A magyarok ünnepi asztalán általában három fogás biztosan szerepel: a halászlé, valamilyen pulykás főétel és a bejgli. De vajon idén mennyibe fog kerülni ez a klasszikus menüsor 4 főre? A Ripost most kiszámolta, nagyjából mennyit kell szánnunk a karácsonyi vacsorára, ha az Aldiban, az Auchanban, a Sparban vagy a Tescóban vásárolunk.
Hozzávalók:
Elkészítése:
1. A megtisztított halakat kifilézzük, és a csontokból, fejekből a vékony szeletekre vágott vöröshagymával, sóval, borssal, fokhagymával, a tetejére szórt őrölt pirospaprikával és fejenként egy liter vízzel felöntjük és legalább 2-2,5 órán keresztül főzzük.
2. A megmaradt halfiléket bevagdossuk, felkockázzuk, megszórjuk kevés sóval és felhasználásig hűtőbe rakjuk.
3. Ha az alaplevünk elkészült, akkor egy tésztaszűrőn, fakanállal vagy egy húsverő kalapáccsal mozgatva a szűrőben átpasszírozzuk a kimert halcsontokat.
4. Ha megvagyunk az alaplével, akkor felforraljuk és belerakjuk a már előkészített halkockákat, ezt követően 10 percig főzzük.
5. Amennyiben volt belsőség a halakban, azt hozzáadva további 10 percig főzzük. Kóstolás után újra ízesítjük, ha szükséges.
6. Hegyes erős paprikát vagy csípős tört paprikát és friss kenyeret, netán kalácsot tálalunk hozzá.
Hozzávalók:
Elkészítése:
1. Az aszalt szilvát 30 percre beáztatjuk a vörösborba, majd leszűrjük.
2. A pulykamellet felszeleteljük és enyhén kiklopfoljuk. A szeletek mindkét oldalát megsózzuk, megborsozzuk.
3. Egy nagy darab alufóliára tesszük a baconszeleteket úgy, hogy enyhén fedjék egymást. Ezután ugyanígy fedésben rátesszük a hússzeleteket is.
4. A tojást felverjük, megsózzuk, megborsozzuk, összekeverjük a lereszelt sajttal, majd szétterítjük a hússzeletek közepén.
5. Azután rátesszük a lecsepegtetett aszalt szilvát, és a fólia segítségével szorosan feltekerjük.
6. A göngyöleget 185 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 1 órát sütjük, majd eltávolítjuk róla a fóliát, és további 15 perc alatt pirosra sütjük. Köretként rizst főzünk.
Hozzávalók:
A tésztához:
A mákos töltelékhez:
A diós töltelékhez:
Elkészítése:
1. A diós és mákos bejgli tésztájának elkészítéséhez a tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a csipet sót, és beleöntjük a felfuttatott élesztőt.
2. A vajat langyosra felmelegítjük és hozzáadjuk az olajat is, majd apránként – dagasztás közben – a tésztához adagoljuk. A tésztát addig dagasztjuk, amíg elválik a kezünktől és a tál oldalától is.
3. A tészta tetejét meghintjük liszttel, letakarjuk, és 30 percig meleg helyen kelesztjük.
4. Amíg kel a tészta, elkészítjük a töltelékeket. A mákot és a diót külön tálban összekeverjük a cukorral, és a reszelt almával. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
5. A megkelt tésztát kiborítjuk a tálból, újra összegyúrjuk, kicsit pihentetjük, majd kettéosztjuk. Kinyújtjuk kb. fél centi vastagságúra, az egyiket megszórjuk a mákos töltelékkel, a két végét behajtjuk, majd feltekerjük a tésztát, és belerakjuk a tepsibe.
6. A másik tésztát szintén kinyújtjuk, elsimítjuk rajta a diós tölteléket, és szintén feltekerjük, majd a tepsibe tesszük. 30 percig újra kelesztjük.
7. Ha megkeltek a bejglik, a felvert tojással duplán megkenjük a tetejüket, majd hústűvel megszurkáljuk, hogy ne repedjenek ki. Betoljuk a forró sütőbe és kb. 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
8. Ha megsült, kivesszük a tepsiből, rácsra tesszük hűlni, és csak langyosan szeleteljük fel!
A Ripost listáján az első helyen az Auchan, a második helyen a Spar, a harmadik helyen az Aldi, a negyedik helyen pedig a Tesco végzett.
1. Auchan – 17.759 Ft
2. Spar – 21.749 Ft
3. Aldi – 23.298 Ft
4. Tesco – 23.696 Ft
Hogy pontosan mennyibe kerülnek az alapanyagok a menüsorhoz a külöböző üzletekben, a Ripost összeállításban megtalálod!>>>
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.