Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Húsvét

Húsvéti sonka és tojás: ünnepi menüsor kicsit másként

Főtt sonka, kemény tojás, bárányhús és kalács kerül húsvétkor a legtöbb család asztalára. Ezek tradicionális ünnepi fogások, amelyeket azonban nem muszáj évről évre ugyanúgy elkészítenünk. Illetve elkészíthetjük őket, csak egy kicsit másképp, mint ahogy megszoktuk.

Furcsa is lenne a húsvét sonka és tojás nélkül. Idén azonban legyünk kreatívak, és varázsoljunk hagyományos menüt kicsit másként a húsvéti asztalra!

Tejszínes sonkaleves

Hozzávalók (4 személyre):

2 csokor petrezselyem, 1 csokor zsálya, 10 dkg füstölt sonka, 8 dkg vaj, 5 dkg liszt, fél liter tej, fél liter húsleves kockából, 1,5 dl fehérbor, 1 dl tejszín

Elkészítés:

1. A vajat felolvasztjuk, megpirítjuk rajta a lisztet. Felöntjük a tejjel, a húslevessel és a borral, majd felforraljuk. A tejszínnel, sóval, borssal és egy csipet cukorral ízesítjük.
2. A felaprított zöldfűszereket a levesbe keverjük, de már nem forraljuk tovább.
3. A levest csészékbe szedjük, megszórjuk sonkakockákkal. Vajas pirítóst kínáljunk hozzá.

Báránysült

Hozzávalók (8 személyre):

3 kg kicsontozott báránycomb, 6 gerezd fokhagyma, fél csokor zsálya, fél csokor kakukkfű, fél csokor tárkony, 2 ágacska rozmaring, 25 dkg feta sajt, 2 tejföl, 1 tojássárgája, 1 mokkáskanál olaj, 6 dkg vaj, 3 dl vörösbor, 2 nagy fej hagyma, 1 csokor leveszöldség (répa, póré, zeller), 4 dl zöldségleves kockából

Elkészítés:

1. A báránycombot kicsontozzuk vagy kicsontoztatjuk a hentessel. A húst megmossuk. A fokhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük és apróra vagdaljuk.
2. A fetát, az egyik tejfölt, a tojássárgáját néhány csepp olajjal alaposan összedolgozzuk. Hozzákeverjük a fokhagymát és a zöldfűszereket (zsálya, kakukkfű, tárkony, rozmaring), végül sóval, borssal ízesítjük.
3. A húst széthajtjuk, és a csont helyébe töltjük a fűszeres masszát. Feltekerjük, rolóvá formázzuk és átkötözzük. A húst bedörzsöljük sóval és borssal.
4. A vajat felforrósítjuk (olyan edényt használjunk, amit a sütőbe is be tudunk tenni), és körös-körül megpirítjuk benne a húst. Mellétesszük a csontot, aláöntjük a vörösbort, és a sütőben 180 fokon (gázsütő 2. fokozat) kb. 2 óráig pároljuk. Közben gyakran megöntözzük a levével.
5. Közben meghámozzuk a hagymát, a leveszöldségeket (répát, zellert, pórét), és nem túl apróra vágjuk. A 2 óra elteltével a hús köré szórjuk, ráöntjük a húslevest, és további 1 óráig sütjük.
6. A húst kivesszük a sütőből, és 10-15 percig pihenni hagyjuk. (Ha nem szeleteljük fel azonnal, szaftos marad a hús.) A pecsenyelevet átszűrjük, belekeverjük a maradék tejfölt, felforraljuk és besűrítjük. A húst a zöldségekkel, a szósszal és burgonykrokettel kínáljuk.

Füstölt sonkás tészta

Hozzávalók:

50 dkg füstölt sonka, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor illatos fű (kakukkfű, majoranna, metélőhagyma, petrezselyem, zsálya, rozmaring), 30 dkg konzerv zöldbab, vagy zsenge zöldbab, 30 dkg apró cső kukorica, 30 dkg piros héjú paprika, 50 dkg spagetti, 4 evőkanál olívaolaj, 1 mokkáskanál köménymag, ketchup

Elkészítés:

1. A sonkát apróbb darabokra tördeljük. A fokhagymát meghámozzuk. Az illatos füveket megtisztítjuk, megmossuk, és fél gerezd fokhagymával együtt összeaprítjuk. A paradicsomokat és a paprikát megmossuk, és félbevágjuk. A babot, ha konzerv lecsöpögtetjük a kukoricával együtt. Ha zsenge babot használunk, akkor sós vízben előfőzzük.
2. Közben fazékban vizet forralunk, beletesszük a spagettit, megsózzuk, készre főzzük, és leszűrjük. Tartsuk melegen.
3. A paradicsomokat az egészben hagyott (vagy szeletekre vágott) fokhagymával és az olívaolajjal serpenyőbe tesszük, csipetnyi sóval, a köménnyel és a paprikával ízesítjük, és mérsékelt tűzön kb. 10 percig rotyogtatjuk. Hozzáadjuk a paprikát, majd a kukoricát, és a babot, és a sonkadarabokat is. Egy-két percig pároljuk.
4. A sonkát zöldségbe belekeverjük a spagettit, megszórjuk az illatos füvek maradékával, és azonnal tálaljuk. (Paradicsomszósszal ízlés szerint ízesítjük.)
Öltet: Sonka helyett készíthetjük sült bárányhúsból, vagy húsgombócból is. A húsgombóchoz daráljuk le a sonkát, keverjük össze darálthússal, sóval, borssal, ízesítsük.

Töltött tojás

Hozzávalók (4 személyre):

4 fej hagyma, 2 tojás, 1 csirkemell, 1 evőkanál mustár, 1 tubus majonéz, fél csokor petrezselyem, 2 evőkanál vodka, 4 retek

Elkészítés:

1. A hagymákat meghámozzuk, egészben hagyjuk, sózott, borsozott vízben 10 percig főzzük, majd lecsepegtetjük, félbevágjuk és hűlni hagyjuk. A tojásokat megfőzzük, meghámozzuk. A csirkemellet ledaráljuk, majd összekeverjük a mustárral és a majonézzel. A petrezselymet apróra vágjuk. Hozzáadjuk a vodkát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
2. A hagymákat megtöltjük a húsos keverék felével, tálra tesszük őket és lefedjük fóliával.
3. A tojásokat elfelezzük, a sárgáját villával kiszedjük és finomra tőrjük, a fehérjét megtöltjük a maradék töltelékkel.
4. Tálra rakjuk őket, és az egészet megszórjuk a sárgájával és a petrezselyemmel.
5. A tálat egy órára letakarva a hűtőbe tesszük.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.