Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Húsvét

Így lesz tökéletes a foszlós húsvéti kalács – Bernáth József elárulta, mi a trükk!

Bernáth József húsvéti kalács
Húsvét közeledtével mindenki túrja az internetet, a nagyi kockás receptes füzetét vagy a „horváthilonát" a tökéletes foszlós kalács receptje után kutatva – most hoztunk egy többszörösen kipróbált receptet egy igazi profitól: Bernáth József séftől, aki egy titkos hozzávalóval turbózza a hagyományos kalácstésztát, hogy igazán finom legyen!

Bár az elmúlt években a Mindmegettén is jó pár profitól – köztük Szabadfi Szabi, a péktől – leshettük el a tökéletes húsvéti kalács titkát, ha valakinek egyik sem jött be, vagy épp csak bővítené a repertoárt, annak mutatjuk Bernáth József, a Konyhafőnök egykori zsűritagjának zseniális receptjét, amit a Facebookon osztott meg. A séf némi extrával: reszelt citrom- vagy narancshéjjal turbózza a tésztát, amitől különleges bukét kap az illatos húsvéti péksütemény!

„Húsvéthoz közeledve mindig jó átolvasni a jól bevált foszlós kalács receptemet" – írta posztjában Bernáth. „Hogy idén se kelljen túl sok időt tölteni a recept keresésével, megosztom újra a teljes leírást és néhány kedvcsináló képet, amit Ti küldtetek tavaly!"

Az olvasói fotók alapján a kalácsrecept bomba, mindenkinek, aki e recept szerint készítette a kalácsot, tankönyvire sikerült a végeredmény! Íme a recept, fotókat a lenti posztban találtok.

Hozzávalók bernáth józsef húsvéti kalácsához (1 db kb. 500 g-os kalácshoz):

  • 170 ml tej
  • 15 g élesztő
  • 350 g liszt
  • 35 g porcukor
  • 35 g vaj
  • 2 db tojássárgája + 1 db tojás a kenéshez
  • 4 g finom só
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai
  • 1/2 db citrom és/vagy 1/2 db narancs reszelt héja

Elkészítése:

  1. A tejet meglangyosítjuk. Ha túlmelegedett (beletesszük az ujjunkat és sokkal melegebbnek érezzük), akkor hagyjuk egy kicsit hűlni! Egy keverőtálba – amibe majd bele fog férni az összes alapanyagunk – kiöntünk egy keveset a langyos tejből, s belemorzsoljuk az élesztőt. Kis időre állni hagyjuk, amíg felfut. Ezután hozzáadjuk a maradék tejet, és a többi hozzávalót, összegyúrjuk, és simára dagasztjuk.
  2. Hagyjuk pihenni a tésztát legalább 20 percig, majd határozottan gyúrjuk át, s adjunk neki további 20 perc pihenőidőt.
  3. Amikor a tészta újrakelt, osszuk hatfelé, és formázzunk gömböket belőle. Pihentessük 8-10 percig. Ezután gilisztákká sodorjuk a tésztagombócokat úgy, hogy a szálak a végek felé elvékonyodjanak. Fonáskor annyi a trükk, hogy felváltva mindig oldalról, befelé emeljük a szálakat. A két végét bátran nyomkodjuk össze, hogy sülés közben ne nyíljon szét!
  4. Kenjük meg az enyhén felvert egész tojással, majd hagyjuk kelni 20 percig meleg, párás helyen. Ha letelt a 20 perc, kenjük meg újra, s hagyjuk pihenni, amíg a rákent tojás megszárad – ez körülbelül 12-15 percet vesz majd igénybe szobahőmérsékleten.
  5. 190 fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük.

Még több receptet és inspirációt találsz a MINDMEGETTE HÚSVÉT ROVATÁBAN!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.