Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Puncstorta  recept
Puncstorta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Az egyik legnépszerűbb húsáru hazánkban és világszerte. A füstölt kolbász hidegen is isteni, de felhasználhatjuk a levesektől, tésztaszószoktól a salátákig szinte mindenbe. Kis kolbászos színesünket itt olvashatjátok.

Kolbászfajták

A kolbászokat alapvetően két nagy csoportba lehet besorolni. Vannak a száraz kolbászok, melyeket hosszabb ideig füstölnek és szárítanak, és léteznek a friss kolbászok, melyeket a töltés után azonnal lehet fogyasztani, vagy csak nagyon rövid ideig kerülnek füst fölé. Utóbbiaknak is rengeteg fajtájuk van, léteznek sütnivaló kolbászok, mint a debreceni vagy a lecsókolbász.

A lángolt vagy füstölt kolbász a babos, káposztás, krumplis ételeket is megbolondítja!
A lángolt vagy füstölt kolbász a babos, káposztás, krumplis ételeket is megbolondítja!

A leggyakrabban talán a füstölt kolbászt fogyasztjuk, melyből rengeteg féle kapható. Sajnos sok kolbász fokhagymaporral és ízfokozókkal van „feltuningolva”.

Az igazi és 2000 óta eredetvédett csabai vagy gyulai kolbásszal sem szendvics, sem főétel készítés esetén nem hibázhatunk. Ezeket kizárólag Békéscsabán vagy Gyulán készítik meghatározott alapanyagokból és technológiával.

A kolbászok általában sertéshúsból készülnek, de kapható kolbász gyakorlatilag mindenféle húsból, sőt a vegetáriánusok is el vannak látva, ők zabpehelyből, növényi fehérjékből készülő kolbászt vásárolhatnak. Nagy sláger mostanában a mangalica is és a mangalicahúsból készülő kolbász.

Külföldi kolbászok

A kolbász Spanyolországtól Dél-Amerikáig a chorizo, mely nagyon hasonló a mi a kolbászainkhoz, és országtól, tájegységtől függően lehet csípős vagy fűszeres. A kiejtés is változik, a portugálok például sörizónak mondják.

Grillezve is isteni a friss kolbász!
Grillezve is isteni a friss kolbász!

A franciáknak vannak alig fűszerezett, de ribizlivel, gesztenyével megbolondított saucisse-ai (ejtsd szoszissz), de a kínálat itt is óriási.

A németek fehérkolbásza a Weisswurst, de nagyon finom a bajor és a nürnbergi kolbász is. A németek kolbászevési szokásairól itt is olvashattok.

Ausztriában és Németországban a fehér kolbászt grillezik
Ausztriában és Németországban a fehér kolbászt grillezik

Észak-Afrikában a kolbász merguez, a lengyeleknél kielbasa, s a sort hosszan lehet sorolni, nincs a világnak olyan országa, ahol ne készülne valamilyen általában bélbe töltött kolbász.

Mibe kerüljön kolbász?

A jó kolbászért bizony a pénztárcánkba kell nyúlni, de inkább együnk ritkábban, a minőségért ne vállaljunk kompromisszumot. A leveseket igazán tartalmassá és izgalmassá teszi néhány kolbászkarika, tehetjük krumplilevesbe és jó füstölt íze nem hiányozhat a bablevesből sem. Az apróra vágott kolbászhúst használhatjuk spagettiszószokhoz vagy töltelékként is.

A kolbászkrém az ovis konyhát idézi. Ti hogy készítitek?

Tehetjük a kolbászt omlettbe, melegszendvicsbe, de nyáron kihagyhatatlan a lecsóból is. A kolbásszal töltött karaj minden valamirevaló nagylétszámú buli kedvence. Előnye, hogy ha kihűlt, szép vékonyra lehet szeletelni.

A különféle kolbászok jó barátságban vannak a káposztával
A különféle kolbászok jó barátságban vannak a káposztával

Savanyúkáposzta-leves kolbásszal

Hozzávalók:
20 dkg füstölt szalonna
20 dkg füstölt kolbász
75 dkg savanyú káposzta
2 dl tejföl
liszt

Elkészítés:
A káposztát apróra vágjuk, és feltesszük főni kicsit több vízben, mint ami ellepi. A szalonnát és kolbászt apróra vágjuk, megsütjük, és a megfőtt káposztához adjuk. A szalonna és a kolbász zsírjából a liszttel rántást készítünk és berántjuk vele a levest, hozzáadjuk a tejfölt, ízlés szerint sót, és még egyet forralunk rajta.

Finom kolbászos lecsó

Hozzávalók:
2 szál gyulai kolbász
1 kg zöldpaprika
2 zacskó előfőzött rizs
2 dl tejföl
2 nagy fej vöröshagyma
4 paradicsom
10 dkg füstölt szalonna
2 evőkanál ételízesítő
1 púpozott kanál paprika
3 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál feketebors
ízlés szerint só

Elkészítés:
A rizst sós vízben puhára főzzük majd félretesszük. A zöldpaprikát megmossuk és felszeleteljük. A paradicsomot és a hagymát is felkarikázzuk. A füstölt szalonnát apróra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk és megfonnyasztjuk rajta a vöröshagymát. Rátesszük a paprikát, megsózom, és fedő alatt üvegesre pároljuk. A végén belekeverjük a piros fűszerpaprikát és a fokhagymát. A tejfölt összekeverjük borssal és sóval. Egy tepsiben összekeverjük a rizst, a kolbászt és a lecsót, majd rákarikázzuk a paradicsomot meglocsoljuk a tejföllel.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.