4 adaghoz párolj üvegesre 1 fej finomra vágott hagymát 1 ek olívaolajon kb. 3 perc alatt. Adj hozzá 25 dkg leöblített, lecsepegtetett vörös (vagy előzőleg beáztatott másfajta) lencsét, keverd össze 40 dkg darabolt hámozott paradicsommal és 2 ek paradicsompürével, majd forrald 3 percig. Dúsítsd 4 dl kókusztejjel, ízesítsd sóval, borssal, és öntsd fel 7,2 dl zöldségleves-alaplével. Főzd további 10 percig, végül botmixerrel pürésítsd a kívánt állagra.
6-8 adaghoz áztass be éjszakára 25 dkg fekete (vagy más) lencsét. Szeletelj fel 3 db hosszában félbevágott cukkinit, darabolj 2 cm-es kockákra 1 kg meghámozott édesburgonyát, kockázz apróra 3 fej hagymát és nyomkodj szét 3 gerezd fokhagymát. Párold meg a lecsepegtetett lencsét 3 ek felhevített olajon a burgonyával és a hagymákkal együtt. Öntsd fel 1,3 l zöldségleves-alaplével, adj hozzá 10 dkg paradicsompürét és 4 ek frissen aprított vegyes mediterrán zöldfűszert (pl. rozmaringot, kakukkfüvet, oregánót), majd forrald fel, és főzd fedő alatt 10-15 percig. Végül dobj bele 50 dkg megmosott koktélparadicsomot a cukkinivel együtt, főzd készre további 5-10 perc alatt, és ízesítsd sóval, borssal.
A feltéthez vegyíts el 20 dkg durvára morzsolt feta sajtot 2 ek kapribogyóval, 5-5 dkg felszeletelt magozott zöld és fekete olajbogyóval, 1 db finomra aprított piros csilipaprikával és némi tengeri sóval.
Merd a levest tányérokba vagy tálkákba, és kínáld a feltéttel, valamint olívaolajon aranybarnára pirított ciabattaszeletekkel.
4 adaghoz piríts meg lábosban 15-15 dkg apróra kockázott sárgarépát és zellert 3 ek olívaolajon. Adj hozzá 1 szál felkarikázott pórét, 1 nagy fej felkockázott hagymát és 2-3 gerezd finomra vágott fokhagymát. Párold üvegesre, karamellizáld 1 ek barna cukorral, majd öntsd fel 1,25 dl száraz vörösborral, és forrald be sűrűre. Adj hozzá 40 dkg darabolt hámozott paradicsomot, 2 ek paradicsompürét és 5 dkg finomra vágott szárított paradicsomot. Öntsd fel 7,5 dl zöldségleves-alaplével, tegyél bele 2 db babérlevelet, sót, borsot, csilipelyhet, és forrald össze. Szórj bele 15 dkg zöld (puy-i) lencsét, 3-3 szál finomra aprított petrezselymet, kakukkfüvet és rozmaringot, majd forrald lassú tűzön 15-20 percig, amíg a lencse haraphatóra puhul.
Közben a csomagolásán olvasható utasítás szerint főzz meg lobogó sós vízben 50 dkg tésztát (pl. széles metéltet). A leszűrt tésztát keverd össze 2 dl főzővízzel és jól fűszerezd meg sóval, borssal. Tálald a lencsés bolognai szósszal, és reszelj rá 5 dkg parmezánt.
4 adaghoz párolj üvegesre 1 fej apróra kockázott hagymát 2 ek vajon. Adj hozzá 25 dkg leöblített barna lencsét, öntsd fel 7 dl vízzel, tegyél bele egyben 10 dkg húsos füstölt szalonnát, valamint 1 db babérlevelet, és forrald közepes tűzön 20 percig. Adj hozzá 1 db csíkokra metélt pórét és 15 dkg apróra kockázott zellert 2 db sárgarépával együtt, majd forrald további 15 percig. Ízesítsd 5 ek vörösborecettel, sóval és frissen őrölt borssal, majd szedd ki a babérlevelet, és melegíts fel a lében 4 db virslit. Tálald konyhakész vagy 50 dkg lisztből, 4 tojásból és 3 dl ásványvízből készített házi nokedlivel.
15-20 darabhoz szórj 1/8 bögre (1,25 dl) vörös lencsét 3 dl vízbe, forrald fel, és kis lángon főzd kásásra 20-25 perc alatt. (Teljesen ne főzd el a levét!) Ezután húzd félre, és keverj bele 1 tk paradicsompürét, valamint egy kevés finomra vágott friss vagy szárított piros csilit. Tedd át egy tálba, keverd össze 6 dkg kuszkusszal, és hagyd állni legalább 30 percig.
Közben párolj meg 2 tk olívaolajon 8 dkg apróra kockázott hagymát, majd apríts finomra 3 db szárított paradicsomot, 6-8 db fekete olajbogyót, 3 dkg bazsalikomlevelet, 10 db kapribogyót és ízlés szerint petrezselymet. A kuszkuszos lencsét vegyítsd el az olaszos fűszerkeverékkel és a hagymával, majd ízesítsd némi reszelt citromhéjjal, 1 tk citromlével és 1 csipet sóval. A masszából formázott kis gombócokat helyezd sütőpapírral leterített tepsibe, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd világosra kb. 15 perc alatt. Ügyelj rá, hogy ne száradjanak ki!
4 adaghoz párolj puhára 1 ek olajon 1 kis fej apróra kockázott hagymát és 3 gerezd fokhagymát. Adj hozzá 4 db finomra vágott csiperkegombát és 1 db reszelt sárgarépát, majd párold további 5 percig. Forgass hozzá 20 dkg lecsepegtetett konzerv vörös babot, 25 dkg előzőleg beáztatott lencsét, 1 ek szójaszószt, 2 ek szárított zöldfűszer-keveréket és kb. 15 dkg zabpelyhet. (Ha túl száraz, lazítsd kevés vízzel, ha túl híg, adj hozzá zabpelyhet.) Nyomkodd finoman sütőpapírral kibélelt doboz alakú formába, és süsd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig.
Közben a szószhoz kockázz apróra 2 fej hagymát, szeletelj vékonyra 2-2 db sárgarépát és halványító zellert, valamint vágj finomra 2,5 dkg szárított vargányát. Hevíts fel 2 ek olajat 2 db babérlevéllel és 1 csokor aprított kakukkfűvel együtt. Tedd bele a hagymát, a sárgarépát a zellert és a vargányát, majd többször átkeverve hagyd puhulni kb. 25 percig. Keverj bele 2 ek portói bort és 2 ek szeder- vagy más pikáns lekvárt, és főzd további 5 percig. Adj hozzá 2 ek lisztet, 2 tk fűszerkrémet (bioboltból), 1 ek passzírozott paradicsomot és 2 ek vörösborecetet. Öntsd fel 1-1,5 liter zöldségleves-alaplével, forrald össze, majd főzd 10 percig. Végül passzírozd át.
Tálald a felszeletelt sült lencsét burgonyapürével és párolt vörös káposztával, valamint a szósszal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.