Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Puncstorta  recept
Puncstorta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Húsvét

Így lesz tökéletes a foszlós húsvéti kalács – Bernáth József elárulta, mi a trükk!

Bernáth József húsvéti kalács
Húsvét közeledtével mindenki túrja az internetet, a nagyi kockás receptes füzetét vagy a „horváthilonát" a tökéletes foszlós kalács receptje után kutatva – most hoztunk egy többszörösen kipróbált receptet egy igazi profitól: Bernáth József séftől, aki egy titkos hozzávalóval turbózza a hagyományos kalácstésztát, hogy igazán finom legyen!

Bár az elmúlt években a Mindmegettén is jó pár profitól – köztük Szabadfi Szabi, a péktől – leshettük el a tökéletes húsvéti kalács titkát, ha valakinek egyik sem jött be, vagy épp csak bővítené a repertoárt, annak mutatjuk Bernáth József, a Konyhafőnök egykori zsűritagjának zseniális receptjét, amit a Facebookon osztott meg. A séf némi extrával: reszelt citrom- vagy narancshéjjal turbózza a tésztát, amitől különleges bukét kap az illatos húsvéti péksütemény!

„Húsvéthoz közeledve mindig jó átolvasni a jól bevált foszlós kalács receptemet" – írta posztjában Bernáth. „Hogy idén se kelljen túl sok időt tölteni a recept keresésével, megosztom újra a teljes leírást és néhány kedvcsináló képet, amit Ti küldtetek tavaly!"

Az olvasói fotók alapján a kalácsrecept bomba, mindenkinek, aki e recept szerint készítette a kalácsot, tankönyvire sikerült a végeredmény! Íme a recept, fotókat a lenti posztban találtok.

Hozzávalók bernáth józsef húsvéti kalácsához (1 db kb. 500 g-os kalácshoz):

  • 170 ml tej
  • 15 g élesztő
  • 350 g liszt
  • 35 g porcukor
  • 35 g vaj
  • 2 db tojássárgája + 1 db tojás a kenéshez
  • 4 g finom só
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai
  • 1/2 db citrom és/vagy 1/2 db narancs reszelt héja

Elkészítése:

  1. A tejet meglangyosítjuk. Ha túlmelegedett (beletesszük az ujjunkat és sokkal melegebbnek érezzük), akkor hagyjuk egy kicsit hűlni! Egy keverőtálba – amibe majd bele fog férni az összes alapanyagunk – kiöntünk egy keveset a langyos tejből, s belemorzsoljuk az élesztőt. Kis időre állni hagyjuk, amíg felfut. Ezután hozzáadjuk a maradék tejet, és a többi hozzávalót, összegyúrjuk, és simára dagasztjuk.
  2. Hagyjuk pihenni a tésztát legalább 20 percig, majd határozottan gyúrjuk át, s adjunk neki további 20 perc pihenőidőt.
  3. Amikor a tészta újrakelt, osszuk hatfelé, és formázzunk gömböket belőle. Pihentessük 8-10 percig. Ezután gilisztákká sodorjuk a tésztagombócokat úgy, hogy a szálak a végek felé elvékonyodjanak. Fonáskor annyi a trükk, hogy felváltva mindig oldalról, befelé emeljük a szálakat. A két végét bátran nyomkodjuk össze, hogy sülés közben ne nyíljon szét!
  4. Kenjük meg az enyhén felvert egész tojással, majd hagyjuk kelni 20 percig meleg, párás helyen. Ha letelt a 20 perc, kenjük meg újra, s hagyjuk pihenni, amíg a rákent tojás megszárad – ez körülbelül 12-15 percet vesz majd igénybe szobahőmérsékleten.
  5. 190 fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük.

Még több receptet és inspirációt találsz a MINDMEGETTE HÚSVÉT ROVATÁBAN!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.