. 20 dkg)
3-4 db kisebb krumpli (kb. 20 dkg)
1 db közepes méretű cukkini (kb. 25 dkg)
3-4 db napon aszalt paradicsom
½ l zöldségleves
1 ½ dl sovány tejföl
1 kis csokor petrezselyemzöld
1 kis csokor zellerzöld (a szárzellerről)
1 teáskanál szárított majoránna
1 mokkáskanál szárított, örült kakukkfű
½ mokkáskanál cayenne-i bors

Elkészítés: A paradicsomot nagyjából ½ cm-es, a többi zöldséget hámozást követően kb. 1 cm-es kockákra vágtam.
A zeller- és petrezselyemzöldet egészen finomra aprítottam.
A zöldségleves felét felforraltam, ebbe dobtam az aszalt paradicsomot, aztán a krumplit, majd 5 perc elteltével a sárgarépát, újabb 3-4 perc múlva a szárzellert. A cayenne-i borssal, szárított kakukkfűvel, majoránnával fűszereztem, további 5-6 percig főztem, amikorra a krumpli megpuhult, a répa már roppanósra főtt. Ekkor felöntöttem a maradék levessel, felforraltam, majd 3 merőkanál zöldséget egy kevés levessel rámertem a keverőpohárba kanalazott tejfölre, és botmixerrel pürésítettem. A zöldségekhez dobtam a cukkinikockákat, majd a sűrű, tejföllel kevert zöldségpépet. Felforraltam, végül beleszórtam a friss zöldfűszereket, alaposan elkevertem, és félrehúztam tűzről.

A cukkininek elegendő 1-2 perc a tűzön – mivel azt szerettem volna, hogy a puha krumplihoz kissé roppanós zeller és sárgarépa, valamint cukkini társuljon. Így nem egyszerűen a zöldségek vitamintartalmának jelentős hányada marad a fogásban, de kellemes, friss ízeik is.

 

Egy kevés majoránna a tálaláshoz sem árt
Egy kevés majoránna a tálaláshoz sem árt

 

Természetesen aki szeretné, főzze nyugodtan tovább, de ez jellemzően az a típusú étel, amelyben hűlés közben is puhulnak a zöldségek.

Olyan kellemesen aromás lett a végeredmény, hogy nem is igényelt semmilyen feltétet – önmagában remek fogás.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.