Ponty a vízben
A tavakat, lassú folyású folyókat kedvelő ponty könnyen felismerhető apró bajuszkájáról és zömök testalkatáról, zöldesbarna színéről. Meglehetősen nagyra nő, a rekordpéldányok 30 kg felettiek, de a legfinomabbak a 2 kg körüli példányok. Aranyhasú, babajka, potyka néven is ismerjük a pontyot. Rokonságába tartoznak az aranyhalak és a különféle díszpontyok is. Akár 30 évig is elél, ívásonként több százezer ikrát rak le.
Ponty a világban
Már a rómaiak idején kiderült, hogy a ponty nagyon könnyen tenyészthető, az első példányok a Dunából származtak. A kereszténység terjedésével egész Európában elterjedt a ponty, a szerzetesek már a 14 században építettek pontyostavakat.
Érdekesség, hogy régen sózással, füstöléssel, szárítással is tartósították a pontyhúst, mely ma már inkább frissen fogyasztott, és a világ minden részén jelen van.
Ponty a konyhában
A ponty húsa könnyű és tápláló. A leggyakrabban folyami pontyot és a legkevesebb pikkelyű tükörpontyot lehet kapni, utóbbi zsírosabb lehet folyami társánál. Jól járnak azok is, akik a nagyra növő, finom húsú vadpontyot választják.
A pontyból készült fogásokhoz használhatunk friss pontyszeleteket és mélyhűtött halat is. A megmosott, megszárított pontyszeleteket érdemes negyed órára sóval befedni, amit az egyébként könnyű szerkezetű és egyébként ízetlen pontyhús gyorsan magába szív. A többi halhoz hasonlóan vigyázzunk: a pontyhúst könnyű szétfőzni, rövid elkészítési idővel kell számolni.
Ponty az asztalon
Ha ponty, akkor elsősorban a halászlé különböző fajtái jutnak eszünkbe, ki-ki a dunai vagy tiszai fajtákra esküszik, sok híve van a balatoni halászleveknek is.
A ponty nagyon finom szószokkal, zöldségekkel, a dorozsmai pontyot csuszatésztán tejfölös gombaszósszal tálalják. Mostanában eltűnt az éttermekből, pedig nagyon finom a rácponty, mely lecsóval, burgonyával összesütve készül.
Karácsonykor nagy keletje van a rántott pontynak is. Grillezhetjük, fóliában megsütve is finom és készíthetünk belőle isteni zöldséges fogásokat is. Mint minden halhoz, a pontyhoz is jól illenek a magvak, boríthatjuk mandulával. A különlegességek kedvelői készíthetnek pontyból halkocsonyát vagy szőlős pontyot is.
Hal római tálban
Hozzávalók 4 személyre:
1 fej hagyma
25 dkg csiperkegomba
1 gerezd fokhagyma
8 szelet hal (ízlés szerint ponty, fogas, pisztráng)
1 evőkanál vegyes szárított zöldfűszer (bazsalikom, zsálya, petrezselyem, stb.)
15 dkg bacon szalonna szeletben
2,5 dl száraz fehérbor
1 citrom leve
50 dkg brokkoli
Elkészítés: A római tálat kb. 15 percre hideg vízbe beáztatjuk. A hagymát meghámozzuk, felkarikázzuk. A gombát megtisztítjuk, és felszeleteljük. A fokhagymát átnyomjuk. A halat leöblítjük.
A halat belefektetjük a római tálba. Szétosztjuk rajta a hagymát, a gombát, és megszórjuk a zöldfűszerekkel. Ráfektetjük a szalonnaszeleteket. A bort összekeverjük a fokhagymával, sóval és borssal ízesítjük, majd a halra öntjük. Megcsepegtetjük a citromlével. Lezárjuk a római tálat, betesszük a hideg sütőbe, és 220 fokon (gázsütő 4. fokozat) 45 percig sütjük. A brokkolit megtisztítjuk, megmossuk, rózsáira szedjük, és kissé megborsozzuk. A sütési idő lejárta előtt 25 perccel a halra tesszük. Párolt vadrizs-rizskeveréket, és pirítóst kínáljunk hozzá.
Zöldséges halleves
Hozzávalók:
60 dkg pontyfilé
1 kisebb fej vöröshagyma
1 csokor vegyes zöldség
4 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
1 evőkanál ételízesítő
1-2 szál tárkony és borsikafű ( 1-1 kávéskanál szárított)
15 dkg mélyhűtött zöldborsó
1 evőkanál tárkonyecet
2 dl tejföl
Elkészítés: A halhúst megmossuk, ujjnyi széles csíkokra vágjuk, sóval, borssal meghintjük. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A zöldségeket meghámozzuk, megmossuk, apróra vágjuk. Az olajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát. Rászórjuk a feldarabolt zöldségeket, és saját levében félpuhára pároljuk. A liszttel meghintjük, kicsit lepirítjuk, majd bő liternyi vízzel fölöntjük. Ételízesítővel, tárkonnyal, borsikafűvel ízesítjük, beleszórjuk a zöldborsót. Felforraljuk. Óvatosan a levesbe helyezzük a haldarabokat, és 5-6 percig főzzük. Végül tárkonyecettel és tejföllel pikánssá tesszük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.