Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Krémes spenótfőzelék
Hagymás rostélyos
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Káposztás tészta egyszerűen
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Dödölle - az eredeti recept
Farsangi szalagos fánk
Finomfőzelék
Tojásos nokedli fejes salátával
Tárkonyos csirkeraguleves
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell
Csupacsokis brownie
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kuglóf
Egészséges

Még nem késő: így győzzük le a tavaszi fáradtságot!

Sokan még tavasz közepére sem heverik ki az évszakváltással jelentkező, testi-lelki kimerültséggel járó megpróbáltatásokat. Dietetikus szakember segítségével összegyűjtöttük, mivel tehetünk a legtöbbet az elhúzódó tavaszi fáradtság elűzéséért.

Noha már magunk mögött hagytuk a fényhiányos időszakot, és egyre hosszabban és melegebben süt a nap, sokan a tavasz közepén is fáradékonynak, enerváltnak, kedvetlennek érzik magukat. A jelenség ismerős: tavaszi fáradtság árnyékolja be a derűs mindennapokat. Jó hír, hogy tehetünk ellene! Lássuk, mit ajánl a szakértő – Tarnai Irén dietetikus osztotta meg a mindmegette.hu-val a témával kapcsolatos, segítő gondolatait.

Sokaknál tavaszi fáradtság árnyékolja be a mindennapokat
Sokaknál tavaszi fáradtság árnyékolja be a mindennapokat

Helyes táplálkozással a fáradékonyság ellen

„Mint minden időszakban, tavasszal is kulcsfontosságú a megelőzés. A táplálkozásunkkal és életmódunkkal sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a tavaszi fáradtságot, illetve ha már érezzük, segítsünk megszüntetni. Az optimális étrendben minél több vitaminban és ásványi anyagban gazdag étel szerepel, és nagyon fontos a vegyes, változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás. Emellett az étkezésben ugyancsak hangsúlyos a mértéktartás és a fokozatosság” – hívja fel általánosságban a figyelmet Tarnai Irén.

Ezekből az ételekből mindenképp fogyasszunk

Tavasz közepére végre megtelnek a piacok primőr zöldségekkel és gyümölcsökkel – töltsük fel velük a szervezetünket! Tízóraira vagy uzsonnára is beilleszthetünk az étrendünkbe kisebb darabokra vágott zöldségeket.
„A nyers zöldségek mellett iktassunk az étrendünkbe fermentált élelmiszereket is, amelyek jó hatással vannak a bélflórára és a gyomor működésére. A savanyú káposzta továbbra is könnyen beszerezhető, 10-15 dkg-nyi kitűnő C-vitamin-forrás” – javasolja a dietetikus.
Ha eddig még nem tettük, itt az ideje kipróbálni a könnyen emészthető és az emésztést is segítő csírákat, amelyeknek magas a vitamin-, ásványianyag- és antioxidánstartalma, és erősítik az immunrendszert. A szakember azt tanácsolja továbbá, hogy fogyasszunk sok rostot, amelynek egyes típusai hatásos gyulladáscsökkentők. Emellett mindennap fogyasszunk ómega-3 zsírsavforrást jelentő olajos magvakat.

Remek frissítők a különféle gyümölcsökből készülő smoothie-k
Remek frissítők a különféle gyümölcsökből készülő smoothie-k

Ilyen italokkal frissítsük magunkat

Az ételek mellett az italok helyes megválasztásával is tehetünk a fáradtság ellen. Remek frissítők például a különféle zöldségekből és gyümölcsökből készülő smoothie-k és turmixok. Ha fáradtnak, álmosnak érezzük magunkat, ne a kávé után nyúljunk automatikusan, egy jó nagy pohár víz elfogyasztásával ugyanazt a frissítő hatást érhetjük el, mint egy csésze feketével – mutat rá a szakember. Utóbbival ráadásul segítjük a megfelelő folyadékbevitelt is. Igyunk napközben sokat, a víz alternatívájaként kortyolgassunk rendszeresen teát vagy cukormentes limonádét.

A fáradtság elűzéséért mozduljunk ki a természetbe
A fáradtság elűzéséért mozduljunk ki a természetbe

Minimum ennyit mozogjunk!

A pihenés és a mozgás ugyancsak nélkülözhetetlen tényezők a tavaszi fáradtságérzés leküzdésében. A megfelelő minőségű alváshoz elengedhetetlen, hogy aludjuk ki magunkat; a szakember azt szorgalmazza, hogy lehetőleg mindennap ugyanabban az időben feküdjünk le és keljünk fel.
„Ami a mozgást illeti: töltsünk minél több időt a szabad levegőn és napfürdőzzünk – a napfény egyfelől szükséges a D-vitamin-termeléshez, másrészt jó hatással van a hangulatunkra és az alvásunkra is. Igyekezzünk megmozdulni munkaidőben is, ami – ha nem vittük magunkkal otthonról ételt – akár jelenthet egy szabad levegőn tett sétát az ebéd beszerzése céljából. Hetente 150-180 perc sétával a friss levegőn már sokat tehetünk a fáradtság leküzdéséért. Hétvégente tegyünk rövidebb túrákat a természetben, a madárcsicsergős kirándulások a lelkünket is feltöltik, és javítják a közérzetünket” – ajánlja Tarnai Irén.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.