Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Lencsés-húsos hasé recept
Lencsés-húsos hasé
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Szilveszteri malacsült recept
Szilveszteri malacsült
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Klasszikus korhelyleves recept
Klasszikus korhelyleves
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Lencseleves gazdagon recept
Lencseleves gazdagon
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
A magyar konyha lényeges alapanyaga a hús, legyen az disznó, szárnyas, marha vagy más húsféle. A húsok eredetéről sokszor semmit nem tudunk, de ha csomagolva vesszük a húsárut, némi információhoz mégis jutunk.

Nem akarjuk rémisztő részletekkel borzolni az olvasók idegeit azzal, hogy részletesen leírjuk, miféle agyafúrt praktikákkal dolgozik a hagyományos húsfeldolgozó ipar, csupán táblázatba rendeztük a különféle származású húsokat, feltüntetve legfontosabb jellemzőiket.

Sok húst fogyasztunk, így nem mindegy, milyen minőség kerül belőle asztalunkra
Sok húst fogyasztunk, így nem mindegy, milyen minőség kerül belőle asztalunkra

Ma Magyarországon a bio hús vásárlás zömében csirkemellfilére korlátozódik, arra is azért, mert a családok nem csekély hányada úgy gondolja, egyedül kisgyermekének fontos a biohús biztosítása, a nagyobbak - vagy maguk a felnőttek - pedig ehetik a „normálisat” is.

Ne legyünk azonban igazságtalanok: a döntésben sajnos a pénztárca is komoly szerepet játszik!

Ne ragadjunk le annak taglalásánál, mit is nevezhetünk „normálisnak”, inkább olvassuk el a következő táblázatot. Az abban rendszerezett feltételek önmagukért beszélnek. Az összefoglaló nem állatfajok szerint osztályoz, hanem a tartási körülményeket, a feldolgozás módját, az alkalmazott beavatkozásokat veszi górcső alá.

Szabad tartású? Bio? Hagyományos? Mik a szabályok?
Szabad tartású? Bio? Hagyományos? Mik a szabályok?

Hamar kiderül, hogy a korábbi hagyományos szabad állattartás helyett a gyári körülmények a minél hatékonyabb „hús előállítást” tűzik ki célul, és ennek rendelnek alá mindent, megfosztva az állatokat fajukra jellemző
igényeik kielégítésétől.

A bio minősítés mellett olyan nem sztenderd kategóriák is megjelentek a piacon, mint szabadtartású vagy natúr minőség. Mivel ezeknek se feltételrendszere, se minősítése nincsen, elfogadásukhoz nagyfokú bizalomra van szükség. Ezek után nézzük, miként vizsgáznak a különféle eredetű húsok a megmérettetésen.

A fenti írás és táblázat a BioHolMi ingyenes kiadványban jelent meg.
A magazint keresd a bioboltokban!

Receptek szárnyasokkal >>>

Receptek marhahússal >>>

Receptek sertéshússal >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.