Ha esetleg egyszerűen csak azt találja mondani az ember fia, hogy: egy kávét kérnék, legyen szíves, akkor minden bizonnyal visszakérdez az amúgy nagyon is kedves felszolgáló. Milyen kávét hozhatok? Hosszút? Rövidet? Tejjel? Tejszínnel? Tehát ma már nem kávézhatunk "csak úgy". Választanunk kell, vagyis inkább: választhatunk. És ez jó. Csak egyszer valaki magyarázza már el végre, hogy mi micsoda!!!
Espresso:
Ő minden kávé alapja. Ahhoz, hogy egy csészényi sötét, erős feketekávét, vagyis "eszpresszót" ihassunk, a sötétre pörkölt és finomra őrölt feketekávén körülbelül 0,5-0,5 dl vizet gőzölnek át.
Ristretto:
Az "espresso"-nál sűrűbb, töményebb, erősebb kávé, hiszen csak feleannyi vízzel készül. A ristretto valójában egy korty kávéesszencia.
Lungo:
Kétszer annyi vízzel készül, mint az espresso, így gyengébb, lágyabb kávét kapunk.
Doppio:
A magyar dupla megfelelője, tehát kétszer annyi kávéból készül, mint az espresso, és majdnem olyan erős, mint a...
Grande:
a tripla annyi kávéból készülő "lórugás". Ezt az italt viszont már-már kötelező tejjel ízesíteni!
Americano:
Ez az úgynevezett hosszú kávé, amelyet 3-4-szer annyi vízből főznek. Nem csoda, hiszen az amerikaiak vég nélkül kávéznak a nap folyamán.
Espresso romano:
A római eszpresszót nem nehéz felismerni, akár első látásra, ugyanis egy gerezd citrommal szolgálják fel!
Caffé latte:
Rengeteg felgőzölt tejet öntenek az eszpresszóhoz, tetejét pedig egy kevés habbal díszítik.
Cappuccino:
A hideg tejet felgőzölik és ebbe főzik bele az eszpresszót. Tetejét kakaóval vagy fahéjjal szórják meg.
Con panna:
Az eszpresszóra kevéske hideg tejszínhabot tesznek...
Macchiato:
...vagy egy kis tejhabot.
Breve:
Tulajdonképpen ez is tejeskávé, vagyis Caffé latte, csak ez még tejesebb: a kávét azonos mennyiségű tejjel dúsítják.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.