Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Érdekességek

Hamarosan eltűnhet a boltok polcairól ez a közkedvelt sajt

sajtok /Fotó: Shutterstock
Nagyobb a baj, mint gondolnánk, ugyanis nem egy bizonyos forgalmazóval vagy gyártóval vannak problémák, hanem a biológiával, és ez nincs jó hatással a camembert sajtra.

A Guardian számolt be arról a Francia Tudományos Kutatási Központ által kiadott jelentésről, ami szerint a camembert tömeges előállításának köszönhetően drasztikus mértékben lecsökkent a nemespenészért felelős gombák genetikai sokfélesége, a sajt előállításához viszont elengedhetetlen a Penicillium camemberti gombafaj változatossága. Mindennek hátterében elsősorban az áll, hogy az indusztriális sajtkészítés a fehér színű gomba törzsétől vált függővé.

A vásárlók a fehér penésszel bevont sajtokat részesítik előnyben /Fotó: Shutterstock
A vásárlók a fehér penésszel bevont sajtokat részesítik előnyben /Fotó: Shutterstock

Most ennek az oka is kiderült egy felmérésből. A fogyasztók a fehér penésszel bevont sajtokat részesítik előnyben, míg a szürke, a zöld, illetve a sárga penésszel bevont fajták iránt nem túl nagy az érdeklődés. A hófehér camembert-ek gombái azonban nem tudnak más törzsekkel szaporodni, sőt, egyre gyakrabban bukkannak fel olyan mutációk is, melyek veszélyeztetik az egyébként sem túl acélos szaporodóképességüket.

A rokfort is hasonló cipőben jár, ám annak újjáélesztésére szerencsére ott egy hasonló sajt, a bleu de termignon, ami kellően közeli rokontörzsekkel rendelkezik. A camembert esetében – amit nem mellesleg Normandia legértékesebb exportcikkeként tartanak számon – egyelőre nincs megoldás.

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.