Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Bár az év 364 napjában alig eszünk halat, szenteste szerencsére sokaknál terítékre kerül előétel, leves vagy főfogás formájában. Mivel kevés halat eszünk, s még kevesebbet készítünk mi magunk, a repertoár is elég szűkös, amin belül biztonsággal mozoghatunk. Vajon milyen halas fogásokat lehet könnyűszerrel elkészíteni az ünnepre?
Kaviáros, lazacos vagy halkrémes blini, crostini

Ez az előétel az egyik legegyszerűbb dolog, nem kell hozzá más, csak egy kevés jó minőségű vaj vagy vajkrém, füstölt lazac, ennek hiányában lazacmorzsa is jó, esetleg kaviár vagy egy tisztes szardínia/tonhal konzerv. A blinire (orosz palacsinta, kicsit olyan, mint egy sós amerikai palacsinta) vagy a pirított kenyérszeletre (crostini) kevés vajkrémet kenünk, erre kerülhet a lazac vagy a kaviár. Ha inkább ízesített krémmel kennénk meg, akkor a lazacmorzsával, a kaviárral vagy a villával megtört halkonzervvel kikevert, fűszerezett vajkrém teljesen jó választás lehet.

Halászlé, mi más

A halászlé készülhet csak pontyból vagy harcsából, de ha lehetőségünk van rá, akkor vegyes halászlevet készítsünk, hogy minél több íz találkozzék a végeredményben. Annak, aki nem szeretne otthon halat pucolni, passzírozni, vagy csak egyszerűen fél a sok macerától, annak érdemes előrendelni (több neves étterem és csárda is vesz fel rendelést az ünnepek idején) vagy jó minőségű sűrítményből készíteni a levest, amihez időben hozzáadja majd a halpatkókat, a haltejet és az ikrát.

Sült fogas, sült pisztráng, sült lazacderék

A sütőben vagy platnin sütött halakkal már kicsit több a macera, de igazság szerint a belezett, már pikkelyezett hallal olyan sok dolog nincs. A fűszerezésnél a kevesebb több elvét érdemes követni, néhány jól megválasztott zöld fűszerrel, egy-két karikányi citrusfélével (citrom, lime, esetleg klementin vagy narancs) jól kiegészíthető a hal íze. A fogas esetében érdemes a tepsibe kerülő halat beirdalni, s a csontig hatoló mélyedésekbe egy-egy darab szalonnát tenni. Ez nem csak az ízét befolyásolja, hanem a hosszabb sütési idő alatt sem engedi kiszáradni a húst. Ha nem szeretnénk, hogy farkasszemet nézzen velünk a vacsora, akkor jó választás lehet a lazac, amelyhez csak egyetlen jó tanács: nem szabad túlsütni!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.