Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Virslis lencsesaláta recept
Virslis lencsesaláta
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta recept
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta
Lencsés-húsos hasé recept
Lencsés-húsos hasé
Kaszinótojás és tormakrémes sonkatekercs recept
Kaszinótojás és tormakrémes sonkatekercs
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Lencseleves gazdagon recept
Lencseleves gazdagon
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Klasszikus korhelyleves recept
Klasszikus korhelyleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Egészséges

Káros vegyi anyagok lehetnek egyes halfélékben és tengeri ételekben – ezeket csak mértékkel fogyaszd

Bár sokszor halljuk, hogy az egészséges étrendben helyet kell kapniuk a halaknak és tengeri alapanyagoknak, egy kutatásból nemrég kiderült, ezek az élelmiszerek is sok vegyszert tartalmazhatnak, ráadásul az egyik legkárosabb fajtából.

Kiderült, hogy a túlzott hal- és tengeriétel-fogyasztás káros hatással is lehet a szervezetünkre, mivel olyan mérgező anyagokat tartalmaznak ezek az élmiszerek, amelyek számos szív-ér rendszeri és daganatos megbetegedés okozói lehetnek.

A halfélék kifejezetten egészségesek, de jobb, ha mértékkel fogyasztjuk őket /Fotó: Shutterstock
A halfélék kifejezetten egészségesek, de jobb, ha mértékkel fogyasztjuk őket /Fotó: Shutterstock

„Örök vegyi anyagok" találhatók bizonyos halfélékben

Az örök vegyi anyagok, ahogy az elnevezés is utal rá, olyan vegyületek, amelyek rendkívül lassan bomlanak le, a szervezetbe kerülve hosszasan fejtik ki káros hatásukat. A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ek) számos, a mindennapokban használt termékben megtalálhatók, a WC-papírtól a kozmetikumokon át egyes csomagolóanyagokig – ídézi a Newsweek cikkét az Agrokép.

Az Egyesült Államok Mérgező Anyagok és Betegségregisztere szerint ezek az vegyszerek felelősek a megnövekedett koleszterinszintért, a magas vérnyomásért, gyengítik immunrendszert, csökkentik a termékenységet, valamint növelik a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. A PFAS-anyagok világszerte megtalálhatók a talajban és az óceánokban egyaránt.

Egy 2021 júniusában New Hampshire-ben, az USA egyik legnagyobb, tengeri termékeket fogyasztó államában, végzett kutatásban a leggyakoribb tengeri fajokból vettek mintát. Vizsgálták tehát a tőkehal, a homár, a lazac, a kagyló, a garnélarák és a tonhal összetételét. Az örök vegyi anyagok szintje a garnélarák és a homár esetében volt a legmagasabb, 1,74, illetve 3,30 nanogramm/g arányban.

A kutatás eredményeit összefoglaló tanulmány íróinak összegzése arra enged következtetni, hogy bár a káros anyagok koncentrációja magas lehet egyes tengeri élőlények húsában, ez akkor jelent egészségügyi kockázatot, ha nagy mennyiségben fogyasztunk ilyen ételeket.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.