Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Karácsony

Így lesz a legfinomabb az újévi lencsefőzelék!

Lencsefőzelék
A lencsefőzelék év végi alapvetés. Erről is elmondható, hogy mindenki másképp csinálja, de azért van egy pár alapszabály, amit érdemes betartani, ha igazán finom lencsefőzelékkel köszöntenénk az újévet.

Ahány ház, annyi szokás - és ez a lencsefőzelékre fokozottan igaz. Egyvalami közös bennük, fixen, hogy kihagyhatatlan elemei az újévi - vagy van, ahol a szilveszteri - menünek. Ilyenkor az is nekiáll, aki egész évben rá se néz - talán nekik lehet a leghasznosabb az alábbi útmutató a tökéletes újévi lencsefőzelékhez.

Az újévi lencsefőzeléket mindenhol másépp készítik - de azért van néhány alapvetés, amit érdemes betartani (Fotó: Mindmegette)
Az újévi lencsefőzeléket mindenhol másépp készítik - de azért van néhány alapvetés, amit érdemes betartani (Fotó: Mindmegette)


Miből készítsük az újévi lencsét?

A lencsefőzelékhez a lencsét mindenképp áztassuk be, a barna lencsét előtte alaposan válogassuk át, nehogy apró kövecske, vagy megkövesedet növényrész benne maradjon. Ha nem csak hagyományos lencséből szeretnénk készíteni, hanem vörös lencsét vagy beluga lencsét is tennénk a készülő fogásunkba, akkor arra feltétlen ügyeljünk, hogy a vörös- és a beluga lencse nem igényel előzetes áztatást és viszonylag hamar elkészül.

Mi kerülhet még a lencsefőzelékbe?

A lencsefőzeléknek nem feltétlen kell csak és kizárólag lencséből állnia. A téli gyökérzöldségek teljes repertoárját felhasználhatjuk a saját lencsefőzelékünk elkészítéséhez. A főzelékbe kerülhet sárgarépa, fehérrépa, krumpli, paszternák, csicsóka, édeskrumpli vagy más hüvelyes is, mint például csicseriborsó, felesborsó vagy bab.

Mivel ízesítsük?

Ízlések és pofonok, ugye, de tény, hogy a legtöbb helyen a lencsefőzelék enyhén savanyítva kerül az asztalra. Ezt a savanyúságot megadhatjuk citromlével, kovászos uborkalevével vagy ételecettel. Ha ecetet használunk, arra minden esetben figyeljünk oda, hogy biológiai erjesztésű ételecettel dolgozzunk és az lehetőség szerint 10%-nál ne legyen erősebb. Az ecetek közül jó választás lehet a borecet vagy az almaecet. Ha valaki nem szereti savanyítva - és mondjuk éppen ez volt az, ami miatt gyerekként, például, sosem bírta megenni a főzeléket - nyugodtan elhagyhatja ezt a fázist.

A főzelékbe kerülhet más hüvelyes is, mint például csicseriborsó, felesborsó vagy bab (Fotó: Mindmegette)
A főzelékbe kerülhet más hüvelyes is, mint például csicseriborsó, felesborsó vagy bab (Fotó: Mindmegette)


mivel Sűrítsük?

Ha a klasszikus vonalat követve készítjük a szerencsehozó főzeléket, akkor egy tisztes hagymás rántás dukál hozzá, de akkor se vesztünk egy fillért se a lehetséges vagyonunkból, ha ennél egészségesebb módon szeretnénk sűríteni. A főzeléket habarhatjuk, staubolhatjuk (kevés liszttel beszórjuk, majd csomómentesen elkeverjük), de tökéletes megoldást jelent, ha a botmixerrel vagy egy krumplinyomóval a főtt lencse egy részét pürésítjük és azzal adjuk meg a főzelék sűrűségét.

Mivel kínáljuk a lencsét?

A kész főzelékre dukál valamilyen tisztes feltét, ami lehet sült kolbász, főtt virsli, sült virsli, esetleg krinolin, de egy jóféle szalonnából kanyarított kakastaréj, néhány szelet sült bacon, fasírozott vagy egy tisztes skót tojás is kitűnő kiegészítése a lencsefőzeléknek. Ha valaki szereti a füstös ízt, eleve készítheti füstölt tarjával a főzeléket, amit vagy az elkészítés első fázisában, a lencse és a babérlevél mellé a főzővízbe tesz; vagy megfőzi a húst, és annak a főzőlével önti fel a beáztatott lencsét. Minkét esetben isteni feltét a főzelék mellé a főtt, füstölt hús.

Ha pedig konkrét receptet keresel, itt megtalálod a legjobbakat! >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.