Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Karácsony

Ennyibe fog kerülni idén a karácsonyi menü - mutatjuk, hol a legolcsóbb a bevásárlás!

A karácsonyi vacsorának a legtöbb család igyekszik megadni a módját, és a szokásos rántott hús-sült krumpli páros helyett egy kicsit különlegesebb fogásokkal készül. Mutatjuk, idén nagyjából mennyiből fog kijönni a klasszikus ünnepi menü!

A magyarok ünnepi asztalán általában három fogás biztosan szerepel: a halászlé, valamilyen pulykás főétel és a bejgli. De vajon idén mennyibe fog kerülni ez a klasszikus menüsor 4 főre? A Ripost most kiszámolta, nagyjából mennyit kell szánnunk a karácsonyi vacsorára, ha az Aldiban, az Auchanban, a Sparban vagy a Tescóban vásárolunk.

Előétel: Halászlé

A legnépszerűbb karácsonyi előétel kétségtelenül a halászlé.
A legnépszerűbb karácsonyi előétel kétségtelenül a halászlé.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg ponty
  • 1 dl olaj
  • 4 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál erős pirospaprika
  • 2 szem paradicsom
  • 2 db zöldpaprika

Elkészítése:

1. A megtisztított halakat kifilézzük, és a csontokból, fejekből a vékony szeletekre vágott vöröshagymával, sóval, borssal, fokhagymával, a tetejére szórt őrölt pirospaprikával és fejenként egy liter vízzel felöntjük és legalább 2-2,5 órán keresztül főzzük.

2. A megmaradt halfiléket bevagdossuk, felkockázzuk, megszórjuk kevés sóval és felhasználásig hűtőbe rakjuk.

3. Ha az alaplevünk elkészült, akkor egy tésztaszűrőn, fakanállal vagy egy húsverő kalapáccsal mozgatva a szűrőben átpasszírozzuk a kimert halcsontokat.

4. Ha megvagyunk az alaplével, akkor felforraljuk és belerakjuk a már előkészített halkockákat, ezt követően 10 percig főzzük.

5. Amennyiben volt belsőség a halakban, azt hozzáadva további 10 percig főzzük. Kóstolás után újra ízesítjük, ha szükséges.

6. Hegyes erős paprikát vagy csípős tört paprikát és friss kenyeret, netán kalácsot tálalunk hozzá.

Főétel: Sajttal és aszalt szilvával töltött pulykamell, baconbe göngyölve

Ennek a sajttal és aszalt szilvával töltött, baconbe göngyölt pulykamellnek senki sem tud ellenállni!
Ennek a sajttal és aszalt szilvával töltött, baconbe göngyölt pulykamellnek senki sem tud ellenállni!

Hozzávalók:

  • 80 dkg pulykamell
  • 30 dkg aszalt szilva
  • 2 dl vörösbor
  • 10 dkg szeletelt bacon
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 1 db tojás
  • bors

Elkészítése:

1. Az aszalt szilvát 30 percre beáztatjuk a vörösborba, majd leszűrjük.

2. A pulykamellet felszeleteljük és enyhén kiklopfoljuk. A szeletek mindkét oldalát megsózzuk, megborsozzuk.

3. Egy nagy darab alufóliára tesszük a baconszeleteket úgy, hogy enyhén fedjék egymást. Ezután ugyanígy fedésben rátesszük a hússzeleteket is.

4. A tojást felverjük, megsózzuk, megborsozzuk, összekeverjük a lereszelt sajttal, majd szétterítjük a hússzeletek közepén.

5. Azután rátesszük a lecsepegtetett aszalt szilvát, és a fólia segítségével szorosan feltekerjük.

6. A göngyöleget 185 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 1 órát sütjük, majd eltávolítjuk róla a fóliát, és további 15 perc alatt pirosra sütjük. Köretként rizst főzünk.

Desszert: Bejgli

Nálatok diós vagy mákos bejgli készül?
Nálatok diós vagy mákos bejgli készül?

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 1 marék cukor
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 2 db tojás sárgája
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 csipet só

A mákos töltelékhez:

  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 db alma

A diós töltelékhez:

  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 db alma

Elkészítése:

1. A diós és mákos bejgli tésztájának elkészítéséhez a tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a csipet sót, és beleöntjük a felfuttatott élesztőt.

2. A vajat langyosra felmelegítjük és hozzáadjuk az olajat is, majd apránként – dagasztás közben – a tésztához adagoljuk. A tésztát addig dagasztjuk, amíg elválik a kezünktől és a tál oldalától is.

3. A tészta tetejét meghintjük liszttel, letakarjuk, és 30 percig meleg helyen kelesztjük.

4. Amíg kel a tészta, elkészítjük a töltelékeket. A mákot és a diót külön tálban összekeverjük a cukorral, és a reszelt almával. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

5. A megkelt tésztát kiborítjuk a tálból, újra összegyúrjuk, kicsit pihentetjük, majd kettéosztjuk. Kinyújtjuk kb. fél centi vastagságúra, az egyiket megszórjuk a mákos töltelékkel, a két végét behajtjuk, majd feltekerjük a tésztát, és belerakjuk a tepsibe.

6. A másik tésztát szintén kinyújtjuk, elsimítjuk rajta a diós tölteléket, és szintén feltekerjük, majd a tepsibe tesszük. 30 percig újra kelesztjük.

7. Ha megkeltek a bejglik, a felvert tojással duplán megkenjük a tetejüket, majd hústűvel megszurkáljuk, hogy ne repedjenek ki. Betoljuk a forró sütőbe és kb. 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

8. Ha megsült, kivesszük a tepsiből, rácsra tesszük hűlni, és csak langyosan szeleteljük fel!

Itt a legolcsóbb ez a menüsor!

A Ripost listáján az első helyen az Auchan, a második helyen a Spar, a harmadik helyen az Aldi, a negyedik helyen pedig a Tesco végzett.

1. Auchan – 17.759 Ft

2. Spar – 21.749 Ft

3. Aldi – 23.298 Ft

4. Tesco – 23.696 Ft

Hogy pontosan mennyibe kerülnek az alapanyagok a menüsorhoz a külöböző üzletekben, a Ripost összeállításban megtalálod!>>>

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.