Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mákos guba  recept
Mákos guba
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Karácsony

Tökéletes szilveszteri fogás: görögös lencse fokhagymával és paradicsommal

lencse görögösen
Ha szilveszter, akkor lencse, mert ne ezen múljon, hogy lesz-e a következő évben elég lóvé. A hagyományos lencselevest vagy főzeléket mindenki szereti, de bizony a változatosság nem árt, és minden országnak megvannak a maga lencsés fogásai, melyek közül nem véletlenül világhírű jó pár.

A görögök fokhagymával és paradicsommal készítik, a végeredményt pedig érdemes némi feta sajttal feldobni. Én 30 éve csinálom ezt a változatot január elsején, és a barátaim ugyanennyi ideje megjelennek a lakásomban évről-évre, annyira imádják!

Ez a változat gyorsan elkészül, jól melegíthető, kevés vele a munka, könnyű belőle nagy mennyiséget csinálni, glutén és húsmentes, fetasajt nélkül pedig tökéletes vegán fogás.

Hozzávalók(8 fő részére):

  • 50 dkg lencse
  • 1 közepes fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv darabolt paradicsom
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 1 kis szál répa
  • 1 kis cikk zeller
  • 3-4 dl alaplé (ha vega vagy vegán vagy, használj zöldségalaplevet)
  • 1-2 ágacska rozmaring
  • 3-4 babérlevél
  • 4 ek olívaolaj
  • Só, bors

A tálaláshoz:

  • 25 dkg fetasajt
  • extraszűz olívaolaj

Elkészítése:

1. Áztasd a lencsét 2 órán át hideg vízben.

2. Vastag fenekű lábasban, kevés olívaolajon fonnyaszd meg az apróra vágott hagymát, és amikor már üveges, tedd rá a vékonyra felkarikázott fokhagymát. Párold további 2 percig.

3. Dobd mellé a lencsét, a megtisztított répát, zellert, fűszereket, paradicsomkonzervet, pürét és alaplevet. Itt két módszer közül választhatsz. Vagy beteszed 150 fokos sütőbe az ételt és megsütöd, vagy lassú lángon rotyogtatod a tűzhelyen, míg meg nem puhul. Ha nagyon sűrű lenne, önts hozzá egy kis vizet, de vigyázz, ne legyen túl híg, így inkább levesebb folyadékkal kezdd a főzést és közben adagolgasd az alaplevet hozzá, mint hogy túlvizezd!

4. Sózz, borsozz! Ha a lencse megpuhult (max. 40 perc főzve, sütőben hosszabb idő, akár 2-3 óra is lehet), tálald a fetasajttal és önts rá kevés extraszűz olíva olajat is, az íze kedvéért.

7 ÚJÉVI LENCSEFŐZELÉK, AMIBŐL MINDENKI REPETÁZIK>>>

5 IZGALMAS RECEPT LENCSÉVEL, AMIT MÉG NEM PRÓBÁLTÁL>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.