Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Puncstorta  recept
Puncstorta
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kávé

Kávézzunk! De milyen kávét igyak?

Régen elég volt annyit mondani: egy kávét, legyen szíves, és ez félreérthetetlenül és mindenhol ugyanazt jelentette: egy csésze - esetleg kis üvegpohárka - kávé került az asztalra. Ma már minden másképpen van.

Ha esetleg egyszerűen csak azt találja mondani az ember fia, hogy: egy kávét kérnék, legyen szíves, akkor minden bizonnyal visszakérdez az amúgy nagyon is kedves felszolgáló. Milyen kávét hozhatok? Hosszút? Rövidet? Tejjel? Tejszínnel? Tehát ma már nem kávézhatunk "csak úgy". Választanunk kell, vagyis inkább: választhatunk. És ez jó. Csak egyszer valaki magyarázza már el végre, hogy mi micsoda!!!

Espresso:
Ő minden kávé alapja. Ahhoz, hogy egy csészényi sötét, erős feketekávét, vagyis "eszpresszót" ihassunk, a sötétre pörkölt és finomra őrölt feketekávén körülbelül 0,5-0,5 dl vizet gőzölnek át.

Ristretto:
Az "espresso"-nál sűrűbb, töményebb, erősebb kávé, hiszen csak feleannyi vízzel készül. A ristretto valójában egy korty kávéesszencia.

Lungo:
Kétszer annyi vízzel készül, mint az espresso, így gyengébb, lágyabb kávét kapunk.

Doppio:
A magyar dupla megfelelője, tehát kétszer annyi kávéból készül, mint az espresso, és majdnem olyan erős, mint a...

Grande:
a tripla annyi kávéból készülő "lórugás". Ezt az italt viszont már-már kötelező tejjel ízesíteni!

Americano:
Ez az úgynevezett hosszú kávé, amelyet 3-4-szer annyi vízből főznek. Nem csoda, hiszen az amerikaiak vég nélkül kávéznak a nap folyamán.

Espresso romano:
A római eszpresszót nem nehéz felismerni, akár első látásra, ugyanis egy gerezd citrommal szolgálják fel!

Caffé latte:
Rengeteg felgőzölt tejet öntenek az eszpresszóhoz, tetejét pedig egy kevés habbal díszítik.

Cappuccino:
A hideg tejet felgőzölik és ebbe főzik bele az eszpresszót. Tetejét kakaóval vagy fahéjjal szórják meg.

Con panna:
Az eszpresszóra kevéske hideg tejszínhabot tesznek...

Macchiato:
...vagy egy kis tejhabot.

Breve:
Tulajdonképpen ez is tejeskávé, vagyis Caffé latte, csak ez még tejesebb: a kávét azonos mennyiségű tejjel dúsítják.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.