Ha egy könnyed süteményt szeretnél készíteni húsvétra, akkor a gyümölcsös piskóta remek választás erre az alkalomra. És mivel nem csak finom, hanem szép színes is, ezért az ünnepi menü kiemelkedő desszertje lehet.
A sok-sok gyümölcs teszi igazán izgalmassá a Vidék íze magazin receptjét, amelyben további egészséges hozzávalók is szerepelnek, például teljes kiőrlésű liszt és méz. Mielőtt azonban nekiállnánk az ekészítésnek, érdemes tudni, hogy az édesség összeállítása után pár órát a hűtőszekrényben kell pihentetni a süteményt, hogy a zselatin kellően megdermedjen a tetején.
Íme a Vídék íze magazin kiváló receptje a piskótás gyümölcsszelethez
Hozzávalók (egy 30×38 cm-es tepsihez):
A tésztához:
5 tojás
15 dkg kristálycukor
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
6 dkg finomliszt
lekvár az összeállításhoz
A rakományhoz:
8 dl 3,5%-os zsírtartalmú tej
18 dkg étkezési keményítő
2 dl tejszín
1 rúd vanília
8 evőkanál méz
1 evőkanál porcukor
2 tojássárgája
1 kivi
2-3 fél barack (befőtt)
2 dl baracklé (konzervből)
25 dkg eper
25 dkg mag nélküli szőlő
12 lap zselatin
Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el. Szétválasztjuk a tojásokat, a tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral, a fehérjékből habot verünk.
A kétféle lisztet összekeverjük, és a fehérjehabbal váltakozva beledolgozzuk a cukros tojássárgájákba. Egy nagy, kivajazott-kilisztezett tepsibe öntjük, és 180 fokra betesszük a sütőbe.
Most következik a vaníliás krém. Hat lapzselatint hideg vízbe áztatunk. A keményítőt kevés hideg tejben csomómentesre keverjük. A maradék tejet egy lábasba öntjük a tejszínnel együtt, belekeverjük a vaníliarúd kikapart magjait, és felforraljuk. Hozzákeverjük a keményítős tejet, újraforrásig melegítjük. Hagyjuk kicsit hűlni.
A zselatint kicsavarjuk, feloldjuk a meleg krémben. Közben két tojássárgáját habosra keverünk nyolc evőkanál mézzel és egy evőkanál porcukorral. Ezt is hozzádolgozzuk.
A kihűlt tésztát keresztben kettévágjuk. Az egyik lapot betesszük egy megfelelő méretű tepsibe. Megkenjük lekvárral, majd rátesszük a másik lapot. A tetejére öntjük a mézes krémet. Hagyjuk kicsit hűlni, majd betesszük a hűtőszekrénybe dermedni.
A gyümölcsöket megmossuk, szükség szerint aprítjuk. Rárakjuk őket a vaníliás krém tetejére.
Beáztatjuk hideg vízbe a maradék hat lapzselatint. A baracklevet felforraljuk három deci vízzel, feloldjuk benne a kifacsart zselatint. Egy-két perc hűtés után ráöntjük ezt a keveréket a gyümölcsök tetejére. Ismét dermesztjük pár órát, utána kockákra vágva kínáljuk.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.