Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kávé

Törökös kávéfőzés a hétköznapokban

A hétköznapokban persze ma már Boszniában és a Balkánon (ahol a törökös kávéfőzés még mindig minden más készítési módnál sokkal elterjedtebb...) sem készítik a hagyományos módon a kávét, nem őrlik kézi darálóval, nem is pörkölik otthon...
Kávéfőzés bosnyák módra - 3. rész

Tulajdonképpen egy, a hagyományos kávéfőzésen alapuló, azonban sokkal egyszerűbb módon készítik el a kesernyés italt.

A boltban megvásárolt őrölt kávé sokkal finomabb kiőrlésű, mint amilyen formájában Nyugaton és nálunk is elterjedt, egészen lisztszerű. A török kávé elkészítéséhez nem is érdemes másmilyent használni, mert lehetetlenség addig forralni, hogy rendesen átázzon/átnedvesedjen, azaz megfőjön.

Ez egyrészt azért is hátrány, mert nem adja ki rendesen az izét, másrészt pedig nem ülepszik le a zacc, s ahelyett, hogy kellemesen kortyolgatnánk a finom, kesernyés forró italt, inkább csak olyan érzésünk lesz, mintha legelnénk.

Nagyon kellemetlen érzés kávézás közben folyamatos köpködni a homokszemszerű őrölt kávét...

A vizet a dzsezvában felforralják, majd amikor ezzel elkészültek, a főzőedényt lemelik a tűzhelyről. Aki édesen szereti a kávét, a cukrot rögtön az elején, még a forrás előtt beleteheti ízlés szerint adagolva. Annyi kiskanálnyi őrölt kávét tesznek bele, ahány adag kesernyés italt kívánnak készíteni.

Miután beletették a kávét a tűzhelyről leemelt forró vízbe, és jól elkeverték benne, a dzsezvát visszahelyezik a tűzhelyre és még kétszer megforralják. Közben nagyon kell ügyelni arra, nehogy kifusson, mert mint már mondtuk, ilyenkor a víz hirtelen megemelkedik, és ha nem vagyunk elég szemfülesek, kifut a kávé.

Kétszeri újraforralás után máris tálalható a friss, forró ital. Ha nincs kedvünk a számolgatással bajlódni, praktikus megoldás lehet, ha arra figyelünk, hogy addig forraljuk, amíg el nem fő a habja...

A hétköznapokban ez ilyen egyszerű, még ha fontosak is a hagyományok. Talán nem követünk el nagy szentségtörést, ha úgy fogalmazunk, hogy a "régiek" talán azért is készítették olyan bonyolult és aprólékos módon a kávéjukat, mert másképp nem is állt módjukban...

Kár, hogy ezzel az itallal nem szokás koccintani, mert így most nem mondhatjuk azt sem, hogy "koccintsunk az ő egészségükre...

Sarnyai Ödön

Múltidéző: hagyományos kávéfőzési eljárás
A kávézáshoz kapcsolódó szokások

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.