Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Finom, hazánkban őshonos halfajta a ponty, ráadásul az aranyhal rokona. Húsa több figyelmet érdemelne, hiszen szinte csak karácsonykor esszük, kivéve persze, ha van horgász a családban.

Ponty a vízben

A tavakat, lassú folyású folyókat kedvelő ponty könnyen felismerhető apró bajuszkájáról és zömök testalkatáról, zöldesbarna színéről. Meglehetősen nagyra nő, a rekordpéldányok 30 kg felettiek, de a legfinomabbak a 2 kg körüli példányok. Aranyhasú, babajka, potyka néven is ismerjük a pontyot. Rokonságába tartoznak az aranyhalak és a különféle díszpontyok is. Akár 30 évig is elél, ívásonként több százezer ikrát rak le.

Lassú vizek, lassú hobbi
Lassú vizek, lassú hobbi

Ponty a világban

Már a rómaiak idején kiderült, hogy a ponty nagyon könnyen tenyészthető, az első példányok a Dunából származtak. A kereszténység terjedésével egész Európában elterjedt a ponty, a szerzetesek már a 14 században építettek pontyostavakat.

Ponty, ne csak karácsonykor jusson eszünkbe
Ponty, ne csak karácsonykor jusson eszünkbe

Érdekesség, hogy régen sózással, füstöléssel, szárítással is tartósították a pontyhúst, mely ma már inkább frissen fogyasztott, és a világ minden részén jelen van.

Ponty a konyhában

A ponty húsa könnyű és tápláló. A leggyakrabban folyami pontyot és a legkevesebb pikkelyű tükörpontyot lehet kapni, utóbbi zsírosabb lehet folyami társánál. Jól járnak azok is, akik a nagyra növő, finom húsú vadpontyot választják.

Egyben megsütve is finom
Egyben megsütve is finom

A pontyból készült fogásokhoz használhatunk friss pontyszeleteket és mélyhűtött halat is. A megmosott, megszárított pontyszeleteket érdemes negyed órára sóval befedni, amit az egyébként könnyű szerkezetű és egyébként ízetlen pontyhús gyorsan magába szív. A többi halhoz hasonlóan vigyázzunk: a pontyhúst könnyű szétfőzni, rövid elkészítési idővel kell számolni.

Ponty az asztalon

Ha ponty, akkor elsősorban a halászlé különböző fajtái jutnak eszünkbe, ki-ki a dunai vagy tiszai fajtákra esküszik, sok híve van a balatoni halászleveknek is.

A ponty nagyon finom szószokkal, zöldségekkel, a dorozsmai pontyot csuszatésztán tejfölös gombaszósszal tálalják. Mostanában eltűnt az éttermekből, pedig nagyon finom a rácponty, mely lecsóval, burgonyával összesütve készül.

Pontypatkó kicsit másképp
Pontypatkó kicsit másképp

Karácsonykor nagy keletje van a rántott pontynak is. Grillezhetjük, fóliában megsütve is finom és készíthetünk belőle isteni zöldséges fogásokat is. Mint minden halhoz, a pontyhoz is jól illenek a magvak, boríthatjuk mandulával. A különlegességek kedvelői készíthetnek pontyból halkocsonyát vagy szőlős pontyot is.

Hal római tálban

Hozzávalók 4 személyre:
1 fej hagyma
25 dkg csiperkegomba
1 gerezd fokhagyma
8 szelet hal (ízlés szerint ponty, fogas, pisztráng)
1 evőkanál vegyes szárított zöldfűszer (bazsalikom, zsálya, petrezselyem, stb.)
15 dkg bacon szalonna szeletben
2,5 dl száraz fehérbor
1 citrom leve
50 dkg brokkoli

Elkészítés: A római tálat kb. 15 percre hideg vízbe beáztatjuk. A hagymát meghámozzuk, felkarikázzuk. A gombát megtisztítjuk, és felszeleteljük. A fokhagymát átnyomjuk. A halat leöblítjük.
A halat belefektetjük a római tálba. Szétosztjuk rajta a hagymát, a gombát, és megszórjuk a zöldfűszerekkel. Ráfektetjük a szalonnaszeleteket. A bort összekeverjük a fokhagymával, sóval és borssal ízesítjük, majd a halra öntjük. Megcsepegtetjük a citromlével. Lezárjuk a római tálat, betesszük a hideg sütőbe, és 220 fokon (gázsütő 4. fokozat) 45 percig sütjük. A brokkolit megtisztítjuk, megmossuk, rózsáira szedjük, és kissé megborsozzuk. A sütési idő lejárta előtt 25 perccel a halra tesszük. Párolt vadrizs-rizskeveréket, és pirítóst kínáljunk hozzá.

Zöldséges halleves

Hozzávalók:
60 dkg pontyfilé
1 kisebb fej vöröshagyma
1 csokor vegyes zöldség
4 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
1 evőkanál ételízesítő
1-2 szál tárkony és borsikafű ( 1-1 kávéskanál szárított)
15 dkg mélyhűtött zöldborsó
1 evőkanál tárkonyecet
2 dl tejföl

Elkészítés: A halhúst megmossuk, ujjnyi széles csíkokra vágjuk, sóval, borssal meghintjük. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A zöldségeket meghámozzuk, megmossuk, apróra vágjuk. Az olajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát. Rászórjuk a feldarabolt zöldségeket, és saját levében félpuhára pároljuk. A liszttel meghintjük, kicsit lepirítjuk, majd bő liternyi vízzel fölöntjük. Ételízesítővel, tárkonnyal, borsikafűvel ízesítjük, beleszórjuk a zöldborsót. Felforraljuk. Óvatosan a levesbe helyezzük a haldarabokat, és 5-6 percig főzzük. Végül tárkonyecettel és tejföllel pikánssá tesszük.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.