Epres blondie
Kijevi csirkemell rizibizivel
Farsangi szalagos fánk
Káposztás tészta egyszerűen
Zsemlegombóc
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Tojásos nokedli fejes salátával
Kapros tökfőzelék virslivel
Dödölle - az eredeti recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kínai szezámmagos csirke
Vadas marha
Klasszikus kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell
Tárkonyos csirkeraguleves
Krémes spenótfőzelék
Praktikus

Itt a lista: eddig áll el a fagyasztóban a csirkehús, a tojás vagy a kenyér

Az élelmiszerek lefagyasztása megelőzi a baktériumok szaporodását, így ez az egyik legjobb módja a friss és a főtt maradékok tartósításának. Persze, nem mindent tudunk lefagyasztani az örökkévalóságnak, és a szavatossági időn túl felengedett és újrahasznosított étel komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot rejt. Itt a hivatalos lista, milyen élelmiszer, meddig áll el a fagyasztóban!

Az ENSZ környezeti programjának jelentése szerint globális szinten egy főre 121 kilogramm fogyasztói szintű ételpazarlás jut évente, amiből 74 kilogrammért a háztartások felelősek. Pedig a kukába kerülő ételek nagy része megmenthető lenne egy kis odafigyeléssel, tervezéssel - ebben az egyik legjobb partnerünk lehet a mélyhűtőnk. Nézzük, milyen tippeket adnak ehhez a művelethez az élelmiszerbiztosági szakemberek.

Az egyik legjhatékonyabb spórolási mód, ha tele a fagyasztó (Fotó: Shutterstock)
Az egyik legjhatékonyabb spórolási mód, ha tele a fagyasztó (Fotó: Shutterstock)
  • A legtöbb friss zöldséget és gyümölcsöt lefagyaszthatjuk. A ropogós zöldségeket, például a zöldbabot, a brokkolit vagy a karfiolt fagyasztás előtt blansírozzuk úgy, hogy 2-3 percre forrásban lévő vízbe merítjük. Ez segít megőrizni színüket és textúrájukat.
  • A bogyós gyümölcsöket és a felszeletelt banánt először tegyük egy sorban tálcára, tegyük a fagyasztóba pár órára, majd ha a szemek és a banán darabok megfagytak, tegyük dobozba vagy légmentesen zárható zacskóba. Így elkerüljük, hogy a gyümölcsök "összefagyjanak".
  • Az almát és a körtét főzzük meg, mielőtt lefagyasztanánk!
  • A maradék készételeket először adagoljuk ki, és tegyük jól zárható edénybe, amelyet előzőleg felcímkéztünk. Írjuk rá, hogy mit rejt a doboz, és a lefagyasztás dátumát.
  • Nagyon sok kenyér, pékáru kerül a kukába, pedig a száraz kenyérből finom zsemlemorzsa készíthető. A friss kenyeret le is fagyaszthatjuk, kiolvadás után semmiféle minőségromlás nem történik!

Íme a lista, hogy mit mennyi ideig tárolhatunk a fagyasztóban:

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.