Avokádókrém recept
Avokádókrém
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tudtad, hogy heti egy halvacsorával sokat tehetsz az egészségedért és számos betegségtől óvhatod meg magad? Most a halfogyasztással kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre adunk választ.
Mitől olyan egészséges a húsuk?

Rengeteg benne a vitamin (különösen az A-, B-, D-) és az ásványi anyag (vas, szelén, cink, jód). Emellett a tengeri halakban az igen értékes omega-3 zsírsav is megtalálható. Ez a többszörösen telítetlen zsírsav központi szerepet játszik az anyagcsere-folyamatban, védelmet nyújt a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, és az agyműködésre is jótékony hatással van. Mivel az emberi test magától nem képes előállítani, a táplálékkal kell bejuttatnod a szervezetedbe. Éppen ezért hetente egyszer-kétszer érdemes zsírosabb tengeri halat, például makrélát vagy lazacot fogyasztani, míg az édesvízi fajták közül a fehér busa és a kecsege a legjobb választás.

Grillezve, salátával a fogyni vágyók akár naponta fogyaszthatják a halakat
Grillezve, salátával a fogyni vágyók akár naponta fogyaszthatják a halakat

5 ok, amiért érdemes halat fogyasztani >>>

Ha nem szereted a halat...

Ekkor sem kell aggódnod az egészséged miatt, hiszen a létfontosságú omega-3 zsírsav az értékes növényi olajokban (pl. lenolaj), a diófélékben, a magvakban, a fügében, a kukoricában és az avokádóban is megtalálható.

Szardínia, a praktikus apróhal >>>

Igaz, hogy fogyókúra esetén is ideális tápláléknak számít?

A legfőbb omega-3 forrásunk a lazac
A legfőbb omega-3 forrásunk a lazac

Attól függ, milyen halról van szó. Az biztos, hogy a halak húsában megtalálható jód felpörgeti az anyagcserét. Egyes halfajtáknak magas a fehérje-, és alacsony a zsír-, illetve kalóriatartalma, ilyen például az amur, a süllő, a fehér busa, a tőkehal, a hekk és a fogas. Ugyanakkor léteznek inkább zsíros, 200–300 kcal/100 g tápértékű fajták is, mint a ponty, a harcsa, a tonhal, a folyami lazac vagy a hering. Ám ezekben az omega-3 zsírsavból is több található a halhúsban.

Együnk pisztrángot >>>

A mirelit hal is jó?

Sőt, jobb, mint a friss! A tengerből kifogott halat ugyanis speciális hajókon szállítják, különleges fagyasztási eljárást alkalmazva, ennek köszönhetően pedig megmarad a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk. A mirelit halak további előnye, hogy egyszerű az elkészítésük, hiszen megpucolva és gyakran kiszálkázva kerülnek a csomagolásba. Vásárláskor azonban ügyelni kell arra, hogy lehetőleg minél kevesebb aroma-, színező- és konzerválóanyagot vagy ízfokozót tartalmazzon a termék. Ha háromnál több „szépítőszer” szerepel az összetevők között, akkor válassz egy másik típust!

Tengeri herkentyűk, avagy ismerkedés a sós vizek finomságaival >>>

Miről ismerhető fel a friss példány?

Egyszerű: ha a hal büdös, akkor nem friss, különben ugyanis tenger-, óceán-, illetve patakillata van. Az állat szeme legyen tiszta és dülledt, a pikkelyei simuljanak a testére, és csillogjanak. A kopoltyút széthúzva élénkpiros húst kell találnod. A sötétvörös, barna vagy fekete elszíneződés egyértelműen jelzi, hogy a hal nem friss!

Harcsa, a magyar nagyhal >>>

Mekkora mennyiséget kell fogyasztani hetente?

A halevés terén világviszonylatban igencsak le vagyunk maradva, és az európai ranglistán nem állunk túl jól. Egyél legalább heti 1 alkalommal minimum 150 g-nyi édesvízi vagy tengeri halat. Ha diétázol, akkor grillezve vagy alufóliában, zöld fűszerekkel együtt párolva, citrommal ízesítve, esetleg friss hallevesként, sok paradicsommal elkészítve mennyei finomságot készíthetsz.

Halas csemegék >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.