Minestrone recept
Minestrone
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Húsvét

Így kínáld a tormát a húsvéti sonka mellé - receptek és tippek!

torma
A húsvéti sonka mellől nem hiányozhat a torma, ami egész évben a főtt csülök vagy a virsli elmaradhatatlan kísérője, továbbá köreteket és salátákat is képes feldobni.

Vásárlás és tárolás

Piacon vagy zöldségesnél közepes méretű, egyenes gyökeret válassz, hogy könnyebb legyen megtisztítani, illetve reszeléskor kézbe fogni.

A torma hámozatlanul pár napig eláll a hűtőszekrény zöldségesrekeszében. Későbbi felhasználás céljából meghámozva és feldarabolva fagyaszd le. A felkockázottat botmixerrel bármikor összeturmixolhatod mártásokhoz, pürékhez, a kis tormarudakat pedig nyáron előkaphatod a kovászos uborka leszorításához vagy más savanyúságok eltevéséhez.

Jobban megríkat, mint a hagyma!

Sonkához vagy tormakrém és -szósz készítéséhez reszeld le a kiálló részektől megszabadított, majd megmosott és zöldséghámozóval megpucolt gyökeret. Merőlegesen húzogasd egy apró lyukú reszelőn, így egészen finom lesz a reszelék. 
 

Ezt a műveletet nyitott konyhaablak mellett vagy a teraszon tanácsos végezni, hogy minél kevesebbet lélegezz be a csípősséget okozó és a könnycsatornákat megnyitó illóolajokból. Egy reszelő tartozékkal ellátott konyhai robotgép vagy egy késes aprítógép megkönnyíti a dolgot. Csak ne hajolj föléjük működés közben, mert megállíthatatlanul potyogni fog a könnyed! Aprítógépbe feldarabolt gyökeret tegyél, és önts hozzá egy kevés vizet, hogy simább legyen a pép.

túl erős?

A frissen reszelt torma a szabad levegőn fokozatosan veszít az erejéből, ahogy távoznak belőle az illóolajok. Gyorsabban enyhítheted a csípősségét, ha közvetlenül reszelés után leöntöd ecetes lével vagy az aprítógépbe dobott tormadarabokra ecetet locsolsz.

Színesen szeretnéd?

A megszokott ecetes torma vagy tejszínes tormakrém mellé készíts rózsaszínt és zöldet is! Gyönyörködtetik a szemet, és mindenki a számára megfelelő erősségűből szedhet magának.

Ecetes tormához reszelj le 50 dkg meghámozott gyökeret. Forralj fel 6 dl vizet 4 ek cukorral és 2 dl 10%-os ecettel, majd öntsd a tormára, hogy elvedd az erejét. Krémesebb lesz, ha kihűlés után ízlés szerint majonézzel vagy tejszínnel dúsítod. Csavaros üvegben hetekig eltartható.

Céklás tormakrémhez forgass össze kb. 20 dkg frissen finomra reszelt tormát és 1 kis fej céklát. Forrázd le 1 dl vízzel, adj hozzá 1 dl fehérborecetet és 2 ek mézet, majd hagyd hűlni. Végül keverj hozzá 1 dl tejszínt és 2 ek tejfölt, valamint egy pici sót és frissen őrölt borsot.

Wasabis tormakrémhez keverj össze 2-2 ek majonézt és zsíros tejfölt 1 ek frissen reszelt tormával, 1-1 tk wasabi pasztával és dijoni mustárral, valamint 1 tk borecettel és sóval, borssal. Még zöldebb lesz 1 csokor finomra vágott snidlingtől. Vigyázz, mert a wasabi (japán vízitorma) a legcsípősebb torma erejét is megtöbbszörözi!

Tormás tippek a sonkán túl

- A tormás fűszervaj jól illik sült halakhoz, pl. lazachoz, tonhalhoz, fogashoz, harcsához.

- A reszelt torma leves alapanyaga és krumplipüré ízesítője lehet.

- A céklasalátába hasábokra vágott friss tormát tehetsz.

- Leves- és főtt füstölt húsokhoz, pl. csülökhöz almás-tejszínes tormamártást, nyers zöldségrudakhoz tormás mártogatóst készíthetsz.

- Hidegtálakon a tormakrémet sonkához és hideg bélszínhez kínálhatod.

Ajánljuk még:

A legjobb húsvéti recetek >>> 
Tormakrémleves recept >>>

Pikáns tormaleves recept>>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.