Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kávé

Múltidéző: hagyományos kávéfőzési eljárás

A kávé fogyasztásának évszázados hagyománya és - legfőképp - évszázados kultúrája van a világ szinte minden pontján. Más és más tájakon azonban másként készítik, minden tájegységnek megvan a maga jellegzetes kávépörkölési és készítési hagyománya.
Kávéfőzés bosnyák módra - 1. rész

A kávé fogyasztásának is kialakult szertartásai vannak, amelyekhez hol szorosabban, hol meg csak lazábban, de azért általában igazodni szoktunk. Van, aki megadja a módját a kávézásnak, mint az angolok a már szállóigévé vált ötórai teának, van, aki meg nem, s hiába, hogy ezt a kesernyés italt minden vidéken másképp készítik, az egyéni szokások is nagyban befolyásolják azt, hogy ki hogyan szereti...

Meggyőződésem azonban, hogy a régi nagy „öregek”, ha látnák, hogyan hajítunk bele egy hanyag mozdulattal néhanapján kiskanállal egy-egy adag instant kávét valami langyos vízbe, örök időkre eltiltanának bennünket ennek az italnak a fogyasztásától.

Ne hagyjuk hát magunkat! Vértezzük fel személyiségünket a kávénak nemcsak a szeretetével, de az ismeretével is...

Török kávé bosnyák módra

Számomra az egyik legérdekesebb módja a kávé elkészítésének, ahogyan Boszniában készítik azt. Ez ennek az italnak az a fajtája, amit a hétköznapokban csak „török” vagy „törökös” kávénak nevezünk, és kötelező velejárója a zacc, a bögre/pohár/findzsa/csésze alján az ital elfogyasztása után ott maradt üledék, a nedves őrlemény.

Réges-régen, a világnak kezdetén a hegyes Bosznia lankáin és bércein a kávéhoz házilag minden nap frissen pörkölték otthon a kávét egy külön erre a célra szolgáló edényben – a pörkölőben (miért is neveznénk ezt másképp?...). A pörkölőt folyamatosan rázogatták a tűz felett, s amikor a kávészemek fényesek és harmatosak lettek, egy terítőre, abroszra, vagy éppenséggel direkt csak erre a célra használt vászonra öntötték, majd letakarták.

A hagyomány annyira és olyan sokáig élt, hogy már rég voltak elektromos darálók, amikor a kávét még mindig kizárólag csak kézi darálón őrölték meg, és szentségtörésnek is tekintették volna, ha valaki másképp teszi ezt. Az elektromos darálóról pedig váltig állították: „Úgy elveszti az ízét” - s talán volt is némi igazság a szavaikban.

A dzsezvának nevezett – általában rézből készült (jellegzetes sárga színe a kávézás hangulatának is egyik jellegzetességévé vált az idők során...) – főzőedényt megtöltötték vízzel, és a tűzhelyre tették. (Később, s egészen máig is, amikor már rég nemcsak rézből készült, s az eredeti főzőedényre már csak funkciójában emlékeztetett, ezt a konyhai alkalmatosságot még mindig dzsezvának nevezik...)

Az eredeti dzsezva ugyan egyszemélyes, tehát a víz adagolására nem volt gondjuk vele, s ha több személyre készítették, akkor több külön dzsezvában főzték meg és tálalták a kávét – nagyobb vendégsereg esetére azonban készültek többadagos főzőedények is. Vendéglőkben és más nyilvános helyeken azonban még a múlt század nyolcvanas éveiben is kitartottak az egyszemélyes/egyadagos dzsezvák mellett, s a pincér minden esetben az asztalnál töltötte át a főzőedényből a bögrébe vagy findzsába a forró italt. Nem ritka ma sem Boszniában a felszolgálásnak ez a módja.

Ha nagyobb főzőedényt használunk, természetesen ahány csészényi kesernyés italt kívánunk főzni, annyi adag vizet töltünk a főzőedénybe – és az egészet felforraljuk. Amikor a víz felforrt, kimerítünk belőle egy-egy kanálnyit minden csészébe. A főzőedényt leemeljük a tűzről, és ahány adag italt készítünk, annyi kávéskanálnyi őrölt kávét teszünk a dzsezvába. Ajánlatos ilyenkor jól összekeverni, mielőtt visszahelyeznénk a tűzre. Amikor ismét forrni kezd, a dzsezvában a kávé hirtelen megemelkedik, legyünk tehát nagyon figyelmesek, nehogy kifusson.

A régi bosnyákok úgy készítették ezt a kesernyés italt, hogy az első forrás után ismét leemelték a tűzről a főzőedényt, majd a csészéből visszaöntötték bele a korábban kikanalazott vizet. Van ennek természetesen értelme, de minek vesződjünk most a magyarázattal...

Egyszerűen csak azért csinálták, mert a kis, egyszemélyes főzőedények űrtartalma pont akkora, amennyi a hagyományos csészébe/findzsába belefér, tehát amikor visszateszik a dzsezvát a tűzre, nem lehet benne megforralni a kávét – hacsak ki nem vesznek, el nem távolítanak belőle valamennyi vizet.

Másodszor azonban a kávé forrása már nem olyan hirtelen, tehát sokkal könnyebb kezelni. Így miután visszaöntjük bele a korábban kivett vizet, újra a tűzre helyezzük, s a második forrás után levesszük.

A hagyományos bosnyák, illetve törökös kávéfőzésnek egyik legfontosabb eleme a kétszeri forralás, ugyanis – sok más egyéb mellett – ezáltal érjük el azt is, hogy az őrölt kávé kellőképp „elázzon”, azaz valóban megfőjön. Ha nem forraljuk meg eléggé, akkor nagyon kellemetlen lesz az ital, nem ülepedik le a zacc, és ivás közben a fogunkkal szűrhetjük ki, vagy kényelmetlenül rágódhatunk a lisztszerűen finomra őrölt kávén.

A hagyományok szerint a bosnyákok a kávé mellé egy pohár vizet, kockacukrot és a ratluk nevű, émelyítően édes török eredetű édességet is tálalják. A kávét mindenki ízlése és belátása szerint édesítheti, s ajánlott a ratlukból harapva beédesíteni a szánkat, hogy a finom, kellemes kesernyés íz lehetőleg minél jobban kifejezésre jusson.

Sarnyai Ödön

Törökös kávéfőzés a hétköznapokban
A kávézáshoz kapcsolódó szokások

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.