Klasszikus kuglóf
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Epres blondie
Csupacsokis brownie
Tojásos nokedli fejes salátával
Tárkonyos csirkeraguleves
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagymás rostélyos
Klasszikus grízgaluska leves
Babgulyás
Dödölle - az eredeti recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell
Körömpörkölt csülökkel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Zsemlegombóc
Finomfőzelék
Praktikus

Fügéből savanyúság? A recept, ami meghódította a magyar háziasszonyok konyháját

Ha szereted a savanyúságot, akkor ezt a fügesavanyút egyenesen imádni fogod. Szerencsére a fügeszezon vége felé is akadnak még éretlen szemek az ágak végén, szóval azokat is érdemes begyűjteni. Így készíts fügéből isteni csemegét a téli hónapokra befőttesüvegbe zárva.

Igaz, papíron már véget ért a füge szezonja, ám a második érésnek hála még mindig találhatunk néhány éretlen szemet, szóval még semmi nincs veszve, ha te is kipróbálnád a füge savanyúságot. A fügefa-tulajdonosok sokszor szembesülnek azzal, hogy bár a növényük szépen terem, a gyümölcsök mégsem érnek be. Ezért sem csoda, hogy az alábbi recept nagyot ment az utóbbi napokban a magyar háziasszonyok körében, hiszen így nem csak az érett fügével számolhatunk sütemények készítésénél, hanem az éretlen gyümölcsből egy nagyon finom savanyúság készíthető télre.

Ez a fügesavanyú meghódította a magyar háziasszonyok konyháját /Fotó: Shutterstock
Ez a fügesavanyú meghódította a magyar háziasszonyok konyháját /Fotó: Shutterstock

Ha szerettek kísérletezni, pontosabban az alap receptet szeretnétek még különlegesebbé varázsolni, akkor jó ha tudjátok, hogy van aki csilivel és fokhagymával is elteszik a fügét, a pikánsabb íz érdekében egyesek a mézet is kihagyják, a felöntőlevet pedig uborkalével készítik – írja a Ripost. A fügesavanyú készítésénél egy dologra nagyon figyelj oda; ne legyen túlérett a gyümölcs!

Hozzávalók:

  • 2 kg füge

A felöntőléhez:

  • 5 kanál méz
  • 10 kanál cukor
  • 8 dkg só
  • 1 kk borkén
  • 0,5 l 10 % ecet
  • 2 l víz
  • késhegynyi nátrium benzoát (kihagyható)

Elkészítés:

  1. Miután megmostuk a fügéket, levágjuk a kupakjukat és egy befőttesüvegbe tesszük a szemeket.
  2. Alaposan összekeverjük a felöntőlé hozzávalóit, majd hidegen a fügékre öntjük. Egy kicsit zavaros lesz a lé, de néhány nap múlva majd szépen letisztul.
  3. Mielőtt lezárjuk a befőttesüveget, tegyünk a tetejére egy késhegyni nátrium benzoát, aztán jöhet a celofán, majd a tető. Egyébként van, aki inkább vizes dunsztba teszi az üvegeket, de olyan is akad, aki nem használ tartósítószert.

(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.