Bár az elmúlt években a Mindmegettén is jó pár profitól – köztük Szabadfi Szabi, a péktől – leshettük el a tökéletes húsvéti kalács titkát, ha valakinek egyik sem jött be, vagy épp csak bővítené a repertoárt, annak mutatjuk Bernáth József, a Konyhafőnök egykori zsűritagjának zseniális receptjét, amit a Facebookon osztott meg. A séf némi extrával: reszelt citrom- vagy narancshéjjal turbózza a tésztát, amitől különleges bukét kap az illatos húsvéti péksütemény!
„Húsvéthoz közeledve mindig jó átolvasni a jól bevált foszlós kalács receptemet" – írta posztjában Bernáth. „Hogy idén se kelljen túl sok időt tölteni a recept keresésével, megosztom újra a teljes leírást és néhány kedvcsináló képet, amit Ti küldtetek tavaly!"
Az olvasói fotók alapján a kalácsrecept bomba, mindenkinek, aki e recept szerint készítette a kalácsot, tankönyvire sikerült a végeredmény! Íme a recept, fotókat a lenti posztban találtok.
Hozzávalók bernáth józsef húsvéti kalácsához (1 db kb. 500 g-os kalácshoz):
- 170 ml tej
- 15 g élesztő
- 350 g liszt
- 35 g porcukor
- 35 g vaj
- 2 db tojássárgája + 1 db tojás a kenéshez
- 4 g finom só
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
- 1/2 db citrom és/vagy 1/2 db narancs reszelt héja
Elkészítése:
- A tejet meglangyosítjuk. Ha túlmelegedett (beletesszük az ujjunkat és sokkal melegebbnek érezzük), akkor hagyjuk egy kicsit hűlni! Egy keverőtálba – amibe majd bele fog férni az összes alapanyagunk – kiöntünk egy keveset a langyos tejből, s belemorzsoljuk az élesztőt. Kis időre állni hagyjuk, amíg felfut. Ezután hozzáadjuk a maradék tejet, és a többi hozzávalót, összegyúrjuk, és simára dagasztjuk.
- Hagyjuk pihenni a tésztát legalább 20 percig, majd határozottan gyúrjuk át, s adjunk neki további 20 perc pihenőidőt.
- Amikor a tészta újrakelt, osszuk hatfelé, és formázzunk gömböket belőle. Pihentessük 8-10 percig. Ezután gilisztákká sodorjuk a tésztagombócokat úgy, hogy a szálak a végek felé elvékonyodjanak. Fonáskor annyi a trükk, hogy felváltva mindig oldalról, befelé emeljük a szálakat. A két végét bátran nyomkodjuk össze, hogy sülés közben ne nyíljon szét!
- Kenjük meg az enyhén felvert egész tojással, majd hagyjuk kelni 20 percig meleg, párás helyen. Ha letelt a 20 perc, kenjük meg újra, s hagyjuk pihenni, amíg a rákent tojás megszárad – ez körülbelül 12-15 percet vesz majd igénybe szobahőmérsékleten.
- 190 fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük.