Egy keverőtálba rakjuk a darált húst, hozzáadjuk a tojásokat, ízesítjük ízlés szerint sóval, borssal, fűszerezzük római köménnyel, oregánóval, rozmaringgal, őrölt fahéjjal, átnyomott fokhagymával, reszelt parmezánnal, és végül hozzáadjuk zsemlemorzsát.
Kézzel alaposan összedolgozzuk, majd jöhetnek a nagyobb hozzávalók, a szárított paradicsom, az olajbogyó, a feta sajt, ezt villával óvatos mozdulatokkal összekeverjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy nagyobb tepsi alját megkenjük olívaolajjal, ahová fasírtot helyezzük zsemlemorzsát szórunk, rárakjuk a fűszeres-húsos keveréket, és kézzel megformázzuk a fasírtot. A tetejét megkenjük olívaolajjal, és megszórjuk zsemlemorzsával, úgy, hogy az oldalakra is jusson.
Az előkészített vagdaltat fogpiszkálóval kicsit megszurkáljuk, hogy sütés közben ne repedjen szét, a sütőbe tesszük, és 40 percig sütjük. Majd a sütő hőmérsékletét 200 fokra emeljük, és további 10-15 percig sütjük, amíg a fasírt aranybarna nem lesz.
Az elkészült fasírtot tépkedett bazsalikomlevéllel díszítjük, nem mellesleg nagyon jó frissítő ízt ad a fűszeres hús mellé. Fogyaszthatjuk salátával, sáfrányos vagy kurkumás rizzsel, grillezett zöldségekkel, de egy paradicsomos tészta is jól illik mellé.
Nézd meg videón, hogyan készül a mediterrán vagdalt!
Megjegyzés
Ez a fasírtrecept kicsit elkanyarodik a megszokott magyaros verzióktól, és néha jólesik egy kicsi mediterrán hangulat a terített asztalon is. A szárított paradicsom, a feta és az olajbogyó a fűszerekkel kiváló alternatívát nyújtanak erre.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.