Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Puncstorta  recept
Puncstorta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Húsvét

Tojáslikőr, az édes kísértés: már most készítsd el húsvétra!

tojáslikőr
Krémesen sűrű, édes és valósággal itatja magát a gyönyörű sárga ital, amely húsvétkor és karácsonykor szinte elmaradhatatlan kelléke az ünneplésnek.
Mi köze az avokádónak a tojáslikőrhöz?

A tojáslikőrnek vagy hozzá hasonló tojással készült italoknak a világ számos részén komoly rajongói vannak. Ez a sűrű, krémes, szinte kanalazható likőr mégis talán Európában a legkedveltebb. Üvegekbe töltve számos márkanéven kerül forgalomba, a címkén gyakran díszeleg az advocaat felirat. Ez a legkevésbé sem fantázianév (még csak a latin advocatus, ügyvéd jelentésű szóhoz sem köthető), hanem az avokádó és a tojáslikőr különös kapcsolatát mutatja. Valószínűleg kevesen tudják, mi is lehet e mögött.

Így kezdődött...

A tojáslikőr, ahogy ma ismerjük, 19. századi találmány, az alapötlet azonban a 17. századi Dél-Amerikából került a kontinensre. Európai hódítókat kínáltak egykor a mai Brazília őslakói egy különlegesen krémes, alkoholos frissítővel. Avokádó, rum, valamint nádcukor keveréke volt a helyiek abacatéja. Hogy mi is az abacate? Régiótól függően spanyolul abacaténak, aguacaténak, avocadonak is hívják az avokadót, ami az európaiak számára különlegesen ízletes ital alapját képezte. Az advocaat pedig a gyümölcs flamand elnevezése. De milyen kapcsolat alakult ki Belgium és Brazília között az avokádó mentén?

Avokádó helyett tojás?

Egy 19. századi antwerpeni pálinkafőző, bizonyos Eugen Verpoorten (1815-1888) szakmai érdeklődését igencsak felkeltetette a dél-amerikai ital. Kísérletet tett hát elkészítésére Brazíliától távol, de avokádó híján tojássárgájával helyettesítette a krémességért felelős összetevőt. Mindez már nem is Belgiumban, hanem a Németország nyugati határánál fekvő Heinsberg nevű városkában történt. Az 1876-ban itt saját likőrgyárat alapító Verpoorten tökéletesítette a sűrű tojáslikőr receptúráját, így üzemi körülmények között is előállítható lett, az eredeti recepten máig nem változtattak utódai. A jelenleg is családi tulajdonban (az ötödik generáció tagjának irányítása alatt) álló világhírű üzem 1952 óta Bonnban működik. Ma már a nevezetes ital mellett tojáslikőrös desszerteket, jégkrémeket is gyártanak, és szállítanak a világ minden tájára – saját márkanévvel ellátva.

Eggnog=tojáslikőr

Közép-amerikai gyökerekkel rendelkezik a nem csupán angolszász országokban kedvelt, de ott igazi karácsonyi italnak számító, tojáslikőrhöz hasonló tojásflip, tojáspuncs vagy eggnog. A tojásból, tejből vagy tejszínből, továbbá cukorból és alkoholból álló sűrű italt nagyobb poharakban melegen vagy forrón, de hidegen is szívesen fogyasztják. Elődjét, a tojásból, tejből, rumból, vaníliából és cukorból kevert rompopét a 17. század folyamán már ismerték a mexikói Pueblában, ahonnan aztán némi átalakulással (a rumot pl. gyakran brandy-re vagy whisky-re cserélve) eggnogként terjedt el világszerte – és természetesen napjainkban az év minden szakában kapható.

Belgiumban, Hollandiában, Németországban és Ausztriában – Európa talán ezen országaiban rendelkezik a legnagyobb hagyományokkal a tojáslikőr-fogyasztás –, rajongói úgy tartják: a karácsony a melegen vagy forrón kortyolandó tojásflip ideje, a húsvét pedig a tojáslikőré!

Tojáslikőr házilag

A tojás (és nem csupán a húsvéti piros tojás) évezredes, kiterjedt szimbólumrendszerrel rendelkezik. Alapvetően a teremtés, keletkezés, újjászületés kapcsolódik hozzá. Nem véletlen, hogy tavasszal különösen nagy jelentősége van a tojással készült ételeknek és italoknak.
Talán az 1980-as években indult először Magyarországon is valóságos receptverseny (bár akkoriban senki sem nevezte így) a házilag készíthető tojáslikőrök között. Majd’ minden családban akadt egy kollégáktól, rokonoktól, szomszédoktól beszerzett szupertitkos és elsőrangú italt eredményező leírás. A kezdeti lelkesedés (nem kis mértékben a szalmonella-veszély miatt) évek alatt alábbhagyott ugyan, de ma is sokan készítenek ünnepi alkalmakra házi tojáslikőrt.

