Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Minestrone recept
Minestrone
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Gyümölcs

Így lesz tökéletes a bólé, minden parti elengedhetetlen itala

Bólé készítési tippek
A baráti bulik elmaradhatatlan italai a különféle gyümölcsös bólék. Rengeteg módon variálhatjuk őket, hamar elkészülnek, ráadásul nagyon látványosak. Megmutatjuk, milyen alapanyagokkal és kellékekkel lesz tökéletes a bólé.

A gyümölcsből, borból és pezsgőből komponált, általában némi likőrrel ízesített társasági itallal nem kell sokat bíbelődni, ráadásul a bólé nagyon látványos és a variációk száma szinte végtelen.

Próbálj ki néhány klasszikus bólé receptet, hogy gyakorlatot szerezz, aztán kibontakoztathatod a kreativitásodat. Egy a fontos: ne az utolsó percben állj neki, mert a siker érdekében elengedhetetlen a többórás pihentetés, hűtés.

A legfinomabb bólék sok-sok gyümöccsel készülnek (Shutterstock)
A legfinomabb bólék sok-sok gyümöccsel készülnek (Shutterstock)

Szükséges kellékek a bólé készítéséhez

A speciális üvegből gyártott hagyományos bóléstálhoz fedél tartozik, továbbá olyan a kialakítása, hogy alul jeget lehet köréje rakni. (Magába a bóléba nem szokás jeget tenni, mert a többliternyi ital hűtéséhez szükséges mennyiség túlságosan felhígítaná.)

Nem probléma, ha nincs ilyen edényed: keress egy jókora lefedhető tálat vagy egy (esetleg két) nagy üvegkancsót, amelyik befér a hűtőbe. Nyáron a kertben, a teraszon úgy tarthatod hidegen a bólét, hogy a tálat vagy a kancsót egy jéggel töltött edénybe állítod.

Az üveg bóléspohár általában alacsony, széles szájú, és van füle. (Így nem a fala melegszik fel a kezed melegétől, miközben az italt kortyolod.) Ne legyen túl nagy, mert a bólé állás közben veszít üdítő hatásából. Merőkanállal adagold a poharakba, és kistányéron, kiskanállal szolgáld fel, hogy ki lehessen halászni belőle a finom gyümölcsdarabokat. Adhatsz hozzá szívószálat is.

Bólé alapanyagok

Kifogástalan minőségű és érett, de nem túlérett gyümölcsöt használj. Megmosva, megtisztítva darabold apróra, szórd meg a bólésedényben cukorral, majd a megadott pihentetési időket betartva öntsd fel a gyümölcsök jellegéhez illő, előre behűtött borral, pezsgővel, habzóborral.

A koktél receptekben a bor és a pezsgő mennyiségét rendszerint üvegben adják meg. Ez 7,5 dl-es palackra vonatkozik. A bólé ízesítésére, illatosítására szolgáló likőr mennyisége az ital teljes mennyiségéhez képest csekély. Készítéskor a bólésedényt be kell fedni, nehogy az ital aromája elillanjon.

Alkoholmentes koktélhoz a bort szűrt szőlőlével, a pezsgőt és a habzóbort kölyökpezsgővel, gyömbéres üdítővel (ginger ale) helyettesítheted. A likőrt esetleg aromával pótolhatod.

A bólét érdemes fogyasztás előtt pár órára hűtőbe tenni, hogy összeérjenek az ízek (Shutterstock)
A bólét érdemes fogyasztás előtt pár órára hűtőbe tenni, hogy összeérjenek az ízek (Shutterstock)

3 inspiráló bólé recept

A legfontosabb, hogy nem kell túlbonyolítani – különleges hozzávalók nélkül is izgalmas italokat készíthetsz, amelyekkel jókedvre derítheted a baráti társaságot.

CITROMOS ALMABÓLÉ

10 személyre

Hozzávalók

  • 8 db alma
  • 1 db citrom
  • 2 ek cukor
  • 10 cl almapálinka (Calvados)
  • 2 üveg fehérbor
  • 1 üveg száraz pezsgő
  • 1 üveg ásványvíz

Elkészítés

1. A meghámozott almákat a bólésedénybe daraboljuk. Megöntözzük a frissen facsart citromlével, megszórjuk a cukorral, és letakarva a hűtőbe tesszük 3-4 órára.

2. A pálinkát és a bort az almára töltjük, majd megkeverjük. Végül felöntjük a pezsgővel és az ásványvízzel.

SZŐLŐBÓLÉ

10 személyre

Hozzávalók

  • 75 dkg magnélküli fehér szőlő
  • 3 ek cukor
  • 6 cl gyenge törkölypárlat (37,5%-os grappa)
  • 1/2 db citrom
  • 2 üveg fehérbor

Elkészítés

1. A megmosott szőlőszemeket félbevágjuk, és a bólésedényben összekeverjük a cukorral. Megöntözzük a grappával, hozzáadjuk a citrom spirál alakban levágott héját, majd letakarva a hűtőben pihentetjük kb. 2 órát.

2. Végül felöntjük a borral és megkeverjük.

A bólé készítéséhez bármilyen idény és/vagy befőtt gyümölcsöt használhatunk (Shutterstock)
A bólé készítéséhez bármilyen idény és/vagy befőtt gyümölcsöt használhatunk (Shutterstock)

SANGRIA, a legfinomabb bólé

10 személyre

Hozzávalók

  • 3 db narancs
  • 2 db citrom
  • 1 db alma
  • 4 db őszibarack (kimaradhat, amikor nincs friss)
  • 5 dkg cukor
  • 1/4 dl narancslé
  • 1 db citrom leve
  • 2 db fahéjrúd
  • 4 cl narancslikőr
  • 6 cl borpárlat (brandy)
  • 4 üveg vörösbor
  • 1/8 l ásványvíz (enyhe)

Elkészítés

1. A meghámozott narancsot, citromot és almát felszeleteljük, a barackot felkockázzuk. A negyedelt narancs- és citromszeleteket az almával és a barackkal együtt a bólésedénybe szórjuk. Óvatosan összeforgatjuk a cukorral, a narancs- és a citromlével, valamint a fahéjjal, a likőrrel és a brandyvel, majd lefedve a hűtőbe tesszük 3-4 órára.

2. A fahéjrudat kivesszük. A gyümölcsöket felöntjük a vörösborral és megkeverjük. Végül felöntjük az ásványvízzel.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.