Babgulyás
Krémes spenótfőzelék
Epres blondie
Hagymás rostélyos
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Farsangi szalagos fánk
Zsemlegombóc
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes-mustáros csirkemell
Dödölle - az eredeti recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Vadas marha
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tárkonyos csirkeraguleves
Körömpörkölt csülökkel
Kínai szezámmagos csirke
Különleges friss halként és füstölve, hát még ha ínyenc módra készítjük el... Azért nem minden lazac ebben a menüben, de rendes dózis szerepel benne!

Lazacsajt uborkagyöngyökkel

Hozzávalók 4 személyre:
1 l tej
50 dkg túró
10 dkg füstölt lazac 
10 dkg vaj
1 tojás
1 mokkáskanál ételízesítő
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 kígyóuborka
1 mokkáskanál olívaolaj
1 csipet cukor
1 mokkáskanál citromlé
1 csokor kapor
5 dkg kapribogyó
5 dkg piros kaviár
4 szelet pirítós kenyér

Előkészítés: A tejbe belemorzsoljuk a túrót és lassú tűzön, kevergetve addig főzzük, amíg a savó kiválik belőle. Kihűtjük. A lazacot apró kockákra vágjuk.

Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, beleütjük a tojást. A kihűlt túrót leszűrjük, és a vajas tojáshoz keverjük. Beleszórjuk az ételízesítőt, a lazachúst, a szódabikarbónát, és simára keverjük. Jól záródó edénybe töltjük, és néhány órára behűtjük. Az uborkát megmossuk, húsából karalábévájóval szép kis „gyöngyöket” vágunk ki. Az olívaolajjal, a cukorral, a citromlével és kevés sóval ízesítjük. A kaprot leöblítjük, apróra vágjuk, és az uborkára szórjuk a kapribogyóval együtt. Tálaláskor a lazacsajtból evőkanállal félgömböket szaggatunk a tányérokra, mellé uborkagyöngyöket halmozunk. Kevés kaviárral díszítjük, és pirítós kenyeret adunk mellé.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 adag: 571 kcal

 

Narancskrémleves

Hozzávalók 4 személyre:
2 narancs
1 citrom 
1 dl illatos likőr (pl. triple sec)
5 + 5 dkg kristálycukor
8 dl rostos narancslé
4-5 szegfűszeg
1/2 kisujjnyi fahéj
1 dl tejszín 
4 tojássárgája

Előkészítés: A narancsokat és a citromot forró folyó víz alatt megsikáljuk. A citrom héját lereszeljük, levét kinyomjuk, átszűrjük. Az egyik narancsból 4 szép szeletet vágunk (félretesszük a díszítéshez), a „hulladékot" és a másik narancsot burgonyahámozóval meghámozzuk, héjukat vékony csíkokra vágjuk. Ezután kifilézzük őket, azaz vastagon meghámozzuk, úgy hogy maradéktalanul eltávolítjuk a narancsok kesernyés, fehér bundáját is, a gyümölcshúst pedig kivágjuk a hártyák közül, felaprózzuk, és meglocsoljuk a likőrrel.

Elkészítés: A narancshéjat forrásban lévő vízbe dobjuk, 5 percig főzzük, leöblítjük és leszűrjük. Megpirítunk 5 dkg kristálycukrot, hozzáadjuk a citrom levét és a narancshéjat, habosodásig pirítjuk, majd tányérra terítve kihűtjük. A pirított cukorhoz keverjük a narancslét, a reszelt citromhéjat, a maradék 5 dkg cukrot, a szegfűszeget, a fahéjat, 1 csipet sót, és lassú tűzön 5 percig forraljuk. Lehúzzuk a tűzről, lefedjük, 5 perc múlva leszűrjük. A tejszínben simára keverjük tojássárgákat, vékony sugárban a leveshez öntjük-keverjük (habverővel), végül hozzáadjuk a felaprózott narancsot a likőrrel együtt, és 4 erőleveses csészébe/tálkába szedjük. A cukrozott narancshéjjal, a félretett narancskarikákkal és citromfűlevéllel díszítjük.

