A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Tudtad, hogy heti egy halvacsorával sokat tehetsz az egészségedért és számos betegségtől óvhatod meg magad? Most a halfogyasztással kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre adunk választ.
Mitől olyan egészséges a húsuk?

Rengeteg benne a vitamin (különösen az A-, B-, D-) és az ásványi anyag (vas, szelén, cink, jód). Emellett a tengeri halakban az igen értékes omega-3 zsírsav is megtalálható. Ez a többszörösen telítetlen zsírsav központi szerepet játszik az anyagcsere-folyamatban, védelmet nyújt a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, és az agyműködésre is jótékony hatással van. Mivel az emberi test magától nem képes előállítani, a táplálékkal kell bejuttatnod a szervezetedbe. Éppen ezért hetente egyszer-kétszer érdemes zsírosabb tengeri halat, például makrélát vagy lazacot fogyasztani, míg az édesvízi fajták közül a fehér busa és a kecsege a legjobb választás.

Grillezve, salátával a fogyni vágyók akár naponta fogyaszthatják a halakat
Grillezve, salátával a fogyni vágyók akár naponta fogyaszthatják a halakat

5 ok, amiért érdemes halat fogyasztani >>>

Ha nem szereted a halat...

Ekkor sem kell aggódnod az egészséged miatt, hiszen a létfontosságú omega-3 zsírsav az értékes növényi olajokban (pl. lenolaj), a diófélékben, a magvakban, a fügében, a kukoricában és az avokádóban is megtalálható.

Szardínia, a praktikus apróhal >>>

Igaz, hogy fogyókúra esetén is ideális tápláléknak számít?

A legfőbb omega-3 forrásunk a lazac
A legfőbb omega-3 forrásunk a lazac

Attól függ, milyen halról van szó. Az biztos, hogy a halak húsában megtalálható jód felpörgeti az anyagcserét. Egyes halfajtáknak magas a fehérje-, és alacsony a zsír-, illetve kalóriatartalma, ilyen például az amur, a süllő, a fehér busa, a tőkehal, a hekk és a fogas. Ugyanakkor léteznek inkább zsíros, 200–300 kcal/100 g tápértékű fajták is, mint a ponty, a harcsa, a tonhal, a folyami lazac vagy a hering. Ám ezekben az omega-3 zsírsavból is több található a halhúsban.

Együnk pisztrángot >>>

A mirelit hal is jó?

Sőt, jobb, mint a friss! A tengerből kifogott halat ugyanis speciális hajókon szállítják, különleges fagyasztási eljárást alkalmazva, ennek köszönhetően pedig megmarad a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk. A mirelit halak további előnye, hogy egyszerű az elkészítésük, hiszen megpucolva és gyakran kiszálkázva kerülnek a csomagolásba. Vásárláskor azonban ügyelni kell arra, hogy lehetőleg minél kevesebb aroma-, színező- és konzerválóanyagot vagy ízfokozót tartalmazzon a termék. Ha háromnál több „szépítőszer” szerepel az összetevők között, akkor válassz egy másik típust!

Tengeri herkentyűk, avagy ismerkedés a sós vizek finomságaival >>>

Miről ismerhető fel a friss példány?

Egyszerű: ha a hal büdös, akkor nem friss, különben ugyanis tenger-, óceán-, illetve patakillata van. Az állat szeme legyen tiszta és dülledt, a pikkelyei simuljanak a testére, és csillogjanak. A kopoltyút széthúzva élénkpiros húst kell találnod. A sötétvörös, barna vagy fekete elszíneződés egyértelműen jelzi, hogy a hal nem friss!

Harcsa, a magyar nagyhal >>>

Mekkora mennyiséget kell fogyasztani hetente?

A halevés terén világviszonylatban igencsak le vagyunk maradva, és az európai ranglistán nem állunk túl jól. Egyél legalább heti 1 alkalommal minimum 150 g-nyi édesvízi vagy tengeri halat. Ha diétázol, akkor grillezve vagy alufóliában, zöld fűszerekkel együtt párolva, citrommal ízesítve, esetleg friss hallevesként, sok paradicsommal elkészítve mennyei finomságot készíthetsz.

Halas csemegék >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.