Lassan befejeződik a készletek felhalmozása – már ami a savanyúságokat és a befőtteket illeti. Amikor néhány hónap elteltével egy-egy üveg ilyen finomságért nyúlsz, lehet, felmerül benned a kérdés, hogy vajon nyugodtan fogyaszthatod-e még, mennyi lehet a szavatossági ideje az otthon tartósított ételeknek?
A tartósításhoz leginkább nátrium-benzoátot használunk, de sokan kénport és citromsavat is tesznek az üvegbe – az utóbbinak inkább csak abban van jelentősége, hogy a zöldség megőrizze a színét. Az elmúlt években egyre többen teszik el tartósítószer nélkül a savanyúságokat és befőtteket; ezekben az esetekben a cukor, az ecet és a só őrzi meg a minőséget viszonylag sokáig. Magáról a folyamatról, a tartósítás mikéntjéről ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.
Az otthon tartósított befőttek eltarthatósága számos tényezőtől függ, például a tartósítás módjától, a tárolási körülményektől és a felhasznált alapanyagoktól. Tapasztalatok szerint az otthon készített befőttek, savanyúságok és lekvárok 1-2 évig biztonságosan fogyaszthatók, ha a befőzés során minden fontos szabályt betartunk: gondosan válogatott gyümölcsöket és zöldségeket használunk; megfelelően előkészítjük, sterilizáljuk az üvegeket; és sötét, hűvös helyen tároljuk a tele üvegeket. Utóbbi azért is fontos, mert a meleg, a közvetlen napfény vagy a hőmérséklet ingadozása felgyorsíthatja az üvegek tartalmának romlását. Azt is fontos megjegyezni, hogy ha felbontjuk az üveget, az eltarthatósági ideje lerövidül: hűtőszekrényben 1-3 hónapig még tárolható ugyan, de a legjobb minél gyorsabban elfogyasztani a befőttes üveg tartalmát.
Ha a befőttesüvegben buborékok jelennek meg, a fedő megemelkedett vagy rozsdás lesz, az üveg tartalma kellemetlen szagú és/vagy penészes, akkor nem szabad elfogyasztani! A színéből szinte biztosan veszíteni fog a minden eltett zöldség és gyümölcs, de ez nem feltétlenül jelenti a minőség megváltozását.
Miért érdemes savanyúságot enni?
A savanyúság kiváló természetes probiotikum, amely erősíti az immunrendszert és jótékony hatással van az emésztőrendszerre. A savanyúság kiváló forrása az A-, B-, C-, E-, K-vitaminoknak, amelyek jelentős hatással vannak a bőr, a haj és a köröm állapotára. A savanyúságok többek között magnéziumot, foszfort és káliumot is tartalmaznak, amelyek rendkívül fontosak a csontrendszer megfelelő működéséhez. A legtöbb savanyított zöldség, de különösen a káposzta magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően segít a fertőzések és a megfázás leküzdésében, így fogyasztása a téli hónapokban ajánlott. Ha ennyi pozitívum nem lenne elég, a savanyúság segít helyreállítani a bélflórát, csökkenti a vér koleszterinszintjét, az érelmeszesedés és a szívbetegségek kockázatát, és segít megelőzi a migrént és csökkenteni a stresszt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.