Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Alapételek

Hagyományos töltött karalábé: így lesz kiadós és laktató fogás

A töltött karalábé akkor lesz igazán finom, ha friss, zsenge zöldségből készül. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen töltelék kerül bele, és persze a finom mártás sem hiányozhat a karalábé mellől.

Bár ez az étel önmagában is nagyon finom ebédre vagy vacsorára, ám ha kiadósabb fogást szeretnél belőle, akkor készíts mellé galuskát. A Vidék íze magazin receptjéből pedig megtudhatod, hogyan készül a hagyományos töltött karalábé Balázs módra.
 

A töltött karalábé galuskával lesz igazán laktató fogás / Fotó: Vidék íze
A töltött karalábé galuskával lesz igazán laktató fogás / Fotó: Vidék íze

Hozzávalók: 

  • 3 karalábé plusz pár zsenge levél
  • 45 dkg darált hús
  • 10 dkg főtt rizs
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 csipet őrölt babérlevél
  • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
  • 5 dl zöldségalaplé
  • 1 evőkanál zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 kis csokor petrezselyem zöldje
  • bors

Elkészítés:

  1. Egy evőkanál zsíron üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát az áttört fokhagymával. Keverőtálba tesszük a darált húst. Hozzáadjuk a főtt rizst, a párolt hagymákat, az egész tojást, ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel, babérral, pirospaprikával. Jó alaposan összekeverjük.
  2. Meghámozzuk a karalábékat, kivájjuk a belsejüket. Megtöltjük a zöldségeket a húsos töltelékkel. Ha kimaradna belőle, akkor abból gombócot formázunk.
  3. Egy lábasba rakjuk a kivájt, felaprított karalábérészeket, hozzáadunk pár zsenge levelet is. Rátesszük a megtöltött karalábékat (és a gombócot, ha az is van). Ráöntjük az alaplevet, és annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje a zöldségeket. Fedőt teszünk az edényre, és addig főzzük, míg meg nem puhul minden.
  4. Óvatosan kiemeljük a töltelékeket. A lisztet csomómentesre keverjük egy kevés hideg vízben, hozzáforgatjuk a tejfölt. A lábasban maradt mártást botmixerrel pürésítjük. Hozzáöntjük a tejfölös habarást, beleszórjuk az összevágott petrezselyem zöldjét, és jól kiforraljuk. Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk és borsozzuk. Visszatesszük a mártásba a töltelékeket. Önmagában is finom, de kiadósabb, ha ehhez is adunk galuskát.

 

Recept és fotó:  Vidék íze magazin

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.