Igaz, hogy a márványosra festett tojás nem adható locsolkodóknak, mert héj nélküli, de nagyon látványos hidegtálon vagy sonka mellé. A festéshez használjunk ételszínezéket vagy természetes festőanyagot, mint amilyen a cékla, a tea, a curry, a kurkuma vagy a hagyma héja.
Az eljárás nagyon egyszerű. A tojásokat keményre főzzük sima vízben, majd a tojásokat leöblítjük, és a héjukat kissé megtörjük, akár egy kanál segítségével, akár a munkapulton végiggörgetve. A töredezett héjú tojásokat színezett vízbe tesszük, és 2-3 órát állni hagyjuk. Ezután meghámozzuk az immár márványozott tojásokat, leöblítjük, és tálalhatjuk is.
Ha ételfestéket használunk, abból néhány cseppet kell csupán egy tálkányi vízhez adni. A természetes színezőket kissé elő kell készíteni. Sok-sok vöröshagyma vagy lilahagyma héját 30-35 percig vízzel gyöngözve forraljuk, majd leszűrjük, ebbe áztathatjuk a tojásokat. Ha céklát főzünk, a főzővizét leszűrve már kész is a természetes festék. A tea is jó megoldás, főleg ha füstös ízű Lapsang Souchong teát használunk, ez kimondottan illik a húsvéti fogásokhoz, de sima fekete teával is dolgozhatunk. Ezt 10-15 percig áztatjuk a forró vízben, és már használhatjuk is festékként. Ha szép sárga mintákat szeretnénk, akkor egy teáskanálcurryt vagy kurkumát forraljunk gyöngyözve egy bögre vízzel, és ebben fessük meg a tojásokat.
Mutatós festett tojások még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.