Kezdjük ezzel. A somlói juhfarkot szokták a nászéjszakák boraként is emlegetni. Ennek eredete a XVIII. századra nyúlik vissza, amikor is a Habsburgok és más nemesek is somlói juhfarkot ittak házasságkötéskor, ezzel próbálták garantálni a fiúutódok nemzését. Ennek a sikeressége persze megkérdőjelezhető, ráadásul ekkor még általában együtt művelték és szüretelték a különböző szőlőfajtákat, úgyhogy ez inkább csak egy szórakoztató anekdota volt akkor is, és most is.
A következők viszont biztosak. Még mindig nem tisztázott, hogy pontosan honnan származik a juhfark, amelyet magyar fajtának tartunk, és hazánkon kívül máshol nem említik. Termőhelye ma már jól behatárolható, hiszen amíg a filoxéravész előtt egész Magyarországon elterjedt volt, utána szinte kizárólag Somlóhoz volt köthető. Az összesen 166 hektárból 87 hektárnyi a Somlón található, emellett a Balaton északi partján, Etyeken, Neszmélyen, Egerben, Pannonhalmán és Pécsen is felbukkan.
Nevét a szőlőfürt hosszú, hengeres, kissé görbe formájáról kapta, amelyet a juh farkához tartanak hasonlónak. Vékony héjú fajta, amely érzékeny a rothadásra, és sok odafigyelést igényel. Kedveli az ásványokkal teli talajokat, ezért is érzi jól magát a vulkanikus somlói dűlőkön.
A neutrális fajtákhoz tartozik, markáns, inkább szikár karakterével remekül közvetíti a termőhely jellegzetességeit. Magas savtartalmát még a meleg évjáratokban is megőrzi, sőt éppen emiatt alkalmas akár édes borok alapanyagának is. Aromavilágára a fehér húsú és csonthéjas gyümölcsök, citrus, zöldfűszerek és sósság jellemző. Találunk kizárólag tartályban készített tételeket, de általánosabb, hogy kap egy rövidebb-hosszabb ideig tartó fahordós érlelést, és a palackos pihentetés is jól áll neki. Fajtaborként és házasításokban egyaránt megállja a helyét.
A juhfark élénk savú karaktere mellé izgalmas feladat ételeket párosítani. A könnyedebb típusok mellé sült szárnyasok vagy halak, grillezett zöldségek, brie és gouda sajtok passzolnak, a testesebb, hordós érlelésűekhez pedig a tartalmasabb, zsírosabb fogások, belsőségek, rakott ételek, tejszínes szószos fogások mennek jól. Ha egy édes juhfarkba botlanánk, akkor egy élénk, citrusos desszertet is kipróbálhatunk hozzá.
A három borvidéken is dolgozó Zsirai családi birtok egyik ékköve a somlói terület. A zirci apátság egykori szőlőjének egy része, valamint a hozzá tartozó pince talált náluk új gazdára. Elkerülhetetlen volt, hogy a régi tőkéket megújítsák, azonban a hagyományos művelésről, a filoxéravész előtti meghatározó fajták termesztéséről nem mondtak le. A juhfark borukban az őszibarackos, szőlős aromák mellett édesfűszeres, süteményes ízeket érezni, amit szépen egyensúlyoz a grépfrút frissessége és a sósság.
Kis Tamás még egy másik borvidékünkön borászkodott, amikor 2010-ben hobbiként vágott bele a somlói területek művelésébe. Pár évig csak „ismerkedett” az itteni szőlőkkel, majd végleg a hegyre tette át a székhelyét. Azóta öt hektárra nőtt a birtok, van hely vendégeket fogadni, egyre-másra jönnek az itthoni és a külföldi sikerek. Természetesen a juhfark a kezdetektől kötelező eleme a portfóliónak. A 2018-as évjárat fehér húsú gyümölcsöket vonultat fel, mellette zöldfűszerek, citrus és karakteres ásványos-sós aromavilág jellemzi. Alacsony alkohol, könnyed, de szép komplexitású bor.
Kreinbacher József 2002-ben alapította birtokát a Somló hegyen, amely mára közel 50 hektárnyi területet jelent. A Nagy-Somlói borvidék vulkanikus tanúhegyének bazaltorgonái alatt találhatóak a Kreinbacher Birtok szőlőterületei. Az organikusan művelt dűlőkön juhfark, furmint, olaszrizling, hárslevelű és syrah terem. A juhfark részben tartályban, részben hordóban erjedt és érlelődött. A bor aromagazdag tétel, szépen beépült hordós ízjegyekkel, izgalmas sóssággal, kerekséggel. Szerencsére van egy saját éttermük is a Somlón, így a legjobb ételpárosításért elég csak elutazni hozzájuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.