Munka: kb. 25 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 391 kcal

 

Akár füstölve, akár sütve-főzve, lazac mindenképpen illik az ünnepi asztalra
Akár füstölve, akár sütve-főzve, lazac mindenképpen illik az ünnepi asztalra

 

Lazacfilé pirospaprikás vajjal

Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet közepes bőrös lazacfilé (kb. 80 dkg) 
1 piros húsú paprika
2 evőkanál olívaolaj
10 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma 
1 mokkáskanál erős pirospaprika
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál vágott petrezselyem (vagy korianderlevél)

Előkészítés: A lazacot megmossuk, bedörzsöljük kb. 1 ek. sóval és olajjal. A sütőt 240 C-fokra (gázsütő 5. fokozat) előmelegítjük. A paprikát megmossuk, a forró sütőben addig sütjük-grillezzük, amíg a bőre elkezd feketedni, hólyagosodni. Ekkor kivesszük, nejlonzacskóba tesszük öt percre, majd lehúzzuk a bőrét, és húsát apróra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk.

Elkészítés: Kiolajozunk egy sütőlemezt, a halat bőrével felfelé ráfektetjük, és a sütőben kb. 8 percig sütjük, illetve amíg megbarnul és ropogós lesz. Közben felolvasztjuk a vajat egy közepes serpenyőben, hozzáadjuk a fokhagymát az erős pirospaprikával együtt, és kevergetve addig főzzük, amíg a vaj átveszi az aromájukat. Belekeverjük a sült paprikát, a citrom levét, a petrezselymet, és pár percig még kevergetve tovább főzzük. A lazacot a vajas mártással tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 50 perc múlva
1 adag: 671 kcal

Legjobb lazacos receptek >>>

 

Kávéparfé

Hozzávalók 4 személyre:
2 tojás
1 tojássárgája
10 + 5 dkg porcukor
2 evőkanál tej
2 evőkanál instant kávé
1 kávéskanál finomra őrölt kávé
2,5 + 2 dl tejszín
1 tasak habfixáló
1/2 kávéskanál kakaópor
15-20 szem kávé vagy csokoládé-kávészem
néhány citromfűlevél

Elkészítés: Alufóliából 4 db kb. 35 cm hosszú, többszörösen összehajtott, 10-12 cm széles csíkot vágunk, és körbekerítjük velük a felfújtformákat.
Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk, 3 tojássárgáját és 10 dkg porcukrot meleg vízfürdőbe állított habüstben sűrű krémmé verünk. A tejben feloldjuk az instant kávét, majd az őrölt kávéval együtt a krémhez adjuk. Lehúzzuk a tűzről, gyakran megkevergetve kihűtjük. Szirupot forralunk 1/2 dl vízből és 5 dkg porcukorból. A tojásfehérjéket meleg vízfürdőbe állított, fém habüstbe csúsztatjuk, felverjük. Lehúzzuk a tűzről, vékony sugárban, apránként hozzáöntjük a meleg szirupot, és fényes, kemény habbá verjük. Kivesszük az edényt a vízből, majd további 2-3 percig verjük a habot, hogy kissé kihűljön. Kemény habbá verünk 2,5 dl tejszínt. Apránként a kávékrémhez adjuk a tojás-, majd a tejszínhabot, és az alufóliával magasított formákba simítjuk. Legalább 6 órára betesszük a mélyhűtőbe. Tálalás előtt 15 perccel kivesszük a formákat a mélyhűtőből. A habfixálóval kemény habbá verjük a maradék 2 dl tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük. Lehántjuk a parfékról az alufóliát, tetejüket tejszínhabrózsákkal, kakaóval, kávészemekkel és citromfűlevéllel díszítjük. Rolettit, édes ostyát kínálhatunk hozzá.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 6,5 óra múlva
1 adag: 491 kcal

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.