Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék
Kínai szezámmagos csirke
Kijevi csirkemell rizibizivel
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus kuglóf
Babgulyás
Klasszikus stíriai metélt
Rakott zöldbab darált hússal
Tojásos nokedli fejes salátával
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dubarry-csirkemell
Epres blondie
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Húsvét

Húsvéti mandulás kalácskoszorú: a sűrített tejtől lesz édes és omlós

Ha szeretnéd a gyerekek számára még vonzóbbá tenni a húsvéti menüt, készítsd el ezt a kalácsot. A benne lévő krémtől eleve édes, és ami még izgalmasabbá teszi: a koszorúba tehetsz csokitojást vagy tojáscukrot!

Bár a gyerekek többsége szereti a kalácsot, ha ezt a koszorút készíted, a siker garantált: a közepébe tett cukornak – és így a kalácsnak is – nehéz ellenállni. A tésztába és a krémbe tett cukrozott sűrített tej tökéletes választás, hiszen finom és lágy lesz a végeredmény.

A sűrített tejet otthon is egyszerűen elkészítheted. 2 dl tejbe keverj 20 dkg porcukrot és 2 dkg vajat. Lassú tűzön főzz belőle habos masszát (kb. 10 perc alatt készül el). Utána hideg vízfürdőbe hűtsd le, majd várd meg, míg besűrűsödik. Néhány óra elteltével az állaga és az íze is olyan lesz, mint a boltban kapható sűrített tejé. Ez a legjobb sűrített tej helyettesítő, hiszen tulajdonképpen sűrített tejet készítesz. Ha úgy érzed, használhatsz kevesebb cukrot, és készítheted növényi tejekből, például szója-, mandula-, zab- vagy kókusztejből is.

A gyerekek is imádni fogják ezt a kalácsot! / Fotó és recept: Vidék íze magazin
A gyerekek is imádni fogják ezt a kalácsot! / Fotó és recept: Vidék íze magazin

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • fél tubus cukrozott sűrített tej (75 g)
  • 2,4-3 dl langyos tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 4 dkg vaj
  • 1 teáskanál só

A töltelékhez:

  • fél tubus cukrozott sűrített tej (75 g)
  • 10 dkg puha vaj

A tetejére:

  • mandula
  • felvert tojás

Elkészítése:

1. Fél deci langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.

2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sűrített tejet, a sót, a felhabosodott élesztős tejet, és még annyi langyos tejet, hogy lágy tésztát tudjunk dagasztani. Kidolgozzuk, és amikor már összeállt, és elválik az edény falától, beledagasztjuk a megolvasztott, langyos vajat is. Cipót formázunk belőle, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk megkelni.

3. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és megkenjük a puha vajjal elkevert sűrített tejjel. Két oldalról felcsavarjuk a feléig, majd ott késsel elvágjuk, így kapunk két hosszú tekercset. Éles késsel csigákra vágjuk.

4. Egy nagy koszorúformát kivajazunk, és több rétegben belefektetjük a csigákat. Ismét kelesztjük.

5. Ha már felér a forma tetejéig, akkor lekenjük felvert tojással, megszórjuk mandularudacskákkal, és 160-170 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.


6. Ha nagyon pirulna a teteje, letakarjuk sütőpapírral vagy alufóliával.

7. Ha kihűlt, a közepét megtölthetjük csokitojással vagy színes tojáscukorral.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.