Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A nyúlhús nem csak a húsvéti időszakban kerülhet a terítékre. A legegészségesebb fehér húst érdemes az év más időszakaiban is fogyasztani, jó íze, élettani hatásai miatt. Az utóbbi időben a konyhakészre feldolgozott nyúlhúst már számos hiperszuperben megvásárolhatjuk. Bár magasabb árfekvésű, mint a szárnyashús, néhanap érdemes nyúlhússal színesíteni a repertoárunkat.

A nyúlhús rendkívül egészséges, nagyon jó minőségű fehérjét tartalmaz, s emellett esszenciális zsírsavakban, vitaminokban is gazdag, a mindennapi teljesítőképességünkhöz szükséges vasról, foszforról és a pajzsmirigy egyensúlyát megteremtő szelénről nem is beszélve.

A nyúlhús az emésztőrendszerünket sem terheli meg. Mivel nagyon könnyen emészthető, így gyerekek, legyengült szervezetű betegek, idősek számára is ideális.

A nyúlhús a legegészségesebb fehér hús: vitaminokban, ásványi anyagokban és jó minőségű fehérjékben gazdag
A nyúlhús a legegészségesebb fehér hús: vitaminokban, ásványi anyagokban és jó minőségű fehérjékben gazdag

A nyulat vehetjük egészben, de nagyon jól összeállított, kisebb-nagyobb csomagokban is hozzájuthatunk. Vehetünk többek között combot, gerincet, lapockát, gulyáshúst, szűzpecsenyét vagy akár májat.

A nyúlhús felhasználása semmiben sem különbözik a sertéshús vagy a csirkehús feldolgozásától. Állagában, elkészítésében inkább a szárnyashúsokra emlékeztet, bár picivel több időre van szüksége ahhoz, hogy kellő mértékben megpuhuljon. Éppen ezért a nyúlhúst nem feltétlen kell hirtelen kisütve elkészíteni, jobban fekszik ennek az alapanyagnak, ha pácoljuk, hosszabb ideig főzzük, ragut készítünk belőle.

Nem véletlen a legenda a nyúlpaprikás ról sem - bizony, ez az egyik legjobb formája a nyúlhúsnak. Nyúlpaprikást készíthetünk combból, de akár lapockát vagy gulyáshúst is használhatunk hozzá. A combot nem érdemes kifilézni, ha jó hőfokon készül az étel, akkor a végén könnyedén elválik a hús a csonttól.

A gulyáshúsból, kockázott lapockából bármilyen ragulevest vagy ragut elkészíthetünk. Nyúlhússal gazdagíthatók a különféle zöldséglevesek, a tavaszi krémlevesekben is van helye, sőt egy gazdag húsleveshez is társíthatjuk. A nyúl jó alapja egy zöld fűszerekkel megbolondított tejfölös, vagy tejszínnel lágyított tokánynak, de jó alternatíva lehet, ha lecsós mártással vagy vadasnak elkészítve kerül terítékre.

Ha pecsenyét készítünk belőle, nem árt bepácolni, hogy hamarabb puhuljon
Ha pecsenyét készítünk belőle, nem árt bepácolni, hogy hamarabb puhuljon

Szintén jó opció a nyúlhús , ha valamilyen indiai hangvételű ragut szeretnénk a család számára kínálni. Az ázsiai konyha megannyi fogását elkészíthetjük nyúlhúsból. Az édes-savanyú hús, a különféle wokos fogások esetében is nyugodtan behelyettesíthető a korábban használt alapanyagunk valamilyen nyúlhússal.

Nyúlhúsból, illetve nyúlmájból vagy ezek együttes felhasználásával készíthetünk különféle pástétomokat, rilette-ket is. A nyúlmáj nagyon gyorsan elkészül, jó alternatívája a pecsenyekacsa májnak, s kenterbe veri a csirkemájat. Nem csak pástétomnak tökéletes választás, hanem resztelt májnak, baconbe gyöngyölt májnak vagy rántott májnak is kitűnő.

A nyúlnak jó fűszerei a különféle zöld fűszerek, mint a rozmaring, a kakukkfű vagy épp a petrezselyem, de az alapvetően semleges ízvilágának köszönhetően bármilyen fűszerrel könnyedén összebarátkozik.

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.