Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A nyúlhús nem csak a húsvéti időszakban kerülhet a terítékre. A legegészségesebb fehér húst érdemes az év más időszakaiban is fogyasztani, jó íze, élettani hatásai miatt. Az utóbbi időben a konyhakészre feldolgozott nyúlhúst már számos hiperszuperben megvásárolhatjuk. Bár magasabb árfekvésű, mint a szárnyashús, néhanap érdemes nyúlhússal színesíteni a repertoárunkat.

A nyúlhús rendkívül egészséges, nagyon jó minőségű fehérjét tartalmaz, s emellett esszenciális zsírsavakban, vitaminokban is gazdag, a mindennapi teljesítőképességünkhöz szükséges vasról, foszforról és a pajzsmirigy egyensúlyát megteremtő szelénről nem is beszélve.

A nyúlhús az emésztőrendszerünket sem terheli meg. Mivel nagyon könnyen emészthető, így gyerekek, legyengült szervezetű betegek, idősek számára is ideális.

A nyúlhús a legegészségesebb fehér hús: vitaminokban, ásványi anyagokban és jó minőségű fehérjékben gazdag
A nyúlhús a legegészségesebb fehér hús: vitaminokban, ásványi anyagokban és jó minőségű fehérjékben gazdag

A nyulat vehetjük egészben, de nagyon jól összeállított, kisebb-nagyobb csomagokban is hozzájuthatunk. Vehetünk többek között combot, gerincet, lapockát, gulyáshúst, szűzpecsenyét vagy akár májat.

A nyúlhús felhasználása semmiben sem különbözik a sertéshús vagy a csirkehús feldolgozásától. Állagában, elkészítésében inkább a szárnyashúsokra emlékeztet, bár picivel több időre van szüksége ahhoz, hogy kellő mértékben megpuhuljon. Éppen ezért a nyúlhúst nem feltétlen kell hirtelen kisütve elkészíteni, jobban fekszik ennek az alapanyagnak, ha pácoljuk, hosszabb ideig főzzük, ragut készítünk belőle.

Nem véletlen a legenda a nyúlpaprikás ról sem - bizony, ez az egyik legjobb formája a nyúlhúsnak. Nyúlpaprikást készíthetünk combból, de akár lapockát vagy gulyáshúst is használhatunk hozzá. A combot nem érdemes kifilézni, ha jó hőfokon készül az étel, akkor a végén könnyedén elválik a hús a csonttól.

A gulyáshúsból, kockázott lapockából bármilyen ragulevest vagy ragut elkészíthetünk. Nyúlhússal gazdagíthatók a különféle zöldséglevesek, a tavaszi krémlevesekben is van helye, sőt egy gazdag húsleveshez is társíthatjuk. A nyúl jó alapja egy zöld fűszerekkel megbolondított tejfölös, vagy tejszínnel lágyított tokánynak, de jó alternatíva lehet, ha lecsós mártással vagy vadasnak elkészítve kerül terítékre.

Ha pecsenyét készítünk belőle, nem árt bepácolni, hogy hamarabb puhuljon
Ha pecsenyét készítünk belőle, nem árt bepácolni, hogy hamarabb puhuljon

Szintén jó opció a nyúlhús , ha valamilyen indiai hangvételű ragut szeretnénk a család számára kínálni. Az ázsiai konyha megannyi fogását elkészíthetjük nyúlhúsból. Az édes-savanyú hús, a különféle wokos fogások esetében is nyugodtan behelyettesíthető a korábban használt alapanyagunk valamilyen nyúlhússal.

Nyúlhúsból, illetve nyúlmájból vagy ezek együttes felhasználásával készíthetünk különféle pástétomokat, rilette-ket is. A nyúlmáj nagyon gyorsan elkészül, jó alternatívája a pecsenyekacsa májnak, s kenterbe veri a csirkemájat. Nem csak pástétomnak tökéletes választás, hanem resztelt májnak, baconbe gyöngyölt májnak vagy rántott májnak is kitűnő.

A nyúlnak jó fűszerei a különféle zöld fűszerek, mint a rozmaring, a kakukkfű vagy épp a petrezselyem, de az alapvetően semleges ízvilágának köszönhetően bármilyen fűszerrel könnyedén összebarátkozik.

Házigazdánk további cikkeit itt találod >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.