Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Kávé

Kávézzunk! De milyen kávét igyak?

Régen elég volt annyit mondani: egy kávét, legyen szíves, és ez félreérthetetlenül és mindenhol ugyanazt jelentette: egy csésze - esetleg kis üvegpohárka - kávé került az asztalra. Ma már minden másképpen van.

Ha esetleg egyszerűen csak azt találja mondani az ember fia, hogy: egy kávét kérnék, legyen szíves, akkor minden bizonnyal visszakérdez az amúgy nagyon is kedves felszolgáló. Milyen kávét hozhatok? Hosszút? Rövidet? Tejjel? Tejszínnel? Tehát ma már nem kávézhatunk "csak úgy". Választanunk kell, vagyis inkább: választhatunk. És ez jó. Csak egyszer valaki magyarázza már el végre, hogy mi micsoda!!!

Espresso:
Ő minden kávé alapja. Ahhoz, hogy egy csészényi sötét, erős feketekávét, vagyis "eszpresszót" ihassunk, a sötétre pörkölt és finomra őrölt feketekávén körülbelül 0,5-0,5 dl vizet gőzölnek át.

Ristretto:
Az "espresso"-nál sűrűbb, töményebb, erősebb kávé, hiszen csak feleannyi vízzel készül. A ristretto valójában egy korty kávéesszencia.

Lungo:
Kétszer annyi vízzel készül, mint az espresso, így gyengébb, lágyabb kávét kapunk.

Doppio:
A magyar dupla megfelelője, tehát kétszer annyi kávéból készül, mint az espresso, és majdnem olyan erős, mint a...

Grande:
a tripla annyi kávéból készülő "lórugás". Ezt az italt viszont már-már kötelező tejjel ízesíteni!

Americano:
Ez az úgynevezett hosszú kávé, amelyet 3-4-szer annyi vízből főznek. Nem csoda, hiszen az amerikaiak vég nélkül kávéznak a nap folyamán.

Espresso romano:
A római eszpresszót nem nehéz felismerni, akár első látásra, ugyanis egy gerezd citrommal szolgálják fel!

Caffé latte:
Rengeteg felgőzölt tejet öntenek az eszpresszóhoz, tetejét pedig egy kevés habbal díszítik.

Cappuccino:
A hideg tejet felgőzölik és ebbe főzik bele az eszpresszót. Tetejét kakaóval vagy fahéjjal szórják meg.

Con panna:
Az eszpresszóra kevéske hideg tejszínhabot tesznek...

Macchiato:
...vagy egy kis tejhabot.

Breve:
Tulajdonképpen ez is tejeskávé, vagyis Caffé latte, csak ez még tejesebb: a kávét azonos mennyiségű tejjel dúsítják.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.