Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Puncstorta  recept
Puncstorta
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Karácsony

Ajándék a konyhából: karácsonyi likőr házilag

Kávélikőr házilag készítve igazi karácsonyi ajándék
Nem minden itallal koccintunk, de az ünnepiekkel mindig. A házilag készített likőrök a meghitt pillanatok kísérői, nem mellesleg karácsonyi ajándékként is megállják a helyüket.

A gasztroajándékok mindenkor személyesek, egyediek, így a saját készítésű finomságokkal nem nagyon foghatunk mellé karácsonykor sem. Főleg, ha olyan ízvilágot választunk, amely a megajándékozott kedvence. Fontos szempont az egyszerű elkészítés is. Nos, a házilag készült likőr pontosan ilyen ajándék lehet. Persze, érdemes időben hozzálátni, hogy karácsonyig jól összeérjenek az ízek.

Klasszikus és különleges likőr recepteket gyűjtöttünk össze, melyeket kezdők is bátran elkészíthetnek, sőt… Legyenek ezek alapreceptek, és mindenki ízlése szerint alakítson, finomítson rajta!

Tojáslikőr házilag - nemcsak karácsonyra (Shuttestock)
Tojáslikőr házilag - nemcsak karácsonyra (Shuttestock)

Házi tojáslikőr, a legkedveltebb klasszikus

Hozzávalók:
5 tojássárgája
15 dkg porcukor
5-6 csomag vaníliás cukor
6 dl tehéntej
2,5 dl tiszta alkohol vagy 5 dl vodka

Elkészítés: A tojások sárgáját simára keverjük a vaníliás cukorral és a porcukorral. A felforralt, majd lehűtött tejet és az alkoholt apránként hozzáadagoljuk a tojásos keverékhez. Jól összekeverjük.

4-5 hétig hűtőben pihentetjük, és 2 naponta összerázzuk, majd üvegekbe töltjük.

Bailey’s, az ír krémlikőr

Hozzávalók:
3 dl tejszín
3 dl wiskey
2 dl főzött kávé
1 tubus sűrített tej
5 dkg olvasztott csokoládé
2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: Felolvasztjuk a csokoládét gőz felett, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a 2 dl kávét, a sűrített tejet, a konyakot. Ezeket összekeverjük. Ha kicsit hűlt, a tejszínhez keverjük. Hűtőbe tesszük, néhány napot érleljük, ezután fogyasztható.

Bailey's likőr házilag készítve (Shutterstock)
Bailey's likőr házilag készítve (Shutterstock)

Limoncello, az olasz citromlikőr

Hozzávalók:
10 db citrom
5 dl 40 %-os alkohol
35 dkg kristálycukor
3,5 dl víz

Elkészítés: Alaposan mossuk meg a citromokat, szárítsuk meg, és a burgonyahámozóval szedjük le a héj sárga részét, vigyázva, hogy a kesernyés fehér részt ne vágjuk le. Tegyük a héjat egy üvegedénybe, öntsük rá az alkoholt, majd zárjuk le fóliával, és 1 hétig hagyjuk így állni.
A folyadékot egy gézzel borított szűrőn át szűrjük le. Öntsük a cukrot és a vizet egy főzőedénybe, amit forrás után még 5 percig melegítsünk. Ezután hagyjuk kihűlni. Az így nyert szirupot öntsük rá az alkoholos folyadékba, amit újra takarjunk le fóliával. Ezt hagyjuk még 1 hétig pihenni, majd szűrjük le.
A folyadékot töltsük át egy szép likőrös üvegbe, az üveget zárjuk le dugóval, és az italt hagyjuk még néhány napig pihenni.

