Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Húsvét

Így készül a káprázatos leopárd kalács - egyszerűbb, mint gondolnád, mutatjuk lépésről lépésre!

Leopárd kalács
Ha húsvét akkor kalács! És ilyenkor nem csak a hatfonatú vajas kalácsra gondolunk, hanem mindenre, ami kelt vajas tésztából készül, valamivel töltött, valahogyan mintázott foszlós finomság! Egyik kedvencünk a leopárd - vagy zsiráf - kalács, aminek felvágva olyan a rajzolata, mintha valamilyen egzotikus állatról mintázták volna. Mutatjuk, hogyan észül!

A húsvét egyik legfontosabb eleme, a sonka és a tojás mellett a kalács, így nem csoda, ha ilyenkor mindeki bőszen keresi a jobbnál jobb, sós és édes, töltött, csavart, fonott kalácsot. Mi sem tettünk másképp, és ez volt az első, amin megakadt a szemünk: micsoda mintázat! Mintha nem is valódi lenne. Pedig a leopárd kalács valódi, és bár valóban káprázatos a tészta mintázata, valójában nem nagy ördöngősség elkészíteni. Hogy senki ne rettenjen meg, lépésről lépésre, fázisfotókal tűzdelve mutatjuk, mennyire nem az!

Leopárd kalács (Fotó: Vidék íze magazin)
Leopárd kalács (Fotó: Vidék íze magazin)

A Leopárd kalács receptje


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 6 dkg + 2 evőkanál puha vaj
  • kb. 2,5 dl langyos tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • néhány evőkanál kakaópor
  • felvert tojás a tetejére

elkészítése:

1. Megfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt egy kis langyos, cukros tejben.

2. Utána összedagasztjuk a liszttel, a cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval, és körülbelül két deci langyos tejjel. Közepesen kemény tésztát kell kapnunk, ha szükséges, pici tejjel vagy liszttel korrigálhatjuk az állagát.

3. Ha már fényes a tészta, beledagasztjuk a 6 dkg puha vajat is.

4. Hagyjuk kicsit kelni, majd három részre osztjuk, két kisebbre és egy nagyobbra. A két kisebbik cipót megszínezzük kakaóporral: az egyiket kicsit világosabbra, a másikat sötétebbre.

3 különböző színű tészta kell a leopárd kalácshoz (Fotó: Vidék Íze magazin)
3 különböző színű tészta kell a leopárd kalácshoz (Fotó: Vidék Íze magazin)

5. Mindkét kis tésztagombóchoz hozzágyúrunk egy-egy evőkanál vajat és annyi tejet, hogy ne változzék a tészta állaga a belegyúrt kakaóportól.

6. Mindegyik gombócot 9 részre osztjuk. A középbarnából rudakat sodrunk.

A tésztagombócokat 9 részre vágjuk, majd a legsötétebből rudakat sodrunk (Fotó: Vidék íze magazin)
A tésztagombócokat 9 részre vágjuk, majd a legsötétebből rudakat sodrunk (Fotó: Vidék íze magazin)

7. A megsodort tésztarudakat először becsomagoljuk a sötétbarna tésztába.

A legsötétebb tésztarudat előbb a világosabb barnába csavarjuk...
A legsötétebb tésztarudat előbb a világosabb barnába csavarjuk...

8. Majd a sötétbarna tésztába tekert rudakat a világos tésztába.

.... majd a natúr tésztába bugyoláljuk (Fotó: Vidék íze magazin)
.... majd a natúr tésztába bugyoláljuk (Fotó: Vidék íze magazin)

9.Papírral bélelt, hosszúkás formába fektetjük a rudakat. Letakarva kelesztjük.

A tlsztarudakat sütőpapapírral bélelt formába feketetjük, és rojással lekenjük (Fotó: Vidék íze magazin)
A tlsztarudakat sütőpapapírral bélelt formába feketetjük, és rojással lekenjük (Fotó: Vidék íze magazin)


10. Végül lekenjük a tetejét felvert tojással, és nem túl forró, 160-170 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük.

Előkészítés: 50 perc
Kelesztés: 1,5 óra
Sütés: 40 perc
1 adag: 250 kcal

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.