Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Minestrone recept
Minestrone
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Kávé

Kávézzunk! De milyen kávét igyak?

Régen elég volt annyit mondani: egy kávét, legyen szíves, és ez félreérthetetlenül és mindenhol ugyanazt jelentette: egy csésze - esetleg kis üvegpohárka - kávé került az asztalra. Ma már minden másképpen van.

Ha esetleg egyszerűen csak azt találja mondani az ember fia, hogy: egy kávét kérnék, legyen szíves, akkor minden bizonnyal visszakérdez az amúgy nagyon is kedves felszolgáló. Milyen kávét hozhatok? Hosszút? Rövidet? Tejjel? Tejszínnel? Tehát ma már nem kávézhatunk "csak úgy". Választanunk kell, vagyis inkább: választhatunk. És ez jó. Csak egyszer valaki magyarázza már el végre, hogy mi micsoda!!!

Espresso:
Ő minden kávé alapja. Ahhoz, hogy egy csészényi sötét, erős feketekávét, vagyis "eszpresszót" ihassunk, a sötétre pörkölt és finomra őrölt feketekávén körülbelül 0,5-0,5 dl vizet gőzölnek át.

Ristretto:
Az "espresso"-nál sűrűbb, töményebb, erősebb kávé, hiszen csak feleannyi vízzel készül. A ristretto valójában egy korty kávéesszencia.

Lungo:
Kétszer annyi vízzel készül, mint az espresso, így gyengébb, lágyabb kávét kapunk.

Doppio:
A magyar dupla megfelelője, tehát kétszer annyi kávéból készül, mint az espresso, és majdnem olyan erős, mint a...

Grande:
a tripla annyi kávéból készülő "lórugás". Ezt az italt viszont már-már kötelező tejjel ízesíteni!

Americano:
Ez az úgynevezett hosszú kávé, amelyet 3-4-szer annyi vízből főznek. Nem csoda, hiszen az amerikaiak vég nélkül kávéznak a nap folyamán.

Espresso romano:
A római eszpresszót nem nehéz felismerni, akár első látásra, ugyanis egy gerezd citrommal szolgálják fel!

Caffé latte:
Rengeteg felgőzölt tejet öntenek az eszpresszóhoz, tetejét pedig egy kevés habbal díszítik.

Cappuccino:
A hideg tejet felgőzölik és ebbe főzik bele az eszpresszót. Tetejét kakaóval vagy fahéjjal szórják meg.

Con panna:
Az eszpresszóra kevéske hideg tejszínhabot tesznek...

Macchiato:
...vagy egy kis tejhabot.

Breve:
Tulajdonképpen ez is tejeskávé, vagyis Caffé latte, csak ez még tejesebb: a kávét azonos mennyiségű tejjel dúsítják.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.