Kijevi csirkemell rizibizivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott zöldbab darált hússal
Tárkonyos csirkeraguleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Vadas marha
Kapros tökfőzelék virslivel
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen
Babgulyás
Epres blondie
Klasszikus kuglóf
Zsemlegombóc
Farsangi szalagos fánk
Mákos guba
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Csupacsokis brownie
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Március az első tavaszi hónap, és ilyenkorra a napsütés mellé már nagyon időszerűek a tavaszi receptek is a konyhában.

Persze kérdés, mi számít igazán tavaszinak, mikor a zsenge zöldségekre is várni kell még egy keveset. Az biztos, hogy a tojásételek valahogy mindig tavaszi hangulatot hoznak a konyhába.

Vidd a konyhába a tavaszt!

Sokféle uzsonnakrém, mártogató készül a konyhában, főként hétvégére, mikor a ráérős reggelik luxusa is be-beköszönt. Valamiért az utóbbi időben feledésbe merültek a tojásos fogások, pedig semmi különösebb indok nem mutatkozott rá. Szegény tojás annyiszor keveredett már rossz hírbe, aztán lett ünnepelt alapanyag dietetikusok, szakorvosok tanácsai alapján, hogy ember legyen a talpán, aki el tud igazodni közöttük.

Ezért fogyassz tojást!

Egy dolog biztos: a megbízható helyről származó friss tojás, ha nem mértéktelenül fogyasztjuk, nagyszerű alapanyag, és jótékony hatást gyakorol az egészségre. Többek között tele van fehérjével, tartalmaz A-, többféle B-, továbbá D-, E- és K-vitamint, valamint olyan, a szervezet számára fontos ásványi anyagokat, mint pl. a kálium, a magnézium, a kalcium, a vas, a mangán, a cink, a foszfor és a szelén. Sokféleképp elkészíthető, a háztartások döntő többségében garantáltan mindig akad egy-két tucat belőle.

Tojás és gorgonzola a szendvicskrém alapja
Tojás és gorgonzola a szendvicskrém alapja
Menzás utóérzet...

Ha visszagondolok, az iskolai évek alatt a menzai uzsonnakrémek közül is a tojáskrémet kedveltem leginkább, pedig az csak vajat vagy margarint, sót meg főtt tojást tartalmazott. Azóta nem csupán sok év telt el, de sokféle ízesítéssel is készítem. Ezúttal egy tisztes porciónyi gorgonzola adta meg a karakterét – igazság szerint a jóféle gorgonzolát addig tartogattam a frizsiderben, míg vészesen közeledni kezdett a lejárat dátuma, így hát kapóra jött ez a markáns, de nagyon ízletes sajt. Vajat egyáltalán nem használtam a krémhez, egy kevés zsírszegény tejföllel kevertem ki a főtt tojás mellett a hozzávalókat.

Reszeld finomra!

Nem tudom, ki hogy van vele, de számomra az igazi tojáskrém egyik legfőbb komponense a finomra reszelt fehérje. Szeretem az állagát, és bár egyáltalán nincs kőbe vésve, hogy így kellene felhasználni, sosem tudom elképzelni, hogy másként adjam a többi, egyébként krémesre kevert hozzávalóhoz. Mintha ezek a huncut és igen apró fehérjeforgácsok rejtenék az egész uzsonnakrém könnyedségének zálogát. Mélyen szubjektív vélemény, elismerem, de jóleső érzés így készíteni és tálalni.

A finomra reszelt tojásfehérje nálam elmaradhatatlan alkotója a tojáskrémnek
A finomra reszelt tojásfehérje nálam elmaradhatatlan alkotója a tojáskrémnek

A tojás főzésére, hűtésére és tisztítására fordított időt nem számítva gyakorlatilag 5 perc alatt összeállítható az egész. Igaz, hogy jót tesz neki, ha áll egy keveset a frizsiderben – így tökéletesen összeérnek az ízek, de ha nincs idő és türelem a várakozására, azonnal a reggeliző-uzsonnázó asztalra tálalható.

Gorgonzolás tojáskrém
A frissen őrölt színes bors nem csupán díszítés, az ízek így lesznek tökéletesek
A frissen őrölt színes bors nem csupán díszítés, az ízek így lesznek tökéletesek

Hozzávalók:
3 db közepes méretű főtt tojás
5-6 dkg gorgonzola (márványsajttal vagy bármilyen kéksajttal helyettesíthető)
1 teáskanál mustár (én dijonit használtam)
2 evőkanál zsírszegény tejföl
ízlés szerinti mennyiségben: só, frissen őrölt bors, rozmaring
1 kis csokor petrezselyemzöld (vagy 2 teáskanál szárított)

Elkészítés:
1. A tojásokat alaposan megmossuk, sós hideg vízben közepesen keményre főzzük 7-8 perc alatt.
2. Amíg a tojások főttek, a gorgonzolát kisebb kockákra vágjuk, egy keverőpohárba tesszük. Hozzákanalaztuk a mustárt, a tejfölt, a kevés sót, sok borsot és a kétféle zöldfűszert.
3. A főtt tojásokat lehűtjük, megtisztítjuk, félbevágjuk. A sárgájukat a gorgonzolás keverőpohárba adagoljuk, a fehérjét pedig apró lyukú reszelőn lereszeljük.
4. A tojások sárgáit a többi pohárba pakolt összetevővel homogén krémmé keverjük botmixer segítségével, majd beleforgatjuk a finomra reszelt fehérjét. A fűszerezésen ekkor érdemes igazítani.
5. Friss péksüteménnyel, jóféle kenyérrel, pirítóssal egyaránt pompás reggeli vagy tízórai. Ha akad kéznél metélőhagyma, alias snidling, zsenge hónapos retek, újhagyma, még teljesebb a tavaszköszöntő reggeli hangulat.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.