Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Minestrone recept
Minestrone
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Karácsony

Tökéletes szilveszteri fogás: görögös lencse fokhagymával és paradicsommal

lencse görögösen
Ha szilveszter, akkor lencse, mert ne ezen múljon, hogy lesz-e a következő évben elég lóvé. A hagyományos lencselevest vagy főzeléket mindenki szereti, de bizony a változatosság nem árt, és minden országnak megvannak a maga lencsés fogásai, melyek közül nem véletlenül világhírű jó pár.

A görögök fokhagymával és paradicsommal készítik, a végeredményt pedig érdemes némi feta sajttal feldobni. Én 30 éve csinálom ezt a változatot január elsején, és a barátaim ugyanennyi ideje megjelennek a lakásomban évről-évre, annyira imádják!

Ez a változat gyorsan elkészül, jól melegíthető, kevés vele a munka, könnyű belőle nagy mennyiséget csinálni, glutén és húsmentes, fetasajt nélkül pedig tökéletes vegán fogás.

Hozzávalók(8 fő részére):

  • 50 dkg lencse
  • 1 közepes fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv darabolt paradicsom
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 1 kis szál répa
  • 1 kis cikk zeller
  • 3-4 dl alaplé (ha vega vagy vegán vagy, használj zöldségalaplevet)
  • 1-2 ágacska rozmaring
  • 3-4 babérlevél
  • 4 ek olívaolaj
  • Só, bors

A tálaláshoz:

  • 25 dkg fetasajt
  • extraszűz olívaolaj

Elkészítése:

1. Áztasd a lencsét 2 órán át hideg vízben.

2. Vastag fenekű lábasban, kevés olívaolajon fonnyaszd meg az apróra vágott hagymát, és amikor már üveges, tedd rá a vékonyra felkarikázott fokhagymát. Párold további 2 percig.

3. Dobd mellé a lencsét, a megtisztított répát, zellert, fűszereket, paradicsomkonzervet, pürét és alaplevet. Itt két módszer közül választhatsz. Vagy beteszed 150 fokos sütőbe az ételt és megsütöd, vagy lassú lángon rotyogtatod a tűzhelyen, míg meg nem puhul. Ha nagyon sűrű lenne, önts hozzá egy kis vizet, de vigyázz, ne legyen túl híg, így inkább levesebb folyadékkal kezdd a főzést és közben adagolgasd az alaplevet hozzá, mint hogy túlvizezd!

4. Sózz, borsozz! Ha a lencse megpuhult (max. 40 perc főzve, sütőben hosszabb idő, akár 2-3 óra is lehet), tálald a fetasajttal és önts rá kevés extraszűz olíva olajat is, az íze kedvéért.

7 ÚJÉVI LENCSEFŐZELÉK, AMIBŐL MINDENKI REPETÁZIK>>>

5 IZGALMAS RECEPT LENCSÉVEL, AMIT MÉG NEM PRÓBÁLTÁL>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.