Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Karácsony

Karácsonyi bejgli - sokféleképpen

A mákos és diós bejgli tradicionális ünnepi sütemény, amelyet sokféleképpen el lehet készíteni. Az alábbiakban a hagyományos receptek mellett alternatív recepteket szeretnénk megosztani veletek.

A Karácsony elképzelhetetlen bejgli nélkül, ám az aranybarna, sokáig eltartható süteményt nem is olyan könnyű elkészíteni, mint gondolnánk. Fűrészporos bejglit a közértben is vásárolhatunk, de ha olyan süteményt szeretnénk sütni, amiből vendégeinknek is csomagolhatunk, nem árt olyan receptet választanunk, amelyben lédús, gyümölcsökkel kevert mákos vagy diós tölteléket találhatunk. Érdemes alternatív (szilvás, gesztenyés, csokis) bejgli recepteket is kipróbálnunk, amelyek különleges színfoltjai lehetnek az ünnepeknek.

Mákos bejgli

Hozzávalók a tésztához: 1,2 dl tej, 8 dkg cukor, 4 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 13 dkg vaj + a tepsihez, 2 tojás, 5 dkg darált mandula, 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez: 15 dkg darált mák, 10 dkg darált mandula, 10 dkg (barna) cukor, 2,5 dl tej, 2,5 dl tejszín, 5 dkg búzadara
A mázhoz: 20 dkg porcukor, 4 evőkanál citromlé, 5 dkg citronát

Előkészítés: A tej felét meglangyosítjuk, beleszórunk 1 mokkáskanál cukrot, beletördeljük az élesztőt, és megfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Belekeverjük a maradék cukrot, egy csipet sót, a maradék tejet, a vajat, a tojást és az élesztős tejet is. Alaposan összedolgozzuk, és meleg helyen fél órát kelesztjük.

Elkészítés: A tésztához keverjük a mandulát, a reszelt citromhéjat, és addig keverjük, amíg a tészta hólyagos és fényes lesz. Meleg helyen további fél órát kelesztjük. A töltelékhez összekeverjük a mákot a mandulával, a cukorral, a tejjel és a tejszínnel, majd felfőzzük. Beleszórjuk a grízt - a masszának össze kell állnia, de kenhető maradjon -, és citromlével ízesítjük. A tésztát kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, rásimítjuk a mákos tölteléket, és a tésztát a két hosszabbik feléről feltekerjük a képzeletbeli felezővonalig. A tepsit kivajazzuk, letakarjuk, és fél órát kelesztjük. A sütőt 200 fokra (gázsütő: 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát az alsó rácson kb. 50-60 percig sütjük. A mázhoz a porcukrot elkeverjük a citromlével, beleszórjuk a citronátot, és megkenjük fele a bejgli tetejét.

Már az ókor óta kedvelt eledel a mák. Görögök, rómaiak egyaránt mézzel vegyítve fogyasztották a mozsárban megzúzott mákszemeket. Hazánkban szintén a mézzel együtt fogyasztjuk mákos csík vagy, mákos guba, vagy bejgli formájában azzal, hogy mi daráljuk. Itt kell megjegyezni, hogy az érett mákszemek mentesek az alkaloidáktól, így teljesen ártalmatlanok mind a gyermekek, mind pedig a felnőttek számára. A kábítószert az éretlen mákfejek tejnedvéből nyerik. Amint a tokokból kiszórtuk az érett mákszemeket, azonnal szárítsuk meg napon, szélmentes helyen. Először vékony rétegben terítsük szét, majd fokozatosan, időnkénti keverés mellett vastagítsuk a réteget. Legyen légszáraz a mák mielőtt vászonzsákba tesszük. Jól zárjon és sűrű szövésű legyen a zsák, hogy a molyok ne telepedhessenek meg. Nem árt molyűző levendulát tartani a mákos zsák közelében. A mákszem 40-50 százaléknyi olajat tartalmaz, mely másfél-két év elteltével megavasodhat, kivéve ha mélyhűtőben tároljuk. Aki termeszteni szeretné, számítson rá, hogy a mák tenyészideje 120-150 nap. Száz négyzetméterről 15 kiló szemtermés várható.

Mákos bejgli, mandulával

Hozzávalók a tésztához: 1,2 dl tej, 8 dkg cukor, 4 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 13 dkg vaj + a tepsihez, 2 tojás, 5 dkg darált mandula, 1 citrom reszelt héja.
A töltelékhez: 15 dkg darált mák, 10 dkg darált mandula, 10 dkg (barna) cukor, 2,5 dl tej, 2,5 dl tejszín, 5 dkg búzadara.
A mázhoz: 20 dkg porcukor, 4 evőkanál citromlé, 5 dkg citronát.

Előkészítés: A tej felét meglangyosítjuk, beleszórunk 1 mokkáskanál cukrot, beletördeljük az élesztőt, és megfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Belekeverjük a maradék cukrot, egy csipet sót, a maradék tejet, a vajat, a tojást és az élesztős tejet is. Alaposan összedolgozzuk, és meleg helyen fél órát kelesztjük.

Elkészítés: A tésztához keverjük a mandulát, a reszelt citromhéjat, és addig keverjük, amíg a tészta hólyagos és fényes lesz. Meleg helyen további fél órát kelesztjük. A töltelékhez összekeverjük a mákot a mandulával, a cukorral, a tejjel és a tejszínnel, majd felfőzzük. Beleszórjuk a grízt - a masszának össze kell állnia, de kenhető maradjon -, és citromlével ízesítjük. A tésztát kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, rásimítjuk a mákos tölteléket, és a tésztát a két hosszabbik feléről feltekerjük a képzeletbeli felezővonalig. A tepsit kivajazzuk, letakarjuk, és a bejglit fél órát kelesztjük. A sütőt 200 fokra (gázsütő: 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát az alsó rácson kb. 50-60 percig sütjük. A mázhoz a porcukrot elkeverjük a citromlével, beleszórjuk a citronátot, és megkenjük vele a bejgli tetejét.