Limoncello házilag, a karácsonyi frissítő likőr
Limoncello házilag, a karácsonyi frissítő likőr

Gyümölcslikőr házilag személyre szólóan

Hozzávalók:
40 dkg fagyasztott bogyós gyümölcs (lehet vegyesen, de készíthetünk szedres, epres, ribizlis, feketeribizlis meggyes, málnás változatokat is)
15 dkg cukor
7 dl vodka
1 rúd vanília

Elkészítés: A gyümölcsöt egy zárható edénybe vagy üvegbe tesszük, hozzáadjuk a félbevágott vaníliarudat, rászórjuk a cukrot, majd felöntjük a vodkával. Az edényt lezárjuk, naponta összerázzuk, legalább 2 hétig érleljük.
Ezután a gyümölcsös vodkát leszűrjük, ha túl erős, forralt vízzel hígíthatjuk ízlés szerint. Üvegekbe töltjük, lezárjuk.
A gyümölcsöt semmiképpen ne dobjuk ki, mixeljük össze, így remekül használható felnőtteknek szánt kekszgolyóba, tortába lekvár helyett! Ha nem pépesítjük, akkor pohárkrémekbe rétegezve is nagyon finom!

Gyümölcslikőr, amelynek csak a fantázia szab határt (Shutterstock)
Gyümölcslikőr, amelynek csak a fantázia szab határt (Shutterstock)
Kávélikőr – koffeinfüggőknek

Hozzávalók:
2,5 dl vodka
6 dkg őrölt kávé
3 csomag vaníliás cukor
2,5 dl víz
1 evőkanál fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
20 dkg cukor
1 csomag főzés nélküli vaníliás pudingpor

Elkészítés: A vodkát, a kávét és 2 csomag vaníliás cukrot keverjük kicsit össze, fedjük le, és rakjuk hűvös helyre (kamrahőmérsékletre) 5 napra.
5 nap elteltével a 2,5 dl vízben főzzük fel a 20 dkg cukrot, majd keverjük a kávés vodkához, ízesítsük még szegfűszeggel, fahéjjal, ízlés szerint még 1 csomag vaníliás cukorral, fedjük vissza, és még 15 napig érleljük.
Majd megint keverünk rajta, s átszűrjük egy szűrő segítségével. Végül a főzés nélküli pudingporral besűrítjük, s palackozzuk.

Kávélikőr házilag a kávéfüggőknek (Shutterstock)
Kávélikőr házilag a kávéfüggőknek (Shutterstock)

Csokoládélikőr csokibolondoknak

Hozzávalók:
30 dkg cukor
2-3 dl víz
20 dkg csokoládé

2 dl tejszín
3 dl tisztaszesz

Elkészítés: A cukorból és a vízből szirupot főzünk. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejszínt, majd a cukorsziruphoz adjuk, alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tisztaszeszt, összekeverjük.

A likőrt pár napig érleljük, megkóstoljuk, Szép üvegbe töltjük, és még 1-2 hétig állni hagyjuk, időnként összerázzuk.

Szép üvegekbe porciózzuk, lezárjuk, feldíszítjük, hogy maradéktalanul örüljön a meglepetésnek csokifüggő barátunk.

Csokilikőr a csokoládé kedvelőknek (Shutterstock)
Csokilikőr a csokoládé kedvelőknek (Shutterstock)

Almás pite likőr - sütibolondoknak

Hozzávalók:
2 dl vodka
1 liter almalé (100%-os, szűretlen akár)
30 dkg cukor
8 szem szegfűszeg
1 rúd vanília
2 közepes rúd fahéj
2 púpozott teáskanál őrölt fahéj
3 evőkanál citromlé
4 csillagánizs

Elkészítés: A vodkába beletesszük a fahéjrudakat, a szegfűszeget, a félbevágott vaníliarudat és a csillagánizst. Napfénytől elzárva 1 hétig érleljük a keveréket.
Az almalét és a cukrot összefőzzük, beletesszük az őrölt fahéjat. Amikor kihűlt, összekeverjük a vodkával. Még legalább 1 hétig érleljük hűvös helyen, majd üvegekbe töltjük.

Fahéjas almás pite likőr a különlegességeket kedvelőknek (Shutterstock)
Fahéjas almás pite likőr a különlegességeket kedvelőknek (Shutterstock)

Adventi sütik ajándékba is >>>

Mézeskalács >>>

Fűszerolaj, fűszerecet, fűszerkeverék ajándékba >>>

Gyümölcslekvárok ajándékba >>>

Chutney-t a fa alá >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.