Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Puncstorta  recept
Puncstorta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Praktikus

Fügéből savanyúság? A recept, ami meghódította a magyar háziasszonyok konyháját

Ha szereted a savanyúságot, akkor ezt a fügesavanyút egyenesen imádni fogod. Szerencsére a fügeszezon vége felé is akadnak még éretlen szemek az ágak végén, szóval azokat is érdemes begyűjteni. Így készíts fügéből isteni csemegét a téli hónapokra befőttesüvegbe zárva.

Igaz, papíron már véget ért a füge szezonja, ám a második érésnek hála még mindig találhatunk néhány éretlen szemet, szóval még semmi nincs veszve, ha te is kipróbálnád a füge savanyúságot. A fügefa-tulajdonosok sokszor szembesülnek azzal, hogy bár a növényük szépen terem, a gyümölcsök mégsem érnek be. Ezért sem csoda, hogy az alábbi recept nagyot ment az utóbbi napokban a magyar háziasszonyok körében, hiszen így nem csak az érett fügével számolhatunk sütemények készítésénél, hanem az éretlen gyümölcsből egy nagyon finom savanyúság készíthető télre.

Ez a fügesavanyú meghódította a magyar háziasszonyok konyháját /Fotó: Shutterstock
Ez a fügesavanyú meghódította a magyar háziasszonyok konyháját /Fotó: Shutterstock

Ha szerettek kísérletezni, pontosabban az alap receptet szeretnétek még különlegesebbé varázsolni, akkor jó ha tudjátok, hogy van aki csilivel és fokhagymával is elteszik a fügét, a pikánsabb íz érdekében egyesek a mézet is kihagyják, a felöntőlevet pedig uborkalével készítik – írja a Ripost. A fügesavanyú készítésénél egy dologra nagyon figyelj oda; ne legyen túlérett a gyümölcs!

Hozzávalók:

  • 2 kg füge

A felöntőléhez:

  • 5 kanál méz
  • 10 kanál cukor
  • 8 dkg só
  • 1 kk borkén
  • 0,5 l 10 % ecet
  • 2 l víz
  • késhegynyi nátrium benzoát (kihagyható)

Elkészítés:

  1. Miután megmostuk a fügéket, levágjuk a kupakjukat és egy befőttesüvegbe tesszük a szemeket.
  2. Alaposan összekeverjük a felöntőlé hozzávalóit, majd hidegen a fügékre öntjük. Egy kicsit zavaros lesz a lé, de néhány nap múlva majd szépen letisztul.
  3. Mielőtt lezárjuk a befőttesüveget, tegyünk a tetejére egy késhegyni nátrium benzoát, aztán jöhet a celofán, majd a tető. Egyébként van, aki inkább vizes dunsztba teszi az üvegeket, de olyan is akad, aki nem használ tartósítószert.

(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.