Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mákos guba  recept
Mákos guba
A löncshúsról szinte mindenkinek van valami emléke. Egyeseknek rossz ízélmény volt, mások viszont szeretik, sőt ma is fogyasztják a boltok polcain biztosan megtalálható löncshúst. Löncshúst viszont nemcsak venni, hanem készíteni is lehet, ráadásul házilag!

A löncshúst általában kenyérrel és friss zöldségekkel fogyasztják reggelire vagy vacsorára, ám szendvicskrém, sőt főétel is készíthető belőle. Szinte minden olyan ételbe belekerülhet, ami eredetileg darált hússal készül, ugyanis könnyű kiváltani vele. Sokan gyakran löncshúsból főzik a bolognai spagettit, a rakott ételeket, de előfordul rántott változata is. Ha szereted a löncshúst és kipróbálnád, hogyan lehet házilag elkészíteni, akkor kövesd Széll Tamás remek receptjét!

Így készül a házi löncshús Széll Tamás receptje alapján /Fotó: MTVA
Így készül a házi löncshús Széll Tamás receptje alapján /Fotó: MTVA

Így készül a házi löncshús Széll Tamás receptje szerint!

A házi löncshús elkészítését Széll Tamás a Dunán futó gasztroműsorban, a Főmenüben mutatta meg. Aki gyakorlott háziasszony és szokott befőzni, az általában lekvárt, szörpöt, befőttet készít, vagy lecsót tesz el télire, illetve nyáron kovászos uborkát vagy különféle savanyúságokat is készít. Löncshúst, házilag azonban csak kevesen készítenek!

Hozzávalók a házi löncshúshoz:

  • 20 dkg salottahagyma
  • 80 dkg sertéstarja
  • 20 dkg sertés hasaalja
  • 2 dl jeges víz
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 g feketebors
  • 2 g szerecsendió
  • 2 g fűszerpaprika
  • 2 g porcukor
  • 1 g friss majoranna
  • 1 g friss kakukkfű
  • 6 g pácsó
  • 14 g tengeri só
  • 3-4 ek. kacsazsír
  • 1 dl sertészsír

Elkészítés:

  1. A hagymát finomra vágjuk és kevés kacsazsíron aranysárgára dinszteljük, de nem siettetjük, szánjunk rá 25-30 percet! Ha kész, lefagyasztjuk.
  2. A kimért vízbe aprítjuk a fokhagymát és azt is fagyasztóba tesszük!
  3. A húsokat kisebb csíkokra vágjuk és az összes többi fűszerből és a sóból egy keveréket készítünk, amivel befűszerezzük a húscsíkokat. A csíkokat is betesszük a fagyasztóba, sőt a daráló fejet és egy dagasztógép tálját és a keverőfejet is!
  4. Kulcsfontosságú, hogy a hús 0 és mínusz 2 fok körüli hőmérsékletre hüljön!
  5. Ha lehűlt minden, a fűszeres húshoz tesszük a dinsztelt hagymát és a legkisebb tárcsán ledaráljuk, ami szintén be lett hűtve.
  6. A szintén nagyon hideg dagasztógépben maximális fokozaton kezdjük a húst keverni, majd apránként adagolva hozzácsurgatjuk a leszűrt, fokhagymás vizet. (Akkor jó a víz, ha jéghártya van a tetején.)
  7. Ha kellően hideg volt minden, a hús gyönyörűen beszívja a vizet és kellemes pépes állagot kap a húsmasszánk.
  8. Azonnal befőttesüvegbe töltjük a húst, a tetejére sertészsírt csurgatunk és lábasba tesszük. Felöntjük a hús szintjéig vízzel és tűzre téve gyöngyözve forralva hőkezeljük 2 órán át. A kupakot csak ráhelyezzük az üvegre, nem zárjuk le.
  9. 1 óra elteltével lezárjuk az üveget és így hőkezeljük tovább.
  10. Ha kész, hagyjuk a vízben kihűlni. Hűtőbe téve hónapokig is eláll!

Borítókép: MTVA

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.