Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Minestrone recept
Minestrone
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Az elmúlt években egyre népszerűbb reggelire a granola. Természetesen kapható készen is, de a legjobb ebből is a házi. Az időhiány ne tartson vissza: akár egy rohanós reggelen is gyorsan készíthetsz egy adagot. Mutatjuk, hogyan készül a legfiomabb házi granola!

Hogy mi is a granola? Legegyszerűbben talán úgy fogalmazhatnánk, hogy egy felturbózott müzli, megsütve. Egy jó granola megfelelő arányban tartalmaz gabonaszemeket, gyümölcsöket és magvakat, és nincs benne cukor. Az édességét kókuszvirág nektár, agavé szirup, esetleg juharszirup vagy méz adja. Granolából sokféle kapható, sajnos a legtöbb hozzáadott cukrot, és ízfokozót tartalmaz. Ezért is érdemes otthon próbálkozni, és megsütni a saját granoládat.

Tepsiben érdemes nagyobb adagot készíteni akkor, ha van időd / Fotó: Shutterstock
Tepsiben érdemes nagyobb adagot készíteni akkor, ha van időd / Fotó: Shutterstock

Házi granola: így készül az egészséges reggeli

Ha klasszikus, ropogós granolát szeretnél, az elkészítése 30-45 percet vesz igénybe – ennyi idő kell, míg előkészíted a hozzávalókat és a sütőben szépen megpirul minden alapanyag. A jó hír az, hogy öntöttvas serpenyőben sokkal hamarabb elkészül, így ha gyorsan szeretnél a reggeli joghurthoz vagy zabkásához házi granolát, megoldható.

Kis serpenyőben gyorsan megvan a házi granola / Fotó: Shutterstock
Kis serpenyőben gyorsan megvan a házi granola / Fotó: Shutterstock

Először a diót és/vagy más magvakat pirítsd meg közepes lángon. Ez nem tart tovább 5 percnél. Ezután mehet hozzá az édesítő és a zab. Közben folyamatosan mozgasd a serpenyőt! Amikor az összetevők gyönyörű aranybarna színben pompáznak, mehetnek bele az aszalt gyümölcsök.

Ha kihűlt, felturbózhatod olyan extra hozzávalókkal, mint a csokiforgács vagy a kókuszcsipsz.

Egy adag granola gyorsan elkészül / Fotó: Shutterstock
Egy adag granola gyorsan elkészül / Fotó: Shutterstock

Tipp

A serpenyőben készített granolát – csakúgy, mint a sütőben készültet – jól záródó dobozban akár 3 hónapig is tárolhatod.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.