A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Praktikus

Ki ne dobd! Erre használd az öreg, kicsírázott krumplit

Krumpli
Ha kallódik otthon pár szem fonnyadt, kicsírázott burgonya, akkor most mutatunk egy szuper tippet, hogy mire használd!

Ha te is be szoktál tárazni a krumpliból, előfordulhat, hogy néhány szem kicsírázik, mire felhasználnád. Ilyen állapotban viszont már sajnos ehetetlen a burgonya. Ez viszont még nem jelenti azt, hogy a zöldségnek a kukában kell végeznie. Van egy sokkal hasznosabb ötletünk: ültesd el őket! Csupán néhány nagyobb műanyag rekeszre, homokra, virágföldre és a kicsírázott krumplikra lesz hozzá szükséged – írja a Ripost.

El is ültetheted a kicsírázott krumplit / Fotó: Shutterstock
El is ültetheted a kicsírázott krumplit / Fotó: Shutterstock

1. Csíráztatás

A krumplik előkészítéséhez olyan homokra lesz szükséged, amilyet az építkezéseken vakoláskor használnak. Egy lapos tálba tegyél egy réteg homokot, tedd rá a burgonyákat, majd mehet rá annyi homok, hogy elfedje őket. Végül pedig egy spriccelős flakon segítségével nedvesítsd be a homokot, hogy minél gyorsabban beinduljon a csírázás a gumókban. Ha már 4-5 centi körül vannak a csírák, akkor következhet az ültetés – ezt a méretet nagyjából 5 nap alatt érik el.

2. Ültetés

Vágd ketté a krumplikat úgy, hogy minden darabon legyenek csírák. Ezután a gumókat a vágásnál mártsd cementbe, hogy ne rohadjanak be a földbe. Egy zöldségesrekeszt bélelj ki szövetzsákkal, töltsd fel laza virágfölddel, majd 4-5 centi mélyen ültesd el a gumókat. Bő vízzel locsold meg. Egy hét múlva pedig már láthatod is, hogy elkezdenek kihajtani a burgonyalevelek. Innentől kezdve nincs más dolgod, mint rendszeresen locsolni a krumplikat, és ha szükséges, pótolni a virágföldet.

Ha már 4-5 centi körül vannak a csírák, akkor következhet az ültetés! / Fotó: Shutterstock
Ha már 4-5 centi körül vannak a csírák, akkor következhet az ültetés! / Fotó: Shutterstock

3. Szüretelés

A krumplit akkor érdemes szüretelni, ha már száradnak a levelei. Ha ezt látod, óvatosan ásd ki a burgonyákat, terítsd el őket meleg, szellős helyen úgy, hogy ne érje napsütés. Ha pedig kiszáradtak, akkor mehetnek is a kamrába!

A Ripost honlapján videón is végigkövetheted a kicsírázott krumpli elültetésének folyamatát!

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.