Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Érdekességek

Ki ne dobd! Eddig áll el a nyáron eltett befőtt és savanyúság

Éléskamra
Fotó: Dayana Di
Nagyanyáink idejében természetes volt, hogy a nyár és a kora ősz kincseit otthon tartósították a téli időszakra. Ma újra divat a befőzés, szerencsére egyre többen próbálkoznak vele, sikerrel. Ám az, hogy meddig fogyasztható a savanyúság, befőtt vagy lekvár, nem mindenki számára egyértelmű.

Lassan befejeződik a készletek felhalmozása – már ami a savanyúságokat és a befőtteket illeti. Amikor néhány hónap elteltével egy-egy üveg ilyen finomságért nyúlsz, lehet, felmerül benned a kérdés, hogy vajon nyugodtan fogyaszthatod-e még, mennyi lehet a szavatossági ideje az otthon tartósított ételeknek? 

Befőzés
A házi befőttek és savanyúságok akár 2 évig is fogyaszthatók - akkor is, ha a színük már nem ilyen élénk / Fotó: Shutterstock

Így tartósítunk otthon

A tartósításhoz leginkább nátrium-benzoátot használunk, de sokan kénport és citromsavat is tesznek az üvegbe – az utóbbinak inkább csak abban van jelentősége, hogy a zöldség megőrizze a színét. Az elmúlt években egyre többen teszik el tartósítószer nélkül a savanyúságokat és befőtteket; ezekben az esetekben a cukor, az ecet és a só őrzi meg a minőséget viszonylag sokáig. Magáról a folyamatról, a tartósítás mikéntjéről ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

Meddig tárolhatók a befőttek, savanyúságok és lekvárok?

Az otthon tartósított befőttek eltarthatósága számos tényezőtől függ, például a tartósítás módjától, a tárolási körülményektől és a felhasznált alapanyagoktól. Tapasztalatok szerint az otthon készített befőttek, savanyúságok és lekvárok 1-2 évig biztonságosan fogyaszthatók, ha a befőzés során minden fontos szabályt betartunk: gondosan válogatott gyümölcsöket és zöldségeket használunk; megfelelően előkészítjük, sterilizáljuk az üvegeket; és sötét, hűvös helyen tároljuk a tele üvegeket. Utóbbi azért is fontos, mert a meleg, a közvetlen napfény vagy a hőmérséklet ingadozása felgyorsíthatja az üvegek tartalmának romlását. Azt is fontos megjegyezni, hogy ha felbontjuk az üveget, az eltarthatósági ideje lerövidül: hűtőszekrényben 1-3 hónapig még tárolható ugyan, de a legjobb minél gyorsabban elfogyasztani a befőttes üveg tartalmát.

Mikor nem szabad megenni az üvegben eltett finomságokat?

Ha a befőttesüvegben buborékok jelennek meg, a fedő megemelkedett vagy rozsdás lesz, az üveg tartalma kellemetlen szagú és/vagy penészes, akkor nem szabad elfogyasztani! A színéből szinte biztosan veszíteni fog a minden eltett zöldség és gyümölcs, de ez nem feltétlenül jelenti a minőség megváltozását.

Miért érdemes savanyúságot enni?
A savanyúság kiváló természetes probiotikum, amely erősíti az immunrendszert és jótékony hatással van az emésztőrendszerre. A savanyúság kiváló forrása az A-, B-, C-, E-, K-vitaminoknak,  amelyek jelentős hatással vannak a bőr, a haj és a köröm állapotára. A savanyúságok többek között magnéziumot, foszfort és káliumot is tartalmaznak, amelyek rendkívül fontosak a csontrendszer megfelelő működéséhez. A legtöbb savanyított zöldség, de különösen a káposzta magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően segít a fertőzések és a megfázás leküzdésében, így fogyasztása a téli hónapokban ajánlott. Ha ennyi pozitívum nem lenne elég, a savanyúság segít helyreállítani a bélflórát, csökkenti a vér koleszterinszintjét, az érelmeszesedés és a szívbetegségek kockázatát, és segít megelőzi a migrént és csökkenteni a stresszt.
 


 


 


 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.