Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Bár az év 364 napjában alig eszünk halat, szenteste szerencsére sokaknál terítékre kerül előétel, leves vagy főfogás formájában. Mivel kevés halat eszünk, s még kevesebbet készítünk mi magunk, a repertoár is elég szűkös, amin belül biztonsággal mozoghatunk. Vajon milyen halas fogásokat lehet könnyűszerrel elkészíteni az ünnepre?

Kaviáros, lazacos vagy halkrémes blini, crostini

Ez az előétel az egyik legegyszerűbb dolog, nem kell hozzá más, csak egy kevés jó minőségű vaj vagy vajkrém, füstölt lazac, ennek hiányában lazacmorzsa is jó, esetleg kaviár vagy egy tisztes szardínia/tonhal konzerv. A blinire (orosz palacsinta, kicsit olyan, mint egy sós amerikai palacsinta) vagy a pirított kenyérszeletre (crostini) kevés vajkrémet kenünk, erre kerülhet a lazac vagy a kaviár. Ha inkább ízesített krémmel kennénk meg, akkor a lazacmorzsával, a kaviárral vagy a villával megtört halkonzervvel kikevert, fűszerezett vajkrém teljesen jó választás lehet.

Halászlé, mi más

A halászlé készülhet csak pontyból vagy harcsából, de ha lehetőségünk van rá, akkor vegyes halászlevet készítsünk, hogy minél több íz találkozzék a végeredményben. Annak, aki nem szeretne otthon halat pucolni, passzírozni, vagy csak egyszerűen fél a sok macerától, annak érdemes előrendelni (több neves étterem és csárda is vesz fel rendelést az ünnepek idején) vagy jó minőségű sűrítményből készíteni a levest, amihez időben hozzáadja majd a halpatkókat, a haltejet és az ikrát.

Sült fogas, sült pisztráng, sült lazacderék

A sütőben vagy platnin sütött halakkal már kicsit több a macera, de igazság szerint a belezett, már pikkelyezett hallal olyan sok dolog nincs. A fűszerezésnél a kevesebb több elvét érdemes követni, néhány jól megválasztott zöld fűszerrel, egy-két karikányi citrusfélével (citrom, lime, esetleg klementin vagy narancs) jól kiegészíthető a hal íze. A fogas esetében érdemes a tepsibe kerülő halat beirdalni, s a csontig hatoló mélyedésekbe egy-egy darab szalonnát tenni. Ez nem csak az ízét befolyásolja, hanem a hosszabb sütési idő alatt sem engedi kiszáradni a húst. Ha nem szeretnénk, hogy farkasszemet nézzen velünk a vacsora, akkor jó választás lehet a lazac, amelyhez csak egyetlen jó tanács: nem szabad túlsütni!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.