A házi készítésű likőr titka

A titok a nagyon friss, egészséges tojásban és a jól megválasztott alkoholos összetevőben rejlik – ezekre már csak azért is érdemes különös figyelmet fordítani, mert a tojás nyers állapotban kerül a likőrbe, és az sem mindegy, milyen tisztaságú, erősségű és minőségű alkohollal elegyedik. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a saját gyártmányú likőr hűtőszekrényben néhány hétig tárolható biztonsággal.

A sokféle recept közül csak azzal érdemes próbálkozni, amely legalább 10 %-ban (de 25 %-nál nem nagyobb arányban) tartalmaz alkoholt, ellenkező esetben sokféle probléma merülhet fel. Mindezt figyelembe véve akár néhány héttel az ünnepek előtt érdemes nekilátni egy-egy jól bevált receptnek, hogy tökéletes legyen a poharakba kerülő krémlikőr!

Finomságok tojáslikőrrel

A jó minőségű készen kapható vagy házilag készített sűrű tojáslikőr (főként, ha nagyobb mennyiséget gyártottunk) nem csupán önmagában, de koktélokba keverve is igazi különlegesség. Az egyik legkedveltebb tojáslikőr-koktél a hógolyó, amely lényegében frissen facsart citromléből és tojáslikőrből áll.

tOJÁSLIKŐR-KOKTÉL

Az egy rész tojáslikőrből, egy rész brandyből kevert bombardinót, amelynek a tetejére némi tejszínhab is kerül, Olaszországban (nem csupán síszezonban) kortyolják szívesen magában vagy még egy porciónyi brandyvel, illetve rummal gazdagítva, esetleg erős eszpresszóval „lazítva”.

A tojáslikőr sokféle finomságba kerülhet
A tojáslikőr sokféle finomságba kerülhet

Tojáslikőrrel - ha nem elég sűrű, némi porcukor hozzáadásával - készíthetünk különleges krémeket. A sűrű tojáslikőrkrém helyettesítheti a lekvárt linzerek, aprósütemények összeillesztése során. Cukrászkrémhez vagy vaníliapudinghoz, vajkrémhez keverve torták, piskóták tölteléke lehet. Tejszínhabhoz vagy mascarponéhoz adagolva, némi gyümölccsel és piskótával réteges krémek, úgynevezett trifle készíthető vele, de a tiramisu is új életre kel egy kevés tojáslikőrtől. Teához, kávéhoz kevés tejszínhabbal vagy házi lekvárral, dzsemmel nagyon finom.

Villámgyors és egyszerű, de nagyon mutatós és különleges a tojáslikőrtorta. Még a tojásokat sem kell szétválasztani hozzá, és a dekorálása kifejezetten jó foglalatosságot jelent mindazoknak, akik szívesen fordítják kreativitásukat desszertkészítésre.

Tojáslikőrtorta

Hozzávalók (24 cm átmérőjű tortaformához):
A tésztához:

2 egész tojás
10 dkg porcukor
12 dkg süteményliszt
½ csomag sütőpor
1 csipet só
10 dkg darált dió
3 dkg cukrozatlan kakaópor
½ dl tojáslikőr
½ dl narancslé
A krémhez:
4 dl habtejszín
2 evőkanál porcukor
4 evőkanál tojáslikőr

Elkészítés: A lisztet egy kisebb tálban elkeverjük a sütőporral, csipetnyi sóval, majd hozzáadjuk a darált diót és a kakaót. A 2 egész tojást keverőtálba ütjük, 10 dkg porcukorral fehéresésig keverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojáslikőrt és a narancslevet. Kanalanként hozzáadjuk a lisztes keveréket.
A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
A tortaformát sütőpapírral béleljük, majd beleöntjük a tésztát. 25-30 perc alatt megsütjük. A formából kivéve sütőrácson hűlni hagyjuk.
A krémhez a tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük. A tortát tálra helyezzük. A tejszínhabot csillagcsőrrel ellátott habzsákba szedjük, és ennek segítségével ráhalmozzuk a tészta tetejére, a széleit kis habrózsákkal dekoráljuk. Egy kis nejlonzacskóba kanalazzuk a sűrű tojáslikőrt, a zacskó sarkát levágjuk (1-2 mm-es legyen csak a lyuk!), köröket vagy spirált rajzolunk vele a hab tetejére.
Tálalás előtt ½ órát hűtőszekrényben pihentetjük.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.