Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A hosszú hétvégék szinte kínálják magukat a desszertkészítésre, no meg a nassolásra – ráadásul ilyenkor az ember valahogy jobban hajlamos számba venni, mi minden van a hűtőszekrényben, amiből valami különlegesen finomat lehetne varázsolni.

Még a nyár folyamán kis dobozokban gondosan a mélyhűtőbe küldtem számos gyümölcsöt. A tél elmúltával aztán örömmel láttam, hogy igencsak takarékosan gazdálkodtam a színes és zamatos bogyósokkal. Ideje volt, hogy egyetlen desszertben szerepet kapjon a málna, ribiszke, feketeszeder és kékáfonya.

 

A nyári bogyósók a mélyhűtőből kivéve azonnal használhatók krémekhez
A nyári bogyósók a mélyhűtőből kivéve azonnal használhatók krémekhez

 

A házilag mélyhűtött gyümölcsök nagy előnye – túl azon, hogy mindig kéznél vannak – abban a tulajdonságukban is megmutatkozik, hogy mindegyik kis adagokban, és pontosan akkor került a fagyasztóba, amikor a legzamatosabb volt, így a szezonális csúszásokat kiküszöbölve, most valóban olyan érzésem támadt, mintha egy hatalmas erdei séta féltve őrzött emlékeit szedegetném elő, hogy újra életre keljenek.

Az utóbbi időben családi ünnepek okán is többször készült torta a konyhában. Bár ezt a finomságot nem lehet megunni, ezúttal nem a szokásos kerek formában sütöttem hozzá alapot, hanem egy nagyobb gáztepsiben, amit aztán egyszerűen félbevágtam. Jóllehet a tortákat hagyományosan homogén krémmel töltik, fondant-, csokoládé-, esetleg maricpánburok borítja – ebbe a hagyományba is vittem egy kisebb csavart. Az erdei gyümölcsök jó részét a krémbe kevertem, ami nem egyszerűen töltelékként, de borításként is remekül működött. Így ugyan nem lett egyenletes a felszíne, de épp ettől lett kissé rusztikus, és nagyon gyümölcsös – kívül-belül.

 

Kívül-belül gyümölcsös és krémes – mégsem nehéz desszert
Kívül-belül gyümölcsös és krémes – mégsem nehéz desszert

 

Az eredmény pedig könnyű és krémes, no meg a gyümölcsöknek köszönhetően színes lett. A sok kis bogyóst félig kiengedett állapotban kevertem a ricottás krémbe, így aztán egyetlen csepp értékes gyümölcslé sem ment veszendőbe.

Erdei gyümölcsös hasábtorta

 

Szeletelve sem kerek – de remek
Szeletelve sem kerek – de remek

 

Hozzávalók:
A tésztához:
3 db közepes méretű tojás szétválasztva
10 dkg porcukor
2 evőkanál meleg víz
3 dkg cukrozatlan kakaópor
7 dkg süteményliszt
2 dkg kukoricakeményítő
1 csipet só
A krémhez:
1 marék mélyhűtött málna (szezonban friss)
½ marék mélyhűtött feketeszeder (szezonban friss)
1 marék mélyhűtött kékáfonya (szezonban friss)
1 marék mélyhűtött piros ribiszke (szezonban friss)
25 dkg krémes ricotta (tehéntúróval is helyettesíthető)
2 dl hideg habtejszín
10 dkg vaníliával kevert porcukor
2 db lapzselatin
A tálaláshoz: 
ízlés szerint vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A sütőt 175 fokra előmelegítettem, egy 35 X 40 cm-es tepsit sütőpapírral borítottam. 
A tojások habját keményre vertem. A 3 db sárgáját 2 evőkanál meleg vízzel és a cukorral habverővel 5-6 perc alatt fehérre kevertem. Kanalanként hozzáadtam a lisztet, keményítőt, kakaóport és a csipet sót. Végül hablapát segítségével óvatos, de határozott mozdulatokkal beleforgattam a habot. Ez fontos művelet, mivel a tészta nem tartalmaz sütőport, a hab emeli meg.
5-6 perc alatt rugalmasra a sütöttem. Néhány percet állni hagytam a tepsiben, majd a tetejét meghintettem fátyolnyi porcukorral, és egy nagyobb darab sütőpapírra borítottam. A széleit gondosan eltávolítottam, és hosszában megfeleztem.
A krémhez a zselatinlapokat lapos edényben hideg vízbe áztattam, amikor megpuhultak, kinyomkodtam, és 2 evőkanál vízzel kis edényben felmelegítettem.
A tejszínből kemény habot vertem, hozzáadtam a vaníliával kevert porcukrot, majd belekevertem a ricottát, végül a zselatint. 10 percre hűtőszekrénybe tettem szilárdulni. 
A gyümölcsökből néhány szemet félretettem a díszítéshez, a többit beleforgattam a krémbe.
A félbevágott tortalap egyikére halmoztam a krém felét, majd ráhelyeztem a másik lapot, és a maradék krémet elosztottam a tetején úgy, hogy hagytam, hadd folyjon az oldalára is. Széles pengéjű késsel megigazítottam a túlcsorduló krémréteget, majd a maradék gyümölcsökkel díszítettem.

 

Az erdei gyümölcsök zamatai a ricottával remek párost alkotnak
Az erdei gyümölcsök zamatai a ricottával remek párost alkotnak

 

2 órát pihentettem a hűtőszekrényben. Ennyi idő alatt a krém tökéletes állagú lett.

 

Nem lehet keveset…
Nem lehet keveset…

 

Tálalás előtt vaníliával kevert porcukorral meghintettem.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.