Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Minestrone recept
Minestrone
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Praktikus

Fügéből savanyúság? A recept, ami meghódította a magyar háziasszonyok konyháját

Ha szereted a savanyúságot, akkor ezt a fügesavanyút egyenesen imádni fogod. Szerencsére a fügeszezon vége felé is akadnak még éretlen szemek az ágak végén, szóval azokat is érdemes begyűjteni. Így készíts fügéből isteni csemegét a téli hónapokra befőttesüvegbe zárva.

Igaz, papíron már véget ért a füge szezonja, ám a második érésnek hála még mindig találhatunk néhány éretlen szemet, szóval még semmi nincs veszve, ha te is kipróbálnád a füge savanyúságot. A fügefa-tulajdonosok sokszor szembesülnek azzal, hogy bár a növényük szépen terem, a gyümölcsök mégsem érnek be. Ezért sem csoda, hogy az alábbi recept nagyot ment az utóbbi napokban a magyar háziasszonyok körében, hiszen így nem csak az érett fügével számolhatunk sütemények készítésénél, hanem az éretlen gyümölcsből egy nagyon finom savanyúság készíthető télre.

Ez a fügesavanyú meghódította a magyar háziasszonyok konyháját /Fotó: Shutterstock
Ez a fügesavanyú meghódította a magyar háziasszonyok konyháját /Fotó: Shutterstock

Ha szerettek kísérletezni, pontosabban az alap receptet szeretnétek még különlegesebbé varázsolni, akkor jó ha tudjátok, hogy van aki csilivel és fokhagymával is elteszik a fügét, a pikánsabb íz érdekében egyesek a mézet is kihagyják, a felöntőlevet pedig uborkalével készítik – írja a Ripost. A fügesavanyú készítésénél egy dologra nagyon figyelj oda; ne legyen túlérett a gyümölcs!

Hozzávalók:

  • 2 kg füge

A felöntőléhez:

  • 5 kanál méz
  • 10 kanál cukor
  • 8 dkg só
  • 1 kk borkén
  • 0,5 l 10 % ecet
  • 2 l víz
  • késhegynyi nátrium benzoát (kihagyható)

Elkészítés:

  1. Miután megmostuk a fügéket, levágjuk a kupakjukat és egy befőttesüvegbe tesszük a szemeket.
  2. Alaposan összekeverjük a felöntőlé hozzávalóit, majd hidegen a fügékre öntjük. Egy kicsit zavaros lesz a lé, de néhány nap múlva majd szépen letisztul.
  3. Mielőtt lezárjuk a befőttesüveget, tegyünk a tetejére egy késhegyni nátrium benzoát, aztán jöhet a celofán, majd a tető. Egyébként van, aki inkább vizes dunsztba teszi az üvegeket, de olyan is akad, aki nem használ tartósítószert.

(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.