Diós bejgli

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 30 dkg főtt áttört burgonya, 25 dkg margarin, 20 dkg cukor, csipetnyi só, 1 dl tejföl, 1 dl meleg tejben futtatott 1 dkg élesztő
A töltelékhez: 60 dkg dió, 45 dkg cukor (melyet citrom- vagy narancshéjjal, mazsolával, vaníliás cukorral, rummal ízesíthetünk)

Elkészítés: A tésztához az összes hozzávalót összegyúrjuk, majd három adagra osztjuk. A töltelékhez a cukrot kevés vízben felfőzzük, összekeverjük az ízesítőkkel, és 3 részre osztva megtöltjük vele a tésztát. Kizsírozott tepsibe tesszük, tojássárgával megkenjük, fél órát hideg helyen szikkasztjuk, majd másodszor is bekenjük tojássárgával. Előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük.

Érdemes kipróbálni gesztenyés, szilvás, csokis, de akárt aszalt gyümölcsös töltelékkel is
Érdemes kipróbálni gesztenyés, szilvás, csokis, de akárt aszalt gyümölcsös töltelékkel is

Almás-diós bejgli

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj és porcukor, 2 tojássárgája, 2 dl tej, 2 dkg élesztő, csipet só, 1 tasak vaníliás cukor, reszelt citromhéj és narancshéj
A töltelékhez: 1,5 kg savanykás alma, 30 dkg dió, cukor, reszelt citromhéj és narancshéj, fahéj

Elkészítés: A langyos tejben felfuttatott élesztőt összedolgozzuk a tészta hozzávalóival. Mély tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen megkelesztjük. Amikor a tészta megkelt, alaposan átgyúrjuk, majd az előbbiekben leírtak szerint újra megkelesztjük. Az almát lereszeljük, a diót ledaráljuk. Az almát megcukrozzuk, megpároljuk, elfőzzük a levét. Hagyjuk kihűlni, citrom és narancshéjjal, fahéjjal (és ha szükséges, cukorral) ízesítjük, majd óvatosan hozzákeverjük a darált diót. A tésztát két vagy három részre osztjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd a töltelékkel megtöltjük és felcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és megkenjük a tetejét tojássárgával. Meleg helyen a letakart tepsit további 30 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Nutellás bejgli

Tészta 3 rúdhoz: 50 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 22 dkg margarin, 1 kávéskanál só, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, 1,3-1,4 dl hideg tej
Töltelék: kb. 12-15 dkg darált háztartási keksz, kb. 25-30 dkg őrölt pörkölt mogyoró, kb. 45-50 dkg Nutella

Elkészítés:
Tészta készítése: A hideg tejben feloldjuk az élesztőt, a cukrot és a tojás sárgáját. A többi anyagot egymással alaposan összemorzsoljuk. Ha a tészta rögösre áll össze, a tejet két részletben hozzágyúrjuk. A készre gyúrt tészta akkor jó, ha nem túl kemény, de nem is ragacsosan lágy. A tésztát három részre osztjuk, gömbölyítjük, hűtőben letakarva pihentetjük.
Töltelék készítése: A feltüntetett anyagokból képlékeny, nem túl lágy tölteléket keverünk.
Bejgli összeállítása: A három tésztából egyenként, liszt nélkül téglalapokat nyújtunk. A 30 dkg tölteléket a tésztákra terítjük úgy, hogy a szélein ujjnyi tészta kilátsszon. A téglalapok rövidebbik oldalait visszahajtjuk, hosszabbik oldalról pedig feltekerjük. 1 egész és 2 tojássárga elegyével vékonyan megkenjük a bejgliket, és száradni hagyjuk. A száraz tojásrétegre újabbat kenünk, majd langyos helyen, lassan (1-1,5 óráig) kelesztjük a tésztát. Ha a tészta felületén egyenletes repedések keletkeztek, először forró (220°C-os), majd ha szép barna kérge van, kicsit lehűtött (200°C-os) sütőben készre sütjük. Ha kihűlt, szeletelve tálaljuk.

Gesztenyés-aszaltszilvás bejgli

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojássárga,
1-2 evőkanál tejföl, só
A töltelékhez: 50 dkg édes gesztenyemassza, 40 dkg édes vörösborban párolt, kimagozott aszalt szilva (vagy nem túl savanyú meggy), 10 dkg porcukor, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál rum és ízlés szerint fahéj

Elkészítés: A liszttel összedolgozzuk a margarint, a porcukrot és a tojássárgát, majd hozzáadjuk a tejfölt és egy kevés sót. A tésztát alaposan összegyúrjuk, és egy órára befóliázva, a hűtőbe tesszük. A töltelék hozzávalóit egy mély tálban összekeverjük. Kivesszük a hűtőből a tésztát, félbe vágjuk és lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. A töltelék felét a tésztára kenjük, majd feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tészta másik felét ugyanígy megtöltjük és a tepsibe tesszük, majd mindkét rudat tojássárgával megkenjük. Előmelegített sütőben 200 fokon 50 perc alatt megsütjük.

Minden az ünnepről szól!
Minden az ünnepről szól!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.