Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Húsvét

Így válasszunk bort húsvétra - ez illik legjobban a sonkához, a halhoz és a desszertekhez

húsvét bor
Sokan szeretik a bort, még többen tesznek úgy, mintha értenének hozzá, de csak kevesen tudnak igazán jól választani. A következő cikkben Schieber Anita segít néhány egyszerű tanáccsal, amelynek birtokában mindenki magabiztosan választhat bort az ünnepi fogásokhoz.

"A húsvéti, ünnepi asztal elengedhetetlen kelléke a bor, amely Krisztus vérét jelképezi a keresztény kultúrkörben, és természetesen kiválóan passzol a különleges alkalmakra készített ételekhez és – amennyire ez most lehetséges – a vendégváráshoz is" – mondta el Schieber Anita, a szekszárdi Schieber Pincészet tulajdonosa. Hozzátette: bár a magyarok hagyományosan csupán szilveszterkor isznak pezsgőt, ez az utóbbi években változóban van. Ezért érdemes megfontolni, hogy ha vendégek érkeznek, kínálhatjuk őket pezsgővel is, amely nagyon jó welcome-ital, és kifejezetten illik az ünnepi alkalmakhoz.

A pezsgő kifejezetten illik az ünnepi alkalmakhoz
A pezsgő kifejezetten illik az ünnepi alkalmakhoz

"A húsvét igazi tavaszünnep is, ezért az évszakhoz illő, frissebb borok között érdemes válogatni. A tavaszhoz a reduktív, vagyis az oxigén jelenléte nélkül érlelt borok illenek. Ezek sokat megőriznek a szőlő gyümölcsösségéből, frissességéből, könnyű, játékos és üde italokról van szó. Ebben a körben érdemes a chardonnay-t keresni, amely népszerű, szerethető és ott a helye az ünnepi asztalon. A másik különleges, tavaszias illatú fehérborfajta a sauvignon blanc, amely szintén illik a tavaszias ünnephez" – mondta el Schieber Anita.

Az utóbbi években rendkívüli népszerűségnek örvendenek a rozéborok Magyarországon is, és jó alternatívát nyújtanak mindazoknak, akik nem kedvelik a vörösborokat. Ha a húsvéthoz rozét szeretnénk, érdemes a kékfrankosból készült rozékat választani.

A hagyományos ünnepi menü Magyarországon a húsvéti ünnepkör napjai szerint változik. A tradicionális nagypénteki étel a hal, amelyről a legtöbben azt gondolják, hogy csak fehérborral barátkozik. Ha azonban magyaros halételeket készítünk, például halászlevet, harcsapaprikást, akkor ahhoz legjobban a fűszeres kadarka vagy siller illene. Utóbbi valahol félúton van a rozé és a vörösbor között. Ha mégis inkább tengeri halat vagy sült halat szeretnénk enni nagypénteken, akkor ahhoz valóban fehérbort kell választanunk, itt a már említett chardonnay lehet jó döntés.

A legtöbb családban szombaton kerül asztalra a húsvéti sonka és a tojás – utóbbi változatos formákban, keményre főzve, salátának vagy kaszinótojásnak elkészítve is szóba jöhet. Ezt egészíti ki a retek és az újhagyma, valamint a fonott kalács. Schieber Anita szerint ehhez Schieber Anita szerint ehhez a hagyományos menühöz a kadarka, a siller, vagy a rozéborok illenek leginkább.

A hagyományos húsvéti menühöz a kadarka, a siller, vagy a rozéborok illenek leginkább
A hagyományos húsvéti menühöz a kadarka, a siller, vagy a rozéborok illenek leginkább

Vasárnap, ha igazán ünnepi ételt szeretnénk, akkor bárány kerülhet az asztalra. A bárány nem kíván nagytestű vörösbort. Hagyományosan (például rozmaringgal) elkészítve leginkább a kékfrankos illene hozzá, akár házasításban is. Ha valaki esetleg az idehaza egyre népszerűbb keleties vagy marokkói báránycombot szereti, akkor az egzotikus fűszerekhez a syrah passzol inkább. Akik húsvét vasárnapját valamilyen nemesebb marhahússal ünnepelnék a bárány helyett, azoknak a cabernet sauvignon javasolható.

A hagyományosan elkészített bárányhoz leginkább a kékfrankos illik
A hagyományosan elkészített bárányhoz leginkább a kékfrankos illik

"A húsvét hétfő főszereplői a desszertek, a sütemények és a csokoládé. Ezekhez a merlot, a cabernet sauvignon passzolhat legjobban, de érdemes egy próbát tenni az édes fehérborokkal is" – tette hozzá Schieber Anita.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.