Közeledik a karácsony, sokan pedig már hetekkel az ünnepek előtt megtervezik a menüt, kitalálják azokat az ételeket, amelyek tányérra kerülnek. A legszentebb ünnepen nem hiányozhat az asztalról a halászlé, a töltött káposzta, a hal és persze a süteményhegyek, ám egyre többen vannak, akik nem esznek húst vagy nem ehetnek bizonyos élelmiszereket, alapanyagokat, és ilyenkor rájuk is gondolni kell. Ha szeretnéd valami különlegességgel meglepni vegán családtagodat vagy barátodat, készítsd el neki ezt a mennyei karfiolsteaket!
Az ünnepi készülődés igazi kihívás lehet, ha az ember mindenkinek meg akar felelni, és minden rokonának, barátjának és ismerősének is a kedvében szeretne járni. Szerencsére ma már a mentes édességek ugyanolyan, ha nem finomabbak, mint a klasszikus sütemények, és fel sem tűnik, hogy cukor helyett édesítőszer, vaj, tej és tejföl helyett pedig növényi alternatíva kerül a desszertbe. Ugyanez igaz a főételekre is, hiszen ügyesen fűszerezve a vegán töltött káposzta is mennyei lehet, ráadásul a tejföl nyújtotta élményről sem kell lemondania ma már senkinek.
Ha azonban nem egy klasszikus karácsonyi receptet alakítanál át vegán vagy tejmentes formára, hanem valami újfajta, különleges ünnepi fogással lepnéd meg a vegán, húsmentes életmódot követő családtagodat, barátodat vagy ismerősödet, akkor mindenképp készítsd el ezt a fűszeres karfiolsteaket, amihez krémes öntet jár, köretként pedig póréhagymás rizs kerül a tányérra.
Így készül a vegán karácsonyi főétel, íme a karfiolsteak receptje
A vastag szeletre vágott karfiolfej pikáns fűszerezést kap, így kerül a sütőbe. Belül krémesen puha, kívül ropogós lesz, és a paprikás-hagymás ízt tökéletesen ellensúlyozza a vegán krém enyhén savanykás ízvilága. A póréhagymás rizs pedig remek kisérője ennek az ünnepi fogásnak. Nézd meg videón, hogyan készül ez a recept.
Hozzávalók:
A karfiolsteakhez:
3-4 ek. olívaolaj
2 tk. füstölt pirospaprika
2 tk. kakukkfű
2 tk. fokhagymapor
2 fej karfiol
só
bors
A mártáshoz:
1 csokor újhagyma
1 ek. olívaolaj
só
1 db csilipaprika
2 gerezd fokhagyma
3 tk. kurkuma
30 dkg Dr. Oetker Creme Vega
1-2 dl víz
A körethez:
1 szál póréhagyma
1 ek. olívaolaj
só
1 csokor petrezselyem
40 dkg főtt jázminrizs
Elkészítés:
Az olívaolajat egy tálba öntjük, hozzáadjuk a füstölt paprikát, a kakukkfüvet és a fokhagymaport, majd jó alaposan összekeverjük.
A karfiolokat megtisztítjuk, a leveleket eltávolítjuk, a fejből 2-3 centi vastag szeleteket vágunk. Általában egy karfiolból két szeletet tudunk vágni, mert a szeleteket a szárrész tartja össze, a többi részt nagyobb rózsákra bontjuk, ezt is ízesítjük, és a szeletek mellé helyezve megsütjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, mindkét oldalukat sózzuk és borsozzuk, majd egy ecset segítségével a szeletek mindkét oldalát megkenjük az olajos fűszerkeverékkel. Ezután sütőbe helyezzük, és 20-25 perc alatt készre sütjük. Késsel ellenőrizzük, ha puha és szép pirosra sült, akkor elkészült.
Amíg a karfiolsteak sül, elkészítjük a köretet. A póréhagymát alaposan megtisztítjuk. Figyeljünk arra, hogy a levelek között is megbújhat földmaradvány, ha kell, nézzük át a leveleket egyenként. A póréhagymát hosszában félbevágjuk, és kb. félcentis darabokra felkarikázzuk.
Egy lábasban olívaolajat hevítünk, rádobjuk a póréhagymaszeleteket, sózzuk, és pár percig dinszteljük, addig, hogy picit összeessen. Ezután hozzáadjuk a megmosott, apróra vágott petrezselymet, majd a főtt jázminrizzsel alaposan összekeverjük, tálalásig melegen tartjuk.
A mártáshoz megtisztítjuk az újhagymát, majd a zöld részét felaprítjuk, és kevés olívaolajon dinsztelni kezdjük. Sózzuk, ha enyhén összeesett, jöhet a mag nélküli, apróra vágott csilipaprika. Elkeverjük, és egy-két percig hagyjuk tovább dinsztelődni, majd jöhet az apróra vágott fokhagyma. Végül a kurkumát is hozzáadjuk, és ezt is kicsit kevergetve pirítjuk, majd hozzáadjuk a Dr. Oetker Creme Vega vegán krémet, egy kevés vizet, és kevergetve felmelegítjük.
Ha felforrt, elzárjuk a tüzet, és ha jól dolgoztunk, egyszerre lett kész mindenünk. Nem maradt más, csak a tálalás! A tányérra halmozzuk a póréhagymás rizst, mellé a karfiolsteaket, és erre kanalazunk az ízletes vegán mártásból.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.