Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Praktikus

Így tárold az élelmiszereket, hogy sokáig elálljanak!

Élelmiszer helyes tárolása hűtő /Fotó: Shutterstock
Az élelmiszerek helyes tárolása az egészséged szempontjából is fontos, ezért mindenképpen érdemes végigböngészned a lenti listát!

Mit hova tegyünk?

A tejtermékeket, a tojást, a felvágottakat, a cukrásztermékeket és minden olyan élelmiszert, aminek a csomagolásán szerepel, hogy felbontás után hűtést igényel, a hűtőszekrény középső és felső polcán tartsuk, ahol 4–6 fok van. A hűtést igénylő zöldségeket, illetve gyümölcsöket pakoljuk a számukra kialakított alsó tárolórekeszbe: ezeket érdemes megtisztítva, megmosva és szárazra törölve, frissen tartó zacskóban vagy dobozban eltenni, különben hamar megpenészedhetnek, megfonnyadhatnak.

Hagyjuk kihűlni!

Soha ne tegyünk nagy mennyiségű meleg ételt a hűtőbe, mert emiatt megnő a benti hőmérséklet, ez pedig nem használ sem a már bent lévő élelmiszereknek, sem magának a készüléknek. Az alapanyagok és az ételek megolvadhatnak, megromolhatnak az átmeneti felmelegedés miatt, maga a fridzsider pedig sokkal több energiát fog felhasználni, hogy visszahűtse a belső rész hőmérsékletét.

Ne a hűtőbe!

Bizonyos ételek (pl. paradicsom, zöldbab, cukkini, déligyümölcsök) száraz, hűvös, naptól védett helyen hűtés nélkül is elállnak. Az egész hagyma, legyen az lila vagy vörös-, imádja a hideget, ám a nevességet már kevésbé. Így a burgonyával hasonlóan tárolandó: száraz, hideg és sötét helyen! A kenyeret se rakjuk a hűtőbe, mert megposhad!

Nem mindegy, hogy, mit mivel!

Bizonyos zöldségeket, gyümölcsöket nem célszerű egymás mellett tárolni, mert felgyorsítják egymás érési folyamatát. Ilyen például az alma: a belőle felszabaduló gázoktól könnyebben megrohad a tálban mellé rakott kivi, narancs vagy más vékony héjú gyümölcs.

Húsok

Ezeket mindig becsomagolva tegük a készülékbe, és maximum 1-2 napig tárolja. Ha tudjuk, hogy ennyi idő alatt jó eséllyel nem fogjuk felhasználni, inkább azonnal fagyasszuk le őket!

Lekvárok, befőttek, savanyúságok

Felbontás előtt hűvös, fénytől védett helyen, felbontás után pedig a hűtőben tároljuk ezeket a finomságokat. Minél hamarabb fogyasszuk el őket, hiszen az üvegükben lévő nedves levegő miatt hamar megpenészedhetnek!